Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 31, 2011 0:33 Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Dnia 30.12.11 otrzymałam telefon ze Straży Miejskiej w Rumi z informacją o tym, że para młodych ludzi znalazła na ul. Sienkiewicza w Rumi dwa dorosłe koty. Rumia nie ma podpisanej umowy ze schroniskiem, które ma kociarnie więc musiałam przyjąć pod swój dach kolejne potrzebujące zwierzęta. Dwa kocurki były pozostawione pod szkołą podstawową nr 6 w zaklejonym kartonie, bez wody, jedzenia, na mrozie... Gdyby nie bawiące się w pobliżu dzieci, koty za pewne nie przeżyłyby długo w zamknięciu. Brakuje mi słów na określenie człowieka, który postąpił w ten sposób, jedno jest pewne - osoba, która porzuciła zwierzęta powinna ponieść karę za swoje postępowanie, które jest przestępstwem w świetle obowiązującego prawa w Polsce:

Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt.
(Dz. U. z dnia 23 września 1997 r.)

Rozdział 1
Art. 6
6.1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nimi jest zabronione.
6.2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:
(...)
11) porzucanie zwierzęcia, a w szczególności psa lub kota, przez właściciela bądź przez inną osobę, pod której opieką zwierzę pozostaje,

Koty są w dobrej kondycji fizycznej, natomiast ich stan psychiczny jest fatalny, koty są przestraszone, wycofane, nie jedzą, nie piją, siedzą wtulone w siebie... potrzebują prawdziwego opiekuna, który pokocha je na zawsze i nigdy nie pozbędzie się ich w tak okrutny sposób, potrzebują czułego, ciepłego domu gdzie będą kochane!
Kocurki są młode, mają niecały rok, bure pręgowane.

Kontakt w sprawie adopcji oraz dla osób które wiedzą cokolwiek na temat porzucenia kotów:
Marlena 509-180-009
marloneczek@wp.pl

Potrzebna jest nam też pomoc finansowa aby móc utrzymać zwierzęta w naszych domach tymczasowych, w tej chwili mamy ich pod opieką ponad 120 (testy na kocie choroby zakaźne, kastracje, odrobaczenie, karma, żwir)

Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt – Viva!
ul. Kawęczyńska 16/42a, 03-772 Warszawa
81 1370 1109 0000 1706 4838 7309 z dopiskiem “PKDT-Buraski”
bank DNB NORD Polska S.A. I O/Warszawa

Niestety na razie posiadam jedno, niewyraźne zdjęcie robione tel, jutro jak tylko pożyczę aparat wstawie lepsze zdjęcie kotków
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Sob gru 31, 2011 1:33 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

podniosę
BOZENAZWISNIEWA

Post » Sob gru 31, 2011 11:13 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Nie mam słów na bezmyślność i podłość ludzką! :evil:

Bardzo prosimy o pomoc, PKDT ciągle ledwo wiąże koniec z końcem, funkcjonuje tylko dzięki ogromnym wkładom własnym wolontariuszek je tworzących, pod dachem Marleny pomoc i ratunek znajdują dziesiątki zwierząt rocznie, to wszystko kosztuje ogromne pieniądze, każda wpłata będzie dla niej ogromną pomocą.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Sob gru 31, 2011 12:30 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

:(

MagdaGdynia

Od: Śro gru 06, 2006 21:27

Post » Sob gru 31, 2011 12:30 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Koty nic nie zjadły od wczoraj, martwie sie, stresują się też każdą petardą, co nie ułatwia.
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Post » Sob gru 31, 2011 12:44 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Biedactwa :( Dobrze, że chociaż mają siebie.
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Nie sty 01, 2012 15:36 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

No jakas p..... masakra Co ci ludzie maja w glowach sieczke?!

Marlon weszłam tu aby złożyć Ci Noworoczne życzenia a tu znowu tragedia zniechęca to do wszystkiego

Mimo wszystko Szczęśliwego Nowego Roku no i wytrwałości....
Obrazek

aga marczak

Od: Sob lis 12, 2011 13:03

Post » Pon sty 02, 2012 13:08 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Dziękuje Agnieszko i wzajemnie :)

Koty już jedzą, przełamały strach, cały pokój ogromnie śmierdzi bo nie są kastrowane, czekam aż dojdą do siebie. Dziś ide z bratem dziewczynki która je znalazła pod szkołe ponieważ jest tam monitoring, mam nadzieje, że działający.
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Post » Pon sty 02, 2012 13:20 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Mam nadzieję,że dorwiesz tych,którzy to zrobili...
Obrazek

aga marczak

Post » Wto sty 03, 2012 0:14 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Jade na policje jutro, muszą ściągnąć monitoring ze szkoły pod którą koty zostały wyrzucone, mam nadzieję, że umieszczą w necie i tak znajdziemy sprawce...
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Post » Wto sty 03, 2012 9:27 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Marlon pisze:Jade na policje jutro, muszą ściągnąć monitoring ze szkoły pod którą koty zostały wyrzucone, mam nadzieję, że umieszczą w necie i tak znajdziemy sprawce...

:ok:

miltonia

Od: Wto maja 08, 2007 18:29

Post » Wto sty 03, 2012 23:39 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

Nie byłam, choroba mnie przykula do łożka, dopiero na wieczor wstalam, mam zamiar jutro po lekarzu pojechac. Koty już ładnie jedzą, załatwiają się do kuwetki, ale mnie dalej sie boją, na pewno nie sa dzikie bo nie prychają ani nie uciekają, paraliżuje je strach i jak sie zbliżam to zamierają bez ruchu, na ręce dają się brać i siedzą gaskane, jak tylko przestaje to wieją... Eh ciekawe czy znajde dla nich dom!?
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Post » Śro sty 04, 2012 11:42 Re: Poszukiwany sprawca przestępstwa oraz dom dla kocurków PKDT

:ok: kciuki za dobre domki :ok:
Znajdziesz domki a kotki się oswoją jestem pewna
Jak można było zrobić to tym biednym kotom.Niewiadomo jak je traktowano może mają jakies złe doświadczenia z ludzmi :( Okropne....

Zdrówka życzę :ok:
Obrazek

aga marczak