Moj kociak.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt sty 06, 2012 17:49 Re: Moj kociak.

Można, szczególnie jeśli kotuś ma długie pazurki - podobno zdarza się, że pazurek wrasta. Najlepiej to robić specjalnymi cążkami, tak, żeby nie uszkodzić żywej tkanki. Możesz na pierwsze obcinanie wybrać się weta i podpatrzeć.
Ja moim obcinam okazjonalnie, ale godzę się na to, że drapią mnie w zabawie :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt sty 06, 2012 17:50 Re: Moj kociak.

Dominik13 pisze:Dziękuję, człowiek cale życie się uczy. :)
Mam jeszcze takie pytanko, a mianowicie jak sie obcina kotowi pazurki i czy wogole powinno sie to robic? :oops:

Obcinaczką, najlepiej niech weterynarz ci pokaże jak to robić, bo można łatwo kota zranić, a i obcinaczka musi być specjalna.
Ja moim nie obcinam, drapią kanapę - mają ją za drapak, ostatnio drapią dywan.

Kup drapak, a jeśli drapie ciebie w zabawie, to mu na to nie pozwalaj, może załapie, że ciebie to boli.
najszczesliwsza

Post » Pt sty 06, 2012 17:53 Re: Moj kociak.

A gdzie mozna kupic taki obcinacz? Aha, i czy koty sie kapie, jesli tak, to co mam zrobic, jesli kot bedzie drapal?
Ostatnio edytowano Pt sty 06, 2012 17:56 przez Dominik13, łącznie edytowano 1 raz

Dominik13

Od: Nie sty 01, 2012 11:48

Post » Pt sty 06, 2012 17:59 Re: Moj kociak.

Wg moich informacji nie kapie się, o ile nie wybrudzą się czymś albo nie trzeba leczyć grzybicy - ale o to podpytaj kogoś obeznanego z długowłosymi. W takim wypadku lepiej, żeby kot miał obcięte pazury, ale i tak bez uszkodzeń (Twoich) się nie obejdzie :twisted:

alix76

Post » Pt sty 06, 2012 18:01 Re: Moj kociak.

A jesli kot sie ubrudzi to w czym go kapac, czy moze to byc szampon dla ludzi???

Dominik13

Post » Pt sty 06, 2012 18:03 Re: Moj kociak.

Dominik13 pisze:A jesli kot sie ubrudzi to w czym go kapac, czy moze to byc szampon dla ludzi???

Nie, taki może podrażnić skórę, spowodować reakcję alergiczną.
Dla kotów długowłosych są chyba specjalne szampony.

Ogólnie jak kot się ubrudzi to powinien się sama umyć, jeśli się nie myje, to objaw choroby.

Chyba, że mu się kupka przyklei do sierści na tyłku to chyba chusteczką dla niemowląt można zebrać, fuj! :lol:
najszczesliwsza

Post » Pt sty 06, 2012 18:11 Re: Moj kociak.

Dziękuję.

Dominik13

Post » Pt sty 06, 2012 18:25 Re: Moj kociak.

Dominik. Masz takie obcinarki do paznokci dla ludzi? Moze rodzice maja taki zestaw. Wez ta mniejsza i obetnij kotu tylko biała koncowke pazurka. Nie mozna ciac do tej rozowej czesci bo jest ukrwiona i mozesz kotu krzywde zrobic. Tylko biale koncoweczki. Takimi zwyklymi cazkami do paznokci dla ludzi tez sie da. Kup mu grzebien do czesania dla kotow w sklepie zoologicznym i szczotke. Najpierw wyczesz kota grzebieniem a potem dokończ szczotka. Brzuszek tez :wink:
Jesli sie kot drapie to znaczy,ze ma np pchly- mozna zobaczyc golym okiem ich odchody- to takie czarne kropki na siersci. Wtedy do weta lub do sklepu zoo po kropelki na kark. Zakrapla sie w miejscu zejścia lopatek kota na sama skore i czeka. Tak dwa razy , drugio raz po uplywie tygodnia. I koniec.Kota kapac nie musisz, chyba ze bardzo brudny jest. Ale mozna go potraktowac suchym szamponem dla zwierzat, latwiej.Kup mu suche jedzenie dla kotow z podlinkowanych, wybierz takie na jakie cie stac i jakas puszeczke czy saszetki rano i wioeczorkiem albo tylko raz dziennie.
Pozdrawiam 8)
Ps Nie straszcie dzieciaka :twisted:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Pt sty 06, 2012 21:42 Re: Moj kociak.

alix76 pisze:Wg moich informacji nie kapie się, o ile nie wybrudzą się czymś albo nie trzeba leczyć grzybicy - ale o to podpytaj kogoś obeznanego z długowłosymi. W takim wypadku lepiej, żeby kot miał obcięte pazury, ale i tak bez uszkodzeń (Twoich) się nie obejdzie :twisted:

Długowłose się kąpie, a zwłaszcza niekastrowanego kocura (futro mu się tłuści) ... Taki kot nie jest w stanie utrzymać futerka w należytej czystości, suchy szampon może się sprawdzić tylko od czasu do czasu, ale nie przez cały czas ... I jeżeli kota zacznie się kąpać w młodym wieku, to wcale nie musi "uszkodzić" właściciela ... :wink: Mam 4 długowłose i żaden nigdy mnie nie uszkodził podczas kąpieli, mam nawet model mruczący w trakcie ...Po kąpieli musisz go dobrze wysuszyć (bo inaczej się przeziębi), najpierw zawijając w ręczniki ...ze 3 pewnie trzeba będzie wymienić, no i nie wiem jak kot zareaguje na suszarkę - u mnie 3 dają się suszyć bez problemu .. Szampon absolutnie nie może być ludzki ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Sob sty 07, 2012 0:09 Re: Moj kociak.

Zgadzam się z Katarzyną1207, ma sporo włosów, powinien być kąpany, futro się tłuści, może tworzyć się łupież. Ja kapię moje w szamponie Groomers GOOP, do zamówienia na stronie hodowli maine coon Lavender Love*PL. Kosztuje 50zł, ale starczy ci na bardzo długo. Zwłaszcza, że po jakimś czasie od kastracji futro przestanie być tłuste i nie trzeba będzie często kąpać. Uszy do góry, poradzisz sobie. :kotek:

KOTY Z NARNII

Od: Sob lut 06, 2010 20:34

Post » Sob sty 07, 2012 8:30 Re: Moj kociak.

Dziękuję za rady, ale słyszałem, ze koty wykastrowane są bardziej podatne na choróbska i szybciej umierają, czy to prawda???

Dominik13

Post » Sob sty 07, 2012 8:36 Re: Moj kociak.

Wprost przeciwnie, koty wykastrowane nie są narażone na choroby wirusowe, przenoszone droga płciową (są takie u kotów!), a ich popęd płciowy nie pcha ich do ryzykownych zachowań (wpadnięcie pod samochód, pokąsanie przez psa), bójek itp. Niektóre źródła podają, że kastracja sprzyja zachorowaniu na SUK (syndrom urologiczny kotów) ale ja osobiście nie mam przekonania, że tak jest - mój kot miał objawy 2 miesiące przed kastracją.
Niezależnie od kastracji i tak będziesz musiał czuwać nad zdrowiem swego kota a zapach niewykastrowanego kocura w mieszkaniu jest nie do zniesienia :( .
Poczytaj tez tutaj: http://miau.pl/edu/ster.php :wink:

alix76

Post » Sob sty 07, 2012 9:10 Re: Moj kociak.

I słyszałem, że koty wykastrowane są śpiące i osowiałe.

Dominik13

Post » Sob sty 07, 2012 9:32 Re: Moj kociak.

Dominik13 pisze:I słyszałem, że koty wykastrowane są śpiące i osowiałe.

Powiedz to mojemu Azorowi :lol:
najszczesliwsza

[poprzednia][następna]