12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro sty 04, 2012 15:04 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

A jak ta ustawa ma się do tekstu, że kociaki są za darmo a ta osoba chce tylko zwrotu kosztów utrzymiania, szczepień, odrobaczeń i socjalizacji?

Takie ogłoszenia na tablica.pl http://tablica.pl/oferta/kocieta-rosyjskie-IDBZBb.html http://tablica.pl/oferta/kotka-kot-koty-kocieta-brytyjski-brytyjskie-IDBYGl.html

Poza tym, ogłoszenia na allegro to jedno a na tablicy to drugie, tam nie ma opcji Kup Teraz więc dozwolone jet wystawienie takiego ogłoszenia - nikt wtedy nie może zawrzeć umowy na portalu a jedynie w miejscu hodowli.

malutka_8

Od: Pon sie 04, 2008 9:04

Post » Śro sty 04, 2012 15:09 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

malutka_8 pisze:Poza tym, ogłoszenia na allegro to jedno a na tablicy to drugie, tam nie ma opcji Kup Teraz więc dozwolone jet wystawienie takiego ogłoszenia - nikt wtedy nie może zawrzeć umowy na portalu a jedynie w miejscu hodowli.

Ja miałam do czynienia z takim ogł które po kliknięciu w Allegro przenosiło do Tablicy i odwrotnie. Tylko nie pamiętam co to za ogł było

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro sty 04, 2012 15:13 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Jeżeli allegro przenosi do tablicy nie ma problemu, to jest ogłoszenie i traktuje się je jak ogłoszenie na każdym innym portalu.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro sty 04, 2012 15:27 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

CatAngel pisze:Zacytuje z FB

Uuu to aż do takiego czegoś dochodzi??? Radzę się pilnować!!! Przed chwilą otrzymałem maila
" Mam dla Pana propozycję.Jeżeli pozwoli mi Pan tak po kryjomu sprzedawać te psiaki (yorki) to za każdego sprzedanego otrzymuje Pan ode mnie 300 zł.Jeżeli chce Pan wspołpracować to zapraszam.Tak powiem nazywa się to brzydko bo "lapowka" ale co mam zrobić jak potrzeba forsy a Pan mi tego najzwyczajniej w świecie zabrania robić"

Na takie maile musicie wszyscy uważać. Ja mam to na piśmie i dany łapowkarz będzie miał sprawę w Sądzie.Już zaraz pisze zawiadomienie. Nie ma pomiłuj.

SŁUSZNIE!
Ja wrzuciłam poniższą radę na fb, ale przekopiuję tutaj - działa, pseudasy się denerwują, rzucają słuchawką i szybko usuwają swoje anonse.
Więc: dzwonicie do pseudo, udajecie kupującego, zachwycacie się zdjęciami, grzecznie prosicie o adres pod który można przyjechać po zwierzaka i o nazwisko (o kogo pytać jak już będziecie na miejscu). A po uzyskaniu tych danych stanowczo mówicie, że sprawa idzie do prokuratury (łamanie ustawy) + do Urzędu Skarbowego w związku z podatkiem za handel. I grzecznie dziękujecie za informacje 8)

Jak ktoś ma na tyle samozaparcia żeby nie poprzestać na straszeniu, tylko walnąć printa i napisać pisemko do prokuratury podrzucając jej cały materiał dowodowy - jeszcze lepiej :ok:
Obrazek Obrazek

Kinya

Od: Śro mar 19, 2008 13:08

Post » Śro sty 04, 2012 15:58 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

otrzymałam dzisiaj takiego maila z portalu Tablica:

Od 1 stycznia 2012 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt. Prosimy bardzo o dostosowanie treści swoich ogłoszeń do jej wymogów. Zabrania ona rozmnażania psów i kotów w celach handlowych. Zakaz nie dotyczy hodowli zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. W praktyce oznacza to że handel psami i kotami może dotyczyć jedynie zarejestrowanych hodowli czyli zwierząt posiadających rodowód.

Pozostałe zwierzaki, nie pochodzące z hodowli, można jedynie przekazywać za darmo. Sprzedaż psów i kotów spoza hodowli, bez rodowodu – jest na mocy nowej ustawy zabroniona!

Oznacza to następujące zmiany w serwisie Tablica.pl:

1. Osoby sprzedające psy i koty i wybierające konkretną rasę muszą w treści ogłoszenia podać informacje pozwalające zidentyfikować hodowlę i organizację, do której należy (nazwa, adres strony internetowej itp.) oraz miot, z którego zwierzaki pochodzą.
2. Takie zwierzaki mogą być sprzedawane za konkretną cenę. Hodowca tym samym deklaruje że zwierzę posiada rodowód lub będzie uprawnione do jego odbioru.
3. Wszystkie psy i koty nie pochodzące z zarejestrowanej hodowli/nie posiadające rodowodu mogą być jedynie oddane za darmo, w podkategorii „Psy/Koty bez rodowodu”.

Więcej informacji dotyczących zmian znajdziesz w Pomocy Tablica.pl

Wiadomość wygenerowana automatycznie, prosimy na nią nie odpowiadać

Pozdrawiamy,
Zespół Tablica.pl

....nie ma tutaj opcji oddania kota za zwrot kosztów utrzymania, szczepień itp.....
ależ to musi8 byc szok dla rozmnażaczy :D

Puffy

Od: Sob cze 03, 2006 14:17

Post » Śro sty 04, 2012 16:29 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Puffy pisze:....nie ma tutaj opcji oddania kota za zwrot kosztów utrzymania, szczepień itp.....

Ale też wylewa to z kąpielą moje prośby o dowolną darowiznę na rzecz fundacji, czy zwrot kosztów szczepienia.
Nie ma tego dużo, ale czasem się udało coś dostać dla zwierzaków. A tak- :(
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Śro sty 04, 2012 16:33 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

A co Kasiu skończy się odławianie tych w typie i "godziwe darowizny" za ludzką próżność.
Obrazek

Satyr77

Post » Śro sty 04, 2012 16:37 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Satyr77 pisze:A co Kasiu skończy się odławianie tych w typie i "godziwe darowizny" za ludzką próżność.

Jeszcze nigdy nie dostałam złotówki za kota rasopodobnego.
Fundację wspomagali zawsze skromni ludzie adoptujący zwykłe dachowce.
www.fundacjafelis.org

Kasia D.

Post » Śro sty 04, 2012 16:38 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Kasia D. pisze:
Puffy pisze:....nie ma tutaj opcji oddania kota za zwrot kosztów utrzymania, szczepień itp.....

Ale też wylewa to z kąpielą moje prośby o dowolną darowiznę na rzecz fundacji, czy zwrot kosztów szczepienia.
Nie ma tego dużo, ale czasem się udało coś dostać dla zwierzaków. A tak- :(

Wydaje mi się, że to jest zupełnie coś innego. Raczej nikt nie będzie ścigał Fundacji jeśli na jej konto wpłynie darowizna. Nie jest to wpłata na konto pseuducha a darowizna na rzecz Fundacji - prawda?

malutka_8

Post » Śro sty 04, 2012 16:42 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

W przypadku tego co zrobiła Kasia w myśl tej ustawy byłaby ścigana, co pisałem na tamtym wątku.
Kasiu to przypomnę ci wątek viewtopic.php?f=13&t=136721
Obrazek

Satyr77

Post » Śro sty 04, 2012 16:48 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Satyr77 pisze:W przypadku tego co zrobiła Kasia w myśl tej ustawy byłaby ścigana, co pisałem na tamtym wątku.

81/746 66 27 to numer do VI komisariatu w Lublinie, pod który podlegam. Dzwoń, bo ja się już nie mogę doczekać dzielnicowego.
www.fundacjafelis.org

Kasia D.

Post » Śro sty 04, 2012 16:52 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Kot znalazł dom przed wejściem ustawy, ale przy kolejnej takiej akcji chętnie skorzystam :mrgreen:
Obrazek

Satyr77

Post » Śro sty 04, 2012 16:54 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Satyr77 pisze:W przypadku tego co zrobiła Kasia w myśl tej ustawy byłaby ścigana, co pisałem na tamtym wątku.

Pomińmy już tamten wątek, nie ma sensu wracać do tego. Poza tym było to przed ustawą ;) Nie ma się już czego czepiać.

Nie chodzi o coś takiego jak tam, bo do tego akurat by się mogło kilka osób przyczepić. Chodziło mi raczej o napisanie w ogłoszeniu (nie tylko kotów rasopodobnych) , że Fundacja liczy na dobrowolną wpłatę na koty po adopcji, ale nie jest to obowiązkowe. Wtedy się chyba nikt nie może czepiać, a czasem jakiś grosz na koty może wpaść.

malutka_8

Post » Śro sty 04, 2012 16:55 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Przypuszczam, że jako fundacja możecie ustalić sobie nawet cennik adopcji tak jak mają schroniska.
Obrazek

Satyr77

Post » Śro sty 04, 2012 16:59 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Satyr77 pisze:Przypuszczam, że jako fundacja możecie ustalić sobie nawet cennik adopcji tak jak mają schroniska.

Zejdź na ziemię, dobrze?
www.fundacjafelis.org

Kasia D.

[poprzednia][następna]