Zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 01, 2012 18:56 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Negro pisze:W zeszłym roku wkurzyłem się i napisałem takiego maila do tych "rządzących":

"piszę w sprawie, która ostatnimi czasy jest dość głośna, także w
sensie dosłownym. Dotyczy fajerwerków i petard, a raczej zakazu ich
odpalania w dniach poza 31 grudnia i 1 stycznia. Został taki, z tego co
wiem, wprowadzony w wielu miastach, jednak nie jest on w najmniejszym
stopniu respektowany. Petardy słychać na osiedlach ze wzmożoną
intensywnością od początku grudnia. Podobnie wygląda sytuacja ze sprzedażą i
odpalaniem fajerwerków przez osoby niepełnoletnie. Nie chciałbym mówić, że
Policja czy Straż Miejska lekceważy swoje obowiązki w tym zakresie, bo zdaję
sobie sprawę, że nie są w stanie być wszędzie.

Z roku na rok sprawa przybiera coraz bardziej niebezpieczny obrót.
Wielokrotnie podczas tego sezonu byłem świadkiem wrzucania petard do klatek
schodowych, do pojemników na odpady, czy w przebiegające zwierzęta i ludzi.
Jestem bardzo zdzwiony i oburzony, że można na coś takiego pozwolić! Skoro
nieletni, a tym bardziej rodzice nie są odpowiedzialni, to jestem za tym, by
ich tej odpowiedzialności nauczyć. Myśląc nad tą sprawą kilka tygodni
wcześniej - postanowiłem spróbować zrobić cokolwiek. Na początek
wydrukowałem i rozwiesiłem ogłoszenia o zakazie używania petard. Nie mam
zamiaru przyglądać się dalej temu, co się dzieje i mam nadzieję, że uda się
wreszcie zapanować nad sytuacją, o co gorąco apeluję do osób kompetentnych,
które są w stanie wydać odpowiednie rozporządzenia.

Przyjrzałem się sytuacji w innych europejskich (i nie tylko) krajach. W
Sztokholmie wprowadzono zakaz używania petard prywatnych, miał miejsce za to
pokaz sztucznych ogni zorganizowany przez władze miejskie. W Słowenii
wprowadzono całkowity zakaz sprzedaży, odpalania i używania fajerwerków
właśnie ze względu na liczne wypadki. W Japonii zamiast petard - w niebo
poszybowały balony. Może warto by pomyśleć o podobnych rozwiązaniach w
Polsce?

Odpalanie prywatnych fajerweków w miastach to obraz prześcigania się w
szczeniackich wygłupach - kto zrobi najwięcej hałasu. I tak niewiele z tego
widać, a wielu innym szkodzi, nie wspominając o zagrożeniach czy o kosztach,
które mogły by być spożytkowane w dużo bardziej pożyteczny sposób. Moim
zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby zorganizowanie jednego dużego pokazu
sztucznych ogni o północy w centrum miasta oraz wprowadzenie całkowitego
zakazu sprzedaży i używania fajerwerków. W takiej sytuacji - każdy miałby
możliwość spędzenia tego wieczoru w dowolny sposób bez narażania się na
niebezpieczeństwo."

Odzew oczywiście mierny, poza tym odpowiedź przyszła chyba po miesiącu.

Od kilku lat na początku grudnia rozwieszam na swojej dzielnicy informację o zakazie uzywania fajerwerków poza 31 grudnia i 1 stycznia.

Generalnie mam juz tego dość. Nienawidzę sylwestra, najchetniej każdemu z tych strzelających kazałbym tak długo trzymać petardę aż mu rękę urwie, więcej by jej nie tknął. To żadna zabawa. Strzelają u mnie cały czas - bez przerwy - teraz również.

Z tego co wiem, w Japonii chyba witają nowy rok balonami.

Negro, właśnie dziś myślałam, że napiszę do władz Wrocławia. Jeśli pozwolisz - będę się wzorować na Twoim liście. Bo - jak zwykle, niestety - wydano zakaz i "mamy czyste rączki, zakaz jest". Ale nic nie zrobili poza tym: nie wzmocnili patrolowania, nie nakazali kontroli sprzedaży. Nic :evil:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie sty 01, 2012 19:15 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Jeśli pozwolisz - będę się wzorować na Twoim liście.

Pewnie, po to go tutaj umieściłem. Może jeśli więcej osób zacznie robić wokół tego problemu szum, to coś się wreszcie ruszy.

Negro

Od: Sob wrz 13, 2008 15:55

Post » Pon sty 02, 2012 18:15 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Negro dziękuję że jesteś z nami i za wzór listu do władz

dzisiaj usłyszałam od sąsiadki, że przed Sylwestrem
w parku zobaczyła kobietę z małym dzieckiem i psem.
Pies miał podkulony ogon i widać było że się boi.
A jego właścicielka co kilka kroków rzucała kapiszony 8O
Moja sąsiadka zszokowana i oburzona jej zachowaniem
nakrzyczała na nią żeby nie straszyła dziecka i psa.
Pomogło kobieta już więcej tego nie zrobiła
oby nigdy więcej...

wkleję jeszcze tylko link do artykułu o zakazie fajerwerków
w Turynie i Wenecji: http://www.rp.pl/artykul/33,782575-Suro ... rynie.html

ciekawe jak przekonali władze ?
może moglibyśmy się na nich wzorować

życzę wszystkim dobrego Nowego 2012 Roku
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Pon sty 02, 2012 18:20 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

U mnie we Wrocławiu wciąż strzelają - wrócili ze szkoły i nie mają co robić. I tak będzie, pewnie jeszcze w najbliższy weekend, bo przecież wolne od piątku.
Dziś dwa razy usłyszałam opinię: "jak zabronią strzelać i sprzedawać środki, to ludzie będą robić metodą domową, więc i tak będzie strzelanie".
To może pozwólmy na wszystko :evil: :evil: :evil:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pon sty 02, 2012 18:25 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

U nas w Katowicach na szczescie przestali szczelac juz wczoraj, czasem gdzies puszcza jeszcze pojedyncza petarde i na tym sie konczy. Przynajmniej to jakies pocieszenie...

LaRosaNegra87

Od: Nie wrz 25, 2011 11:58

Post » Pon sty 02, 2012 18:26 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

MalgWroclaw pisze:U mnie we Wrocławiu wciąż strzelają - wrócili ze szkoły i nie mają co robić. I tak będzie, pewnie jeszcze w najbliższy weekend, bo przecież wolne od piątku.
Dziś dwa razy usłyszałam opinię: "jak zabronią strzelać i sprzedawać środki, to ludzie będą robić metodą domową, więc i tak będzie strzelanie".

Szlag by to :evil: :evil: :evil: może koktajle Mołotowa zaczną rzucać :evil:
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Pon sty 02, 2012 18:27 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

wibryska pisze:Negro dziękuję że jesteś z nami i za wzór listu do władz

dzisiaj usłyszałam od sąsiadki, że przed Sylwestrem
w parku zobaczyła kobietę z małym dzieckiem i psem.
Pies miał podkulony ogon i widać było że się boi.
A jego właścicielka co kilka kroków rzucała kapiszony 8O
Moja sąsiadka zszokowana i oburzona jej zachowaniem
nakrzyczała na nią żeby nie straszyła dziecka i psa.
Pomogło kobieta już więcej tego nie zrobiła
oby nigdy więcej...

wkleję jeszcze tylko link do artykułu o zakazie fajerwerków
w Turynie i Wenecji: http://www.rp.pl/artykul/33,782575-Suro ... rynie.html

ciekawe jak przekonali władze ?
może moglibyśmy się na nich wzorować

życzę wszystkim dobrego Nowego 2012 Roku

W tivi mówili, że tym razem we Wloszech wprowadzono zakaz sprzedaży i używania fejerwerków w 10% gmin.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon sty 02, 2012 18:30 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

vailet pisze:
MalgWroclaw pisze:U mnie we Wrocławiu wciąż strzelają - wrócili ze szkoły i nie mają co robić. I tak będzie, pewnie jeszcze w najbliższy weekend, bo przecież wolne od piątku.

Ja zasadniczo tego pędu do robienia halasu nie rozumiem :roll: Kiedyś byly pistolety na korki i kapiszony (jak ktoś jeszcze pamięta) i zimne ognie i też jakoś udawalo się nowy rok przywitać :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon sty 02, 2012 19:10 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

felin pisze:
vailet pisze:

Ja zasadniczo tego pędu do robienia halasu nie rozumiem :roll: Kiedyś byly pistolety na korki i kapiszony (jak ktoś jeszcze pamięta) i zimne ognie i też jakoś udawalo się nowy rok przywitać :mrgreen:

Ja tez tego nie rozumiem, pomijając już moją fobię związaną z hukiem (nawet pękającymi balonami) mam to od dziecka. Reaguję wtedy niepohamowaną chęcią ucieczki - dokładnie tak samo jak zwierzaki, więc to nie jest tylko problem psów, kotów, czy ptaków - tylko człowiekowi łatwiej sobie z tym poradzić. Prawdziwym koszmarem był dla mnie sylwester w Monachium. Powiedziano mi, że jest zwyczaj wychodzenia o północy na dwór z butelką szampana... i znalazłam się w tłumie obcych ludzi odpalających petardy, które lądowały pod moimi nogami, a ja nie wiedziałam gdzie mam się podziać i co ze sobą zrobić... od tamtej pory spędzam sylwestra w domu i ostatni spacer z psami jest o godzinie 18-ej...
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Pon sty 02, 2012 19:43 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Bianka 4 pisze:
felin pisze:
vailet pisze:

Ja tez tego nie rozumiem, pomijając już moją fobię związaną z hukiem (nawet pękającymi balonami) mam to od dziecka. Reaguję wtedy niepohamowaną chęcią ucieczki - dokładnie tak samo jak zwierzaki, więc to nie jest tylko problem psów, kotów, czy ptaków - tylko człowiekowi łatwiej sobie z tym poradzić. Prawdziwym koszmarem był dla mnie sylwester w Monachium. Powiedziano mi, że jest zwyczaj wychodzenia o północy na dwór z butelką szampana... i znalazłam się w tłumie obcych ludzi odpalających petardy, które lądowały pod moimi nogami, a ja nie wiedziałam gdzie mam się podziać i co ze sobą zrobić... od tamtej pory spędzam sylwestra w domu i ostatni spacer z psami jest o godzinie 18-ej...

Ja mam tak samo.Od czasu na Starym Rynku jak butelka szklana i petarda omało mi na głowie nie wylądowały,nie wychodzę popołudniu bo się obawiam.Dzieciaki specjalnie te hukowe pod nogi starszym osobom rzucają.Może ktoś taki zawału dostać,a co dopiero zwierzęta.
Obrazek ,

vailet

Post » Pon sty 02, 2012 19:49 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Bero, znajomy Bergamasco, w sylwestra w ogóle nie dostał jeść, żeby nie musiał wychodzić :( :( :(
Moja - piszę tak, bo jest ode mnie, czyli z mojego podwórka/łazienki, a ma nowy dom - koteczka Nikitka i jej kumpel Miecio - znieśli to dobrze, ale ich jamniczka fatalnie.
Co trzeba zrobić, żeby ludzie zrozumieli, że nie są najważniejsi w kosmosie -
ONI I ICH PRZYJEMNOŚĆ? Zrobię to :(
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Pon sty 02, 2012 20:32 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Właśnie tez się nad tym zastanawiam... co zrobić, żeby człowiek wreszcie zrozumiał, że bez otaczającego go świata - mam na myśli zwierzaki, rośliny (te prawdziwe, a nie genetycznie modyfikowane) po prostu zniknie z powierzchni ziemi, przestanie istnieć....
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Pon sty 02, 2012 21:48 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

U mnie koty po trzech dniach spędzonych praktycznie w piwnicy dopiero dziś odsypiają... :(

Wczoraj wysłałem z 10 maili do wszystkich władz trójmiejskich. Bardzo bym chciał żeby wprowadzili zakaz sprzedaży fajerwerków. Nawet gdyby mieli robić swoje, to nigdy ten koszmar nie osiągnąłby takich rozmiarów jak teraz.

Moja babcia mawiała że i kiedyś strzelali, ale tylko wojsko (bo mieli race), jednak wystrzelili kilka i wystraczyło, nie ma porównania do tego, co dzieje się teraz.

Właśnie tez się nad tym zastanawiam... co zrobić, żeby człowiek wreszcie zrozumiał, że bez otaczającego go świata - mam na myśli zwierzaki, rośliny (te prawdziwe, a nie genetycznie modyfikowane) po prostu zniknie z powierzchni ziemi, przestanie istnieć....

Dobrze wiedzieć, że są jeszcze ludzie, którzy zdają sobie z tego sprawę, że człowiek nie jest jedyny i najważniejszy, ale dokładnie tak samo jak inne zwierzęta i rośliny - jest częścią tego świata...

Negro

Od: Sob wrz 13, 2008 15:55

Post » Sob sty 07, 2012 18:52 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

Jutro (8 stycznia) Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Nie może się oczywiście obyć bez fajerwerków pod hasłem "Światełko do nieba". Bez komentarza.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob sty 07, 2012 19:00 Re: zrezygnuj z fajerwerków - dla zwierząt to koszmar !!!

MalgWroclaw pisze:Jutro (8 stycznia) Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy. Nie może się oczywiście obyć bez fajerwerków pod hasłem "Światełko do nieba". Bez komentarza.

O matko znowu stres :( Co impreza to musi być wystrzał? :evil:
Obrazek ,

vailet

[poprzednia][następna]