Moderator: Moderatorzy
Cavvy pisze:....Są cfaniaki, kombinatorzy. Sprzedają smyczy za 850pln z szczeniakiem gratis. To jest natomiast niezgodne z regulaminem np. Allegro - jeden z punktow regulaminu świadczy o takiej sprzedazy z gratisem jako zakazany. Ludzie piszą że rodowodowe, wpisuja nawet imiona rodzicow psów ( bo niektore psy w ich 'hodowlach' maja rodowody) ale po zadzwonieniu okazuje sie bzdura.
Co do Allegro, to ono tez ugiąć się musi, przyzwalanie na popełnianie czynów niezgodnych z prawem jest jakoby samym popełnianiem - na to tez jest kruczek prawny!..
Manasalu pisze:Czy Allegro nie powinno również usuwać aukcji zwierząt z rodowodem? Przecież sprzedaż przez internet nie jest tożsama ze sprzedażą w hodowli.
marioka pisze:b) nawet zarejestrowany hodowca nie może wystawić psa/kota na Allegro czy innym portalu aukcyjnym (w formacie Kup Teraz lub aukcji z licytacją) gdyż jest to wprowadzenie do obrotu poza hodowlą (kliknięcie w KT lub zalicytowanie jest wiążącą umową kupna-sprzedaży).
..................
Jak widać ustawa w części dot. sprzedaży i rozmnażania psów i kotów jest mocno niedopracowana i naprawdę nie wiem komu bardziej utrudni życie: hodowcom czy chodoffcom
marioka pisze:Manasalu pisze:Czy Allegro nie powinno również usuwać aukcji zwierząt z rodowodem? Przecież sprzedaż przez internet nie jest tożsama ze sprzedażą w hodowli.
Powinno usuwać wszystkie ogłoszenia dot. sprzedaży psów i kotów!!!!!
Serwisy aukcyjne jak allegro są miejscem transakcji tzw. sprzedaż na odległość. Miejsce odbioru towaru nie ma znaczenia. Transakcja została zawarta w internecie a nie w miejscu hodowli.
Już wcześniej zwracałam na to uwagę:marioka pisze:b) nawet zarejestrowany hodowca nie może wystawić psa/kota na Allegro czy innym portalu aukcyjnym (w formacie Kup Teraz lub aukcji z licytacją) gdyż jest to wprowadzenie do obrotu poza hodowlą (kliknięcie w KT lub zalicytowanie jest wiążącą umową kupna-sprzedaży).
..................
Jak widać ustawa w części dot. sprzedaży i rozmnażania psów i kotów jest mocno niedopracowana i naprawdę nie wiem komu bardziej utrudni życie: hodowcom czy chodoffcom
marioka pisze:Manasalu pisze:Czy Allegro nie powinno również usuwać aukcji zwierząt z rodowodem? Przecież sprzedaż przez internet nie jest tożsama ze sprzedażą w hodowli.
Powinno usuwać wszystkie ogłoszenia dot. sprzedaży psów i kotów!!!!!
Serwisy aukcyjne jak allegro są miejscem transakcji tzw. sprzedaż na odległość. Miejsce odbioru towaru nie ma znaczenia. Transakcja została zawarta w internecie a nie w miejscu hodowli.
Już wcześniej zwracałam na to uwagę:marioka pisze:b) nawet zarejestrowany hodowca nie może wystawić psa/kota na Allegro czy innym portalu aukcyjnym (w formacie Kup Teraz lub aukcji z licytacją) gdyż jest to wprowadzenie do obrotu poza hodowlą (kliknięcie w KT lub zalicytowanie jest wiążącą umową kupna-sprzedaży).
..................
Apsik77 pisze:Niby masz po części racje , ale nie do końca. Nigdy nie widziałam by ktoś zalicytowała rasowe zwierzę za 2-3 tys czy klikną opcję kup teraz. Za duża kasa by ryzykować. Nabywca po pprostu dzwoni do hodowcy i umowę kupna sprzedaży zawiera podczas odbioru zwierza nie przez internet.
marioka pisze:Apsik77 pisze:Niby masz po części racje , ale nie do końca. Nigdy nie widziałam by ktoś zalicytowała rasowe zwierzę za 2-3 tys czy klikną opcję kup teraz. Za duża kasa by ryzykować. Nabywca po pprostu dzwoni do hodowcy i umowę kupna sprzedaży zawiera podczas odbioru zwierza nie przez internet.
Chodzi o aspekt prawny. Wystawienie na aukcji to wystawienie na sprzedaż mogące skutkować zawarciem wiążącej transakcji. Jest to więc wprowadzenie do obrotu poza hodowlą czyli niezgodnie z ustawą.
Jest tu jeszcze jeden niebezpieczny haczyk. Jeśli ktoś jednak kliknie na aukcji to kupi psa/kota na warunkach opisanych w aukcji. Nie będzie musiał godzić się na podpisywanie czegokolwiek więcej (np. przyszłej sterylizacji, informowania o dalszych losach psa/kota itd.)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości