OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw sty 05, 2012 5:52 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Przeniosłam na właściwe Podforum.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Czw sty 05, 2012 7:08 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

najszczesliwsza pisze:
Madzik444 pisze:Morfologia z godz 13.00:
WBC-29,1 RBC-4,63 HGB-6,5 HTC-21,3 PLT-129
Podzielonych nie podaję, bo wszystko w normie
Wieczorem powtarzał tylko kreatyninę i mocznik i wyniki takie jak podałam wcześniej

Powinien powtórzyć morfologię.
Czy krew nie została zbyt rozcieńczona...

Wiesz co, tyle bzdur ile wypisujesz, poważnie zakłuca dotarcie z użytecznymi informacjami.
Wytłumacz więc autorce wątku, czym jest diureza postobstrukcyjna i jak ją obsługiwać, zanim będzie za późno, bo chyba zapomniałaś o tym szczególe.
Mam serdecznie dość twojego floodowania wszystkiego właczając PW i albo ukrócisz zjawisko sama, albo ukrócę je ja wnioskując o zdjęcie uprawnień do pisania tutaj.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw sty 05, 2012 8:55 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Dzięki Pcimol za zareagowanie. Czekałam na to.

Uczę się, korzystam z wiedzy i nie chcę haosu i niewiedzy wprowadzanej przez najszczęśliwszą :evil:
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Czw sty 05, 2012 13:09 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Wracając do tematu, kicia powinna mieć zrobiony jonogram. Chodzi przede wszystkim o poziom potasu, który może się zmieniać bardzo szybko (w dół). Może też nic się nie dziać, ale to musi być pod kontrolą. Nie wiadomo do końca gdzie ten zator był/jest. Na pewno sa nałożone co najmniej dwie jednostki chorobowe. Zalecenia wobec kontroli prcy nerek sprowadzają się w skrócie:
- Postobstrukcyjna diureza może prowadzić do hipokalemi i hipowolemii.
- Kot powinien być nawadniany płynami alkalizującymi. (np. LRS)
- Poziom potasu powinien być monitorowany co najmniej co 12h w ciągu pierwszych 48h.
- W razie konieczności suplementacja potasu w płynach dożylnych.
Natomiast jeśli chodzi o zakażenie, można mieć nadzieję, że enrofloksacyna zadziała w ciągu 48h.
Istnieje szansa na całkowite wyzdrowienie - tak mi się zdaje.
Dobrze by było oznaczyć również poziom wapnia zjonizowanego - czyli pełny jonogram wygląda: Na, K, P, tCa, iCa, Cl.
Bez jonogramu (nawet bez iCa) może się udać, ale jest to jazda po bandzie.

PcimOlki

Post » Czw sty 05, 2012 14:33 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Magda dzwonila do mnie.
Potas okej. Fosfor wysoki.
Kreatynina spada (9,9), mocznik (ponad 500, był ponad 600) spada.
Nie karmiła kota od 2 dni, bo jakby dała jeść, to by wyszły zafałszowane wyniki. Wet nic o karmieniu nie mówił. Powiedziałam, że kot jeść musi, bo nie będzie komu tych badań robić, że to moje zdanie i by tutaj zajrzała jak dotrze do domu, bo tu są mądrzejsi.
Z uwagi na charakter wątku, oraz start podforum nie zamierzam reagować na zaczepki tchórza.
najszczesliwsza

Post » Czw sty 05, 2012 20:29 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Dzięki PcimOlki - potas jest monitorowany na bieżąco. Tak jak napisała Najszczęśliwsza jest o`k - potas 5,4 (norma do 5,6)
Od wczoraj wyniki kreatyniny i mocznika poprawiły się, ale nadal są tragiczne:
wczoraj godz. 13: kreatynina - 11,1 mg/dl (norma do 1,8), mocznik - 656 mg/dl (norma do 70)
dzisiaj godz. 10: kreatynina - 9,9 mg/dl mocznik - 544 mg/dl
Kot jest cały czas nawadniany dożylnie, na szczęście sika dość dużo, więc istnieje pewna szansa, że uda się kiteczkę przefiltrować a nerki zaczną pracować w miarę prawidłowo.
Zrozumcie, jej stan jest bardzo ciężki - tak fizycznie jak psychicznie i czasem trzeba wybrać tzw. mniejsze zło.
Shruthy bardzo źle znosi wszelkie zabiegi weterynaryjne, mam wrażenie że jest tym już tak zmęczona, że chwilami sama zaczyna się wyłączać.
Wiem że próbujecie z całych sił nam pomóc, ale zrozumcie mnie - nie mogę z nią siedzieć całymi dniami u weta i robić co kilka godzin analiz, bo kot tego po prostu nie przeżyje, nawet jak będzie to uzasadnione medycznie :(
Czytam na bieżąco to co piszecie i przekazałam wiele sugestii weterynarzowi - z resztą on mam wrażenie, że na prawdę wie co robi.
Wszystkie najważniejsze poruszane przez Was sprawy podnoszę u weta i generalnie jak najbardziej pokrywa się to z jego sposobem działania. Jednak co będzie dalej, to w dużej mierze zależy teraz od Shruthy - jej organizmu i psychiki. Dlatego siedzę przy niej dzień i noc, myjąc, zmieniając podkłady i regulując kroplówkę w zalezności od tego jak oddycha.... Widzę że się potwornie męczy sikając pod siebie, więc staram się zminimalizować jej dyskomfort. Codziennie jeżdżę do weta na kontrolne badania i zamieszczam wyniki, mam nadzieję, że postępuję własciwie bo nie mam pomysłu co jeszcze mogę zrobić.
Dziękuję że jesteście z nami i dzięki wielkie za wszelkie Wasze porady i sugestie :)
Odezwę się na pewno po kolejnej wizycie u weta

Madzik444

Od: Wto sty 03, 2012 16:58

Post » Czw sty 05, 2012 20:41 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Madzik444 pisze:...
Zrozumcie, jej stan jest bardzo ciężki - tak fizycznie jak psychicznie i czasem trzeba wybrać tzw. mniejsze zło.
Shruthy bardzo źle znosi wszelkie zabiegi weterynaryjne, mam wrażenie że jest tym już tak zmęczona, że chwilami sama zaczyna się wyłączać.
Wiem że próbujecie z całych sił nam pomóc, ale zrozumcie mnie - nie mogę z nią siedzieć całymi dniami u weta i robić co kilka godzin analiz, bo kot tego po prostu nie przeżyje, nawet jak będzie to uzasadnione medycznie :(....

Tak, masz rację. Jeśli potas dziś jest tak wysoki, nie spodziewał bym się już wachnięcia w dół poniżej bezpiecznej granicy. Fosfor na bank będzie za wysoki - powinien spadać razem z resztą nerkowych. Całkowity powrót do normy zajmuje 1-2 tyg. w 70% przypadków. 20-30% kotów potrzebuje 3-4 tyg., więc wszystko idzie ok - byle ta infekcja poszła precz.

PcimOlki

Post » Pt sty 06, 2012 20:58 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Taka tu cisza :? ... jak kicia się czuje ...?
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Pt sty 06, 2012 21:08 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Rozmawiałam z Magdą.

Kicia ma trochę ponad 2 hemoglobinę (?) i jutro będzie miała transfuzję.

Do tego czasu jest utrzymywana na kroplówkach, nie je, bo ma odruch wymiotny, z resztą i tak przed transfuzją wet mówił, że nie może, bo by poszły parametry nerkowe w górę i nastąpiłby rozpad krwinek po podaniu nowej krwi.

Dostaje coś na obniżenie fosforu.

Kreatynina spadła do trochę ponad 6, mocznik do chyba jakoś czterystu coś, nie pamiętam dokładnie.
najszczesliwsza

Post » Pon sty 09, 2012 10:19 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Czy ktoś wie, co sie dzieje z koteczką?

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Pon sty 09, 2012 21:27 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Chyba się domyślam..... Ale obym się myliła....
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon sty 09, 2012 22:01 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Kotka po transfuzji poczuła się lepiej, je karmę nerkową, bardzo dużo pije mimo nawadaniania dożlnego. Stan oceniany jest jako niestabilny, bo kotka ma jakby napady apatii, wypręża się i Magda myślała, że to już koniec.
Dziewczyna mówi, że siedzi przy kocie cały czas, ciągle kroplówki, no i mówi, że kota nie wolno zmuszać, bo stres po tej transfuzji może kota zabić.
Jutro będą robić badania w jakim kierunku to wszystko idzie.
Magda prosi o kciuki, o dobre myśli...
najszczesliwsza

Post » Pon sty 09, 2012 22:06 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Uff.... Czyli jednak się myliłam. Kciuki oczywiście będą non stop :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Pon sty 09, 2012 23:46 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Kciuki oczywiście trzymam .... :ok: :ok: :ok:
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Wto sty 10, 2012 9:35 Re: OSTRA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK U KOTKI - PILNIE PROSZĘ O POMOC !!!

Ooo jak dobrze, że są jakieś wiadomości.
Za lepsze zdróweczko Koteczki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

[poprzednia][następna]