Kocia biegunka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 09, 2012 12:36 Kocia biegunka

Witam wszystkich jako nowy użytkownik :)
Mam od dłuższego czasu problem z moim brytyjczykiem. Kot ma 1,5 i cierpi na przewlekła biegunkę. Kiedy trafił do nas od hodowcy dostaliśmy instrukcje dotyczącą karmy suchej jak i mokrej i stosowalismy się do niej cały czas. Kot dostawał purine suchą dla małych kotów oraz mokrą animondę również dla kociaków. Jednak po jakimś czasie zaczęły się te biegunki czasem mniejsze a czasem praktycznie sama woda. Po wizycie u weterynarza dostałam karmę suchą dla kotów na problemy żołądkowe royala. Problem nie zniknął nadal. Później odstawiłam mu suchą karmę i sama mu robiłam jedzenie tzn kurczaka z ryżem, marchewką itd.. Biegunka przybrała lżejszą formę ale jednak się nie skończyła. Jednak mój wybredny kot z każdym dniem jadł mniej, bo to jedzenie mu się znudziło. Robiłam mu rózne jedzenie żeby nie było nudy jednak w końcu doszło do tego że podchodził do miski powąchał i odchodził. Aktualnie je suchą purinę cat chow i dalej ma biegunkę co jakies pare dni. Co jakiś czas kupuję mu jakaś mokrą karmę, ale zje troche a później lezy w misce. Ogólnie zachowuje się cały czas normalnie, jest wesoły i gdyby nie ta biegunka było by idealnie. Jednak cały czas mnie to martwi, bo to nie jest normalne a weterynarz nic nie moze na to poradzić. Może ktoś z Was miał podobny problem i mógłby mi doradzić w tej sprawie. Dodam że kot pije tylko wodę niegazowaną.
Pozdrawiam :)

Olya_

Od: Pon sty 09, 2012 12:17

Post » Pon sty 09, 2012 12:57 Re: Kocia biegunka

Olya_ pisze:Jednak cały czas mnie to martwi, bo to nie jest normalne a weterynarz nic nie moze na to poradzić.

Jakie badania miał kot zrobione?

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Pon sty 09, 2012 18:45 Re: Kocia biegunka

myamya pisze:
Olya_ pisze:Jednak cały czas mnie to martwi, bo to nie jest normalne a weterynarz nic nie moze na to poradzić.

Jakie badania miał kot zrobione?

No, właśnie.

Były robione badania krwi?
Czy kotek jest regularnie odrobaczany?
Może warto by było spróbować karmę bezzbożową, np. Orijen, Acana, Applaws, Taste of the Wild? Może tradycyjnie: Hill's, RC lub Bozita? Coś typu "sensitive"?

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pon sty 09, 2012 18:54 Re: Kocia biegunka

Ja bym przede wszystkim zrobiła badania kału (jeśli wyjdzie ujemne, to koniecznie trzeba je w odstępach kilkudniowych powtarzać kilkakrotnie) w kierunku pierwotniaków - to są najczęstsze przyczyny takich przewlekłych biegunek.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon sty 09, 2012 19:54 Re: Kocia biegunka

Niestety, ale nie miał robionych badań ponieważ mieszkałam w małej miejscowości a lokalny weterynarz myśli nad tym jak tu zarobić najwięcej kasy a nie na leczeniu, teraz przeprowadziłam się do krakowa i czas najwyższy zrobić badania. Kot oczywiście ma aktualne szczepienia i był odrobaczany. Jest to kot który nie wychodzi z domu.
Dziękuję za informację :) jeszcze byłabym bardzo wdzięczna jakby ktoś polecił dobrego weta :) Pozdrawiam

Olya_

Post » Pon sty 09, 2012 20:05 Re: Kocia biegunka

nie dawaj mu absolutnie żadnych warzyw i ryżu.
dla pewności-zanim zaczniesz gotować,to włóż porcję mięsa do zamrażalnika na 48h.

przy klinice[raczej rzeźni] działa niezależnie od kliniki na ul Brodowicza lab dla zwierząt.
koniecznie tam zadzwoń.gabinet nazywa się 'chow-chow'

chyba już się przeniosły z Brodowicza:
http://www.cclabwet.com/
zadzwoń,powiedz że chcesz oddać kał do analizy pod kątem pasożytów,oraz zbadać krew-morfologia z OB.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon sty 09, 2012 20:08 Re: Kocia biegunka

Poczytaj wątek "Małopolska i Kraków" na podforum "Weci polecani".

viewtopic.php?f=22&t=78220

Niestety, wybór utrudnia fakt, że każdy ocenia wetów na podstawie własnych doświadczeń, czasem dobrych, czasem złych i dlatego ten sam wet może być różnie oceniany.

Ja od siedmiu lat chodzę do lecznicy przy ulicy Piłsudskiego 30. Tam najbardziej ceniony jest doktor Kujawski, ale ja chodzę do doktora Słowińskiego i przez tych siedem lat nie miałam powodów do narzekania.

Spore znaczenie ma także bliskość danej lecznicy, chociaż bardzo często ludzie dojeżdżają daleko, jeśli tylko są przekonani, że dana lecznica lub wet są bardzo dobrzy.
Ważne jest także zaplecze laboratoryjno-diagnostyczne.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pon sty 09, 2012 20:13 Re: Kocia biegunka

mb pisze:Poczytaj wątek "Małopolska i Kraków" na podforum "Weci polecani".

viewtopic.php?f=22&t=78220

Niestety, wybór utrudnia fakt, że każdy ocenia wetów na podstawie własnych doświadczeń, czasem dobrych, czasem złych i dlatego ten sam wet może być różnie oceniany.

Ja od siedmiu lat chodzę do lecznicy przy ulicy Piłsudskiego 30. Tam najbardziej ceniony jest doktor Kujawski, ale ja chodzę do doktora Słowińskiego i przez tych siedem lat nie miałam powodów do narzekania.

Spore znaczenie ma także bliskość danej lecznicy, chociaż bardzo często ludzie dojeżdżają daleko, jeśli tylko są przekonani, że dana lecznica lub wet są bardzo dobrzy.
Ważne jest także zaplecze laboratoryjno-diagnostyczne.

ci z Piłsudskiego często leczą na oko,a temu kotu trzeba dobrego diagnosty-chyba najlepiej z diagnozowaniem choroby się wybrać do pani Olgi Jaworskiej,to weterynarz który do leczenia zwierzaka wymaga od własciciela zrobienia mu badań,sama mówi jakie wykonać.
Pani Jaworska przyjmuje w Alvecie na ul Gabrieli Zapolskiej
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pon sty 09, 2012 20:38 Re: Kocia biegunka

Dziękuję wam za namiary. Odległość to nie problem możemy jechać ważne żeby w końcu ktoś mi powiedzial co jest nie tak. No i te badania. Taka jestem zła na siebie i na mojego dotychczasowego weta że nie dopilnował tego.
Postaram się to w tym tygodniu załatwić i oby wszystko było ok. Jeszcze raz dziękuję :*

Olya_