12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro sty 04, 2012 10:43 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Ja właśnie wysyłam do allegro "n-tą" informację na temat naruszenia zasad w związku z nowelizacją ustawy - ciekawe, czy te ogłoszenia też znikną???

Daria&Lilu

Od: Czw sty 22, 2009 20:09

Post » Śro sty 04, 2012 12:37 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

A ja mam pytanie jak ta ustawa się ma do sprzedaży innych zwierząt (fretki, świnki morskie, króliki, konie, itd) przez portal Allegro?
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Od: Śro cze 15, 2011 17:35

Post » Śro sty 04, 2012 12:41 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Sukces!!!
Po kilku moich i Waszych kochani forumowicze monitach otrzymałam z Allegro wiadomość cytuję:

"Witam.

W dniu dzisiejszym stanowisko Serwisu uległo zmianie. Aukcje psów i kotów bez rodowodu będą usuwane z Allegro.

Pozdrawiam,"

annamagdalena

Od: Nie sie 26, 2007 19:16

Post » Śro sty 04, 2012 13:00 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Cavvy pisze:....Są cfaniaki, kombinatorzy. Sprzedają smyczy za 850pln z szczeniakiem gratis. To jest natomiast niezgodne z regulaminem np. Allegro - jeden z punktow regulaminu świadczy o takiej sprzedazy z gratisem jako zakazany. Ludzie piszą że rodowodowe, wpisuja nawet imiona rodzicow psów ( bo niektore psy w ich 'hodowlach' maja rodowody) ale po zadzwonieniu okazuje sie bzdura.

Co do Allegro, to ono tez ugiąć się musi, przyzwalanie na popełnianie czynów niezgodnych z prawem jest jakoby samym popełnianiem - na to tez jest kruczek prawny!..

Artykuł 4. TOWARY ZAKAZANE
4.1.
Sprzedający zobowiązują się do niewystawiania na Aukcji Towarów, którymi obrót narusza obowiązujące przepisy prawa lub uprawnienia osób trzecich (w szczególności prawa autorskie i inne prawa własności intelektualnej), jak również których wystawienie może być uznane za naruszające dobre obyczaje.
4.2.
Niezależnie od postanowień art. 4.1. zabronione jest wystawianie przedmiotów wymienionych jako zakazane w Załączniku nr 1 do Regulaminu.
4.3.
Przedmioty, o których mowa w art. 4.1. i 4.2. nie mogą być oferowane wraz z Towarami jako bezpłatny dodatek (gratis).

http://allegro.pl/country_pages/1/0/user_agreement.php
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Śro sty 04, 2012 13:16 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Czy Allegro nie powinno również usuwać aukcji zwierząt z rodowodem? Przecież sprzedaż przez internet nie jest tożsama ze sprzedażą w hodowli.
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Post » Śro sty 04, 2012 13:17 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Myślę ,że nie bo odbiór zwierzęcia następuje w zarejestrowanej hodowli a nie przesyła się go pocztą.

Apsik77

Od: Śro lip 29, 2009 16:31

Post » Śro sty 04, 2012 13:45 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

W większości przypadków te bez rodowodu też się odbiera osobiście.
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Post » Śro sty 04, 2012 13:54 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Zadzwoniłam do centrali Anonsów, rozmawiałam z sekretarką.
Kurcze, oni mają największy przerób sprzedaży pseudohodowlanej :(

I nie sa serwisem aukcyjnym tylko gazetą, ktora w regulaminie ma, ze nie bierze odpowiedzialności za tresc ogłoszeń i przebieg transakcji.

Ale powiedziała, ze porozmawia z radcą prawnym...
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Śro sty 04, 2012 14:02 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Manasalu pisze:Czy Allegro nie powinno również usuwać aukcji zwierząt z rodowodem? Przecież sprzedaż przez internet nie jest tożsama ze sprzedażą w hodowli.

Powinno usuwać wszystkie ogłoszenia dot. sprzedaży psów i kotów!!!!!
Serwisy aukcyjne jak allegro są miejscem transakcji tzw. sprzedaż na odległość. Miejsce odbioru towaru nie ma znaczenia. Transakcja została zawarta w internecie a nie w miejscu hodowli.
Już wcześniej zwracałam na to uwagę:
marioka pisze:b) nawet zarejestrowany hodowca nie może wystawić psa/kota na Allegro czy innym portalu aukcyjnym (w formacie Kup Teraz lub aukcji z licytacją) gdyż jest to wprowadzenie do obrotu poza hodowlą (kliknięcie w KT lub zalicytowanie jest wiążącą umową kupna-sprzedaży).
..................
Jak widać ustawa w części dot. sprzedaży i rozmnażania psów i kotów jest mocno niedopracowana i naprawdę nie wiem komu bardziej utrudni życie: hodowcom czy chodoffcom :)
Obrazek

marioka

Od: Wto wrz 06, 2011 13:39

Post » Śro sty 04, 2012 14:10 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

marioka pisze:
Manasalu pisze:Czy Allegro nie powinno również usuwać aukcji zwierząt z rodowodem? Przecież sprzedaż przez internet nie jest tożsama ze sprzedażą w hodowli.

Serwisy aukcyjne jak allegro są miejscem transakcji tzw. sprzedaż na odległość. Miejsce odbioru towaru nie ma znaczenia. Transakcja została zawarta w internecie a nie w miejscu hodowli.
marioka pisze:b) nawet zarejestrowany hodowca nie może wystawić psa/kota na Allegro czy innym portalu aukcyjnym (w formacie Kup Teraz lub aukcji z licytacją) gdyż jest to wprowadzenie do obrotu poza hodowlą (kliknięcie w KT lub zalicytowanie jest wiążącą umową kupna-sprzedaży).
..................
Jak widać ustawa w części dot. sprzedaży i rozmnażania psów i kotów jest mocno niedopracowana i naprawdę nie wiem komu bardziej utrudni życie: hodowcom czy chodoffcom :)

Niby masz po części racje , ale nie do końca. Nigdy nie widziałam by ktoś zalicytowała rasowe zwierzę za 2-3 tys czy klikną opcję kup teraz. Za duża kasa by ryzykować. Nabywca po pprostu dzwoni do hodowcy i umowę kupna sprzedaży zawiera podczas odbioru zwierza nie przez internet.

Apsik77

Od: Śro lip 29, 2009 16:31

Post » Śro sty 04, 2012 14:15 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

marioka pisze:

..................

Tak właśnie myślałam. Dziękuję za odpowiedź.

Jeszcze tylko zapytam o inne zwierzęta - czy ta ustawa dotyczy też np. fretek, świnek morskich, itp.?
Obrazek
Obrazek

Manasalu

Post » Śro sty 04, 2012 14:21 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Na portalu www.stoppseudohodowcom.org nagle pojawiło się kilku pseudo, którzy szantażują, że teraz to chyba będą musieli psy do lasu wywieźć czy uśpić, bo co mają z nimi zrobić :roll:

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Śro sty 04, 2012 14:41 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Apsik77 pisze:Niby masz po części racje , ale nie do końca. Nigdy nie widziałam by ktoś zalicytowała rasowe zwierzę za 2-3 tys czy klikną opcję kup teraz. Za duża kasa by ryzykować. Nabywca po pprostu dzwoni do hodowcy i umowę kupna sprzedaży zawiera podczas odbioru zwierza nie przez internet.

Chodzi o aspekt prawny. Wystawienie na aukcji to wystawienie na sprzedaż mogące skutkować zawarciem wiążącej transakcji. Jest to więc wprowadzenie do obrotu poza hodowlą czyli niezgodnie z ustawą.
Jest tu jeszcze jeden niebezpieczny haczyk. Jeśli ktoś jednak kliknie na aukcji to kupi psa/kota na warunkach opisanych w aukcji. Nie będzie musiał godzić się na podpisywanie czegokolwiek więcej (np. przyszłej sterylizacji, informowania o dalszych losach psa/kota itd.)
Obrazek

marioka

Od: Wto wrz 06, 2011 13:39

Post » Śro sty 04, 2012 14:46 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

marioka pisze:
Apsik77 pisze:Niby masz po części racje , ale nie do końca. Nigdy nie widziałam by ktoś zalicytowała rasowe zwierzę za 2-3 tys czy klikną opcję kup teraz. Za duża kasa by ryzykować. Nabywca po pprostu dzwoni do hodowcy i umowę kupna sprzedaży zawiera podczas odbioru zwierza nie przez internet.

Chodzi o aspekt prawny. Wystawienie na aukcji to wystawienie na sprzedaż mogące skutkować zawarciem wiążącej transakcji. Jest to więc wprowadzenie do obrotu poza hodowlą czyli niezgodnie z ustawą.
Jest tu jeszcze jeden niebezpieczny haczyk. Jeśli ktoś jednak kliknie na aukcji to kupi psa/kota na warunkach opisanych w aukcji. Nie będzie musiał godzić się na podpisywanie czegokolwiek więcej (np. przyszłej sterylizacji, informowania o dalszych losach psa/kota itd.)

I dlatego większość klubów tego zakazuje, na wszelki wypadek.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro sty 04, 2012 14:52 Re: Ustawa już obowiązuje, a jak jest realizowana praktycznie?

Zacytuje z FB

Uuu to aż do takiego czegoś dochodzi??? Radzę się pilnować!!! Przed chwilą otrzymałem maila
" Mam dla Pana propozycję.Jeżeli pozwoli mi Pan tak po kryjomu sprzedawać te psiaki (yorki) to za każdego sprzedanego otrzymuje Pan ode mnie 300 zł.Jeżeli chce Pan wspołpracować to zapraszam.Tak powiem nazywa się to brzydko bo "lapowka" ale co mam zrobić jak potrzeba forsy a Pan mi tego najzwyczajniej w świecie zabrania robić"

Na takie maile musicie wszyscy uważać. Ja mam to na piśmie i dany łapowkarz będzie miał sprawę w Sądzie.Już zaraz pisze zawiadomienie. Nie ma pomiłuj.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

[poprzednia][następna]