Beasia pisze:Broszeczko, czy mogłabyś udostępnić jakiś sprawdzony przepis na chlebek z automatu. Mam automat od 2 miesięcy, bardzo jestem zadowolona, ale ciągle szukam przepisu "doskonałego"
Najczęściej pieczywo robię ręcznie, automat wykorzystuję tylko do wstępnego zagniatania i w nim ciasto rośnie - potem gniotę jeszcze ręcznie i drugie podrośnięcie i pieczenie już poza automatem.
Ale np jak nie mam czasu lub ostatnio jak nie bardzo mogę zagniatać ciasta ze względu na bolący kręgosłup - cały chleb robi automat i przyznam że to bardzo wielka wygoda
Używam: mąki chlebowe, sól himalajską i cukier trzcinowy, pewnie to ma znaczenie dla smaku.
Ok 15 min przed końcem pieczenia smaruję górę mlekiem lub jajkiem roztrzepanym w mleku.
Kilka moich ulubionych przepisów, część pochodzi z książeczki dołączonej do automatu ale po drobnych moich modyfikacjach

Chleb razowy:
400g mąki razowej
200g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
7g suchych drożdży lub 15g drożdży świeżych (do automatu nie robię rozczynu tylko kruszę i wsypuję na końcu po dodaniu wszystkich składników)
25g miękkiego masła
450 ml letniej wody
opcjonalnie dodatki (np otręby, siemie lnianie, słonecznik, pestki dyni, sezam itp - pojedynczo lub mieszanka) do 100g
Chleb pszenno-żytni
400g mąki pszennej
200g żytniej
3 łyżki suchego zakwasu
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
7g suchych drożdży lub 15g drożdży świeżych
50g oleju
350 ml maślanki lub mleka
opcjonalnie dodatki (np otręby, siemie lnianie, słonecznik, pestki dyni, sezam itp - pojedynczo lub mieszanka) do 100g
Chleb pszenny makowy lub kminkowy:
650g mąki pszennej (chlebowej)
1 jajko
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka płatków ziemniaczanych (opcjonalnie)
7g suchych drożdży lub 15g drożdży świeżych
50g miękkiego masła
400ml letniego mleka
40g maku lub kminku
Chleb orzechowo-rodzynkowy lub ze śliwką
520g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
6g suchych drożdży lub 12g drożdży świeżych
25 g miękkiego masła
300ml letniego mleka
70g rodzynek + 40g mielonych orzechów włoskich
lub 100g suszonych śliwek
Chleb miodowy
520g mąki chlebowej
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
6g suchych drożdży lub 12g drożdży świeżych
25 g miękkiego masła
250ml letniego mleka
Chleb marchewkowy
520g mąki chlebowej
1 łyżeczka soli
2,5 łyżki cukru
6g suchych drożdży lub 12g drożdży świeżych
25 g miękkiego masła
310ml letniego mleka
70g startej na grubych oczkach marchwi
Chleb ziemniaczany
460g mąki chlebowej
150g gotowanych ubitych ziemniaków
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
6g suchych drożdży lub 12g drożdży świeżych
25 g miękkiego masła
230ml letniego mleka
Chleb kukurydziany
350g mąki chlebowej
150g mąki kukurydzianej
3 jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
7g suchych drożdży lub 15g drożdży świeżych
40 g miękkiego masła
150ml letniego mleka
Smacznego!
