Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 04, 2012 12:49 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

W tym wieku kociaka to nawet hodowcy moga mieć problemy z rozróżnieniem jakiej rasy jest maluch. :)
Dla lekarzy wet. każdy kot z nieco bardziej płaskim pyszczkiem i masą futra jest "persem", point - syjamem, reszta półdługowłosych podpada pod "norwega" lub "syberyjskiego" w zależności z jaką rasą dany lekarz zetknął sie w sowjej praktyce.

Porozmawiamy za rok, jak maluch podrośnie, do jakiej rasy będzie podobny. :)
I tu jest przewaga kotów z rodowodem - jest dokument mówiący o tym kim byli przodkowie kota do piątego pokolenia i jakiej rasy będzie kociak.
kordian pisze:Czy jeżeli matka jest Polką, ojciec jest Polakiem, którego ojciec był Irlandczykiem, to jesteś Polakiem czy nie?

Mylisz narodowość z rasą. Także u ludzi występują rasy. A nie można założyć, że każdy Polak jest/będzie rasy białej. ;)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro sty 04, 2012 12:51 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

...
Ostatnio edytowano Wto wrz 18, 2012 15:55 przez ka_towiczanka, łącznie edytowano 1 raz
ka_towiczanka

Post » Śro sty 04, 2012 13:45 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian pisze:(...) to nie zmieni faktu, że MÓJ KOT JEST RASY SYBERYJSKIEJ.
Nie jest. Jest w typie rasy.
Obrazek "Mój dom murem podzielony..."

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro sty 04, 2012 13:47 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

To ja mam rasowego psa na tymczasie. Ludzie mnie zaczepiają co to za rasa, że pewnie drogi był, plus propozycje miałam krycia. Luna miałaby pokryć spanielkę. :ryk:

Sorki za OT
najszczesliwsza

Post » Śro sty 04, 2012 14:06 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian pisze:Satyr77 - może to już taki wiek, że wszystko opada :) Zrozum, że mam kota syberyjskiego i nic nie zmieni Twoje gadanie w tym temacie. [...]

Serio, niech Ci opadnie wszystko, potłucze się o ziemie i wróci z powrotem do rąk- to nie zmieni faktu, że MÓJ KOT JEST RASY SYBERYJSKIEJ.

Sorry Kordian, ale jest dokładnie odwrotnie - masz nierasowego kota długowłosego, niezależnie od tego, jak bardzo uparcie będziesz powtarzał co innego :twisted:

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro sty 04, 2012 14:18 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian pisze:[...]
Czy jeżeli matka jest Polką, ojciec jest Polakiem, którego ojciec był Irlandczykiem, to jesteś Polakiem czy nie?[...]

Jak nie masz na to papieru (u kotów - rodowodu, u ludzi - obywatelstwa) to nie. Jesteś obywatelem kraju, którego obywatelstwo posiadasz, narodowości polskiej :mrgreen:
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro sty 04, 2012 14:29 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Wetka nie była na tyle ładna ani fajna, by mi zamieszać w głowie :)

Tak, mam kota w typie syberyjskiego, w skrócie mam kota syberyjskiego, robiłem już taki przypis.

Nie mam jednak dachowca.

Jeżeli jest wpis w regulaminie, że nie popieracie pseudo hodowców (czyli jak rozumiem ludzi nie mających rodowodowych kotów) to chyba nie pozostanie mi nic innego, jak szukać innego forum, bo mówienie o moim kocie dachowiec jest dla mnie niedopuszczalne :D

I pewnie im bardziej ktoś będzie się oburzał, że nazywam swojego Tofika syberyjskim, tym bardziej będę to podkreślał :)

kordian

Od: Pt gru 30, 2011 21:45

Post » Śro sty 04, 2012 14:31 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Kordian, nie popieramy rozmnażania nierodowodowych kotów, nawet (albo zwłaszcza) "w typie rasy" :wink: - o ile chcesz go tylko posiadać, to nie masz się czego obawiać :)

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro sty 04, 2012 14:33 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian pisze:Wetka nie była na tyle ładna ani fajna, by mi zamieszać w głowie :)

Tak, mam kota w typie syberyjskiego, w skrócie mam kota syberyjskiego, robiłem już taki przypis.

Nie mam jednak dachowca.

Jeżeli jest wpis w regulaminie, że nie popieracie pseudo hodowców (czyli jak rozumiem ludzi nie mających rodowodowych kotów) to chyba nie pozostanie mi nic innego, jak szukać innego forum, bo mówienie o moim kocie dachowiec jest dla mnie niedopuszczalne :D

I pewnie im bardziej ktoś będzie się oburzał, że nazywam swojego Tofika syberyjskim, tym bardziej będę to podkreślał :)

A co takiego obraźliwego jest w określeniu dachowiec? Może spytaj kota czy czuje się dotknięty, bo jego to najbardziej dotyczy :wink:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro sty 04, 2012 14:35 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Za rok zobaczymy, czy nie będzie raczej w typie MCO - lub niewiadomoczego ;)

Btw. jak ja o moich kotach opowiadam, to raczej używam ich imion, nie powtarzam w kółko "mój dachowiec rodzaju piwniczno-ogródkowego", "kartonopudłowiec z korytarza" czy "krzakowiec jelonkowski".

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro sty 04, 2012 14:37 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian pisze:Jeżeli jest wpis w regulaminie, że nie popieracie pseudo hodowców (czyli jak rozumiem ludzi nie mających rodowodowych kotów) to chyba nie pozostanie mi nic innego, jak szukać innego forum, bo mówienie o moim kocie dachowiec jest dla mnie niedopuszczalne

Nie popieramy ludzi rozmnażajacych koty "pokątnie" i sprzedajacych je jako rasowe.

Posiadaczy takich kotów tylko chcemy o tym uświadomić. To nie oni są pseudohodowcami. Nie masz co stroszyć piórek. ;)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro sty 04, 2012 14:38 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

seidhee pisze:Za rok zobaczymy, czy nie będzie raczej w typie MCO - lub niewiadomoczego ;)

Btw. jak ja o moich kotach opowiadam, to raczej używam ich imion, nie powtarzam w kółko "mój dachowiec rodzaju piwniczno-ogródkowego", "kartonopudłowiec z korytarza" czy "krzakowiec jelonkowski".

Mój Belaszek był kotem pyrskim. Bo się w Pyrach narodził ;)
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro sty 04, 2012 14:39 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

seidhee pisze:Za rok zobaczymy, czy nie będzie raczej w typie MCO - lub niewiadomoczego ;)

A ja mówię AWonStądTyCzarnaZarazo albo Cholernypingwin - żaden się nie obraził :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro sty 04, 2012 14:39 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian-nie kop się z koniem
I nie strzelaj focha
W moim Srebku się tez rasowosci dopatrtywano, a miało to miejsce w kolejce do weterynarza
On jest od rozmnażaczki
I ja nie popieram rozmnazania w imię bo taka jest natura
Ja go nazywam niankiem
Rasa-miaucząco niańcząca z warszawskiej Pragi
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Śro sty 04, 2012 17:53 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Już na Tablicy jest zakaz handlu kotami bez rodowodu.Można pisać oddam za darmo,ale myślę że i tak będą kłamać i po telefonie wyniknie że koszty odchowania matki i młodych czyli zależy ile komu przyjdzie do łba poda.Pod koniec roku w typie syberyjskich roczne czy 3 letnie oddawali z przyczyn osobistych.Z psami to samo.Nie zaglądałam tam,ale przyszło mi info.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

[poprzednia][następna]