12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon lis 21, 2011 16:43 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

dorozd pisze:A co powiesz na wprowadzenie do obrotu?

Dokładnie to samo. Wprowadzenie do obrotu to jest oferowanie do sprzedaży. Tzn, że nie możesz oferować psów/kotów do sprzedaży poza miejscem chowu (na bazarze, wystawie, dworcu), tj. poza miejscem hodowli lub np. poza strona internetową hodowli. Nie oznacza to, ze zakupionego "towaru" nie możesz zawieźć nowemu właścicielowi.

Blacky87

Od: Wto mar 29, 2011 21:55

Post » Pon lis 21, 2011 21:44 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Oj wydaje mi się, że jednak nie masz racji. Strona internetowa, to nie jest miejsce prowadzenia hodowli, a określenie "wprowadzenie do obrotu" ma swoje definicje w obrocie gospodarczym.
Sprawa nie jest taka oczywista. Wprowadzenie do obrotu jest pierwszym przekazaniem towaru, wyrobu przez właściciela czy producenta. Skoro ustawa mówi, że wolno nam to robić tylko w miejscach prowadzenia hodowli, to tylko tam, a nie w miejscu zamieszkania nowego właściciela.

Bardzo chciałabym usłyszeć głos prawnika w tej sprawie.

dorozd

Od: Sob maja 26, 2007 22:31

Post » Czw lis 24, 2011 22:33 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Miejsce prowadzenia hodowli to firma (zarejestrowana działalność), częścią firmy jest jej strona Internetowa. Wprowadzenie do obrotu to nie jest to samo co przekazanie.

Blacky87

Od: Wto mar 29, 2011 21:55

Post » Sob gru 03, 2011 15:26 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Gdzie można znaleźć pełną, już po poprawkach Ustawę?

Molli

Od: Wto gru 23, 2008 11:28

Post » Pt gru 09, 2011 13:41 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Molli pisze:Gdzie można znaleźć pełną, już po poprawkach Ustawę?

Treść "Ustawy z dnia 16 września 2011 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach" jest tutaj

Oficjalnego tekstu jednolitego samej "Ustawy o ochronie zwierząt" jeszcze chyba nie ma. Jest amatorska wersja nieoficjalna
Obrazek

Mumino

Od: Śro lis 23, 2011 15:19

Post » Sob gru 10, 2011 21:52 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Mumino pisze:
Molli pisze:Gdzie można znaleźć pełną, już po poprawkach Ustawę?

Treść "Ustawy z dnia 16 września 2011 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach" jest tutaj

Oficjalnego tekstu jednolitego samej "Ustawy o ochronie zwierząt" jeszcze chyba nie ma. Jest amatorska wersja nieoficjalna

Bardzo dziękuję, tego szukałam :1luvu:

Molli

Post » Nie gru 18, 2011 15:41 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2011230137301.pdf

„Art. 10a. 1. Zabrania się:
1) wprowadzania do obrotu zwierząt
domowych na targowiskach, targach
i giełdach;
2) prowadzenia targowisk, targów
i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3) wprowadzania do obrotu psów
i kotów poza miejscami ich chowu
lub hodowli.
2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów
w celach handlowych.

6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie
dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych
w ogólnokrajowych organizacjach
społecznych, których statutowym
celem jest działalność związana
z hodowlą rasowych psów i kotów.

Art. 10b. 1. Zabrania się nabywania:
1) zwierząt domowych na targowiskach,
targach i giełdach;
2) psów i kotów poza miejscami ich
chowu lub hodowli.
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Pon sty 02, 2012 15:23 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów;
Wczoraj zadałam pytanie do Allegro, czy na ich portalu w związku z nowelizacją ustawy od 01.01.2012r o ochronie zwierząt, nadal będą wystawiane zwierzęta pochodzące z niezarejestrowanych hodowli.
Dzisiaj otrzymałam odpowiedź, cytuję:
"Uprzejmie informuję, że Sprzedający jest odpowiedzialny za sprzedaż i aby sprzedaż nie naruszała obowiązujących przepisów prawa.

Znowelizowana ustawa nie będzie miała wpływu na zasady handlu na Allegro. "

Co Wy na to?

My zarejestrowani hodowcy zastanawiamy się, czy też będziemy mogli dowozić nasze zwierzęta do nowych domów, czy to nie będzie wbrew prawu a na Allegro "pseudohodowcy" bez najmniejszego problemu wystawiają swoje zwierzęta.
To jakieś nieporozumienie.

annamagdalena

Od: Nie sie 26, 2007 19:16

Post » Pon sty 02, 2012 15:31 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Molli

Post » Pon sty 02, 2012 16:15 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

To wspaniała wieść. Dziękuję.
Napisałam o reakcji portalu Tablica.pl do Allegro !!!
Może jakoś zareagują.

annamagdalena

Post » Pon sty 02, 2012 20:55 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Spójrzcie na tą aukcję...
http://allegro.pl/jack-russell-terrier- ... 78922.html
Cena w aukcji 550zł, a na samym dole:
"Przedmiotem sprzedaży jest usługa pokazania szczenięcia oraz poinformowania o wszystkich potrzebach i zaletach danej rasy. Szczenie natomiast jest oddane gratis do wykonanej usługi. Co jest zgodne z nową ustawą wchodzącą w życie 01.01.2012"
Bo mnie zaraz coś trafi :/

Molli

Post » Pon sty 02, 2012 21:09 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Wydaje mi się, że za taką usługą powinna iść faktura.
Poza tym taka usługa nie może być wystawiona w zakładce "żywe zwierzęta" - "psy".
To jest po prostu czysta kpina.

annamagdalena

Post » Pon sty 02, 2012 21:12 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

annamagdalena pisze:Wydaje mi się, że za taką usługą powinna iść faktura.
Poza tym taka usługa nie może być wystawiona w zakładce "żywe zwierzęta" - "psy".
To jest po prostu czysta kpina.

Macie jakiś pomysł gdzie to zgłosić?

Molli

Post » Pon sty 02, 2012 21:58 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

Odpowiedź Allegro na zapytanie o zasady sprzedaży po 1.01.2012 r.:

Dziękuję za kontakt.
Informuję, że nowa ustawa nie dotyczy handlu zwierzętami na Allegro.
W związku z powyższym zasady dotyczące sprzedaży żywych zwierząt na Allegro pozostają niezmienne.

Pozostawiam bez komentarza. :roll:

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Pon sty 02, 2012 22:04 Re: Sukces w Europarlamencie-Oświadczenie podpisało 400 posłów.

annamagdalena pisze:Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów;
Wczoraj zadałam pytanie do Allegro, czy na ich portalu w związku z nowelizacją ustawy od 01.01.2012r o ochronie zwierząt, nadal będą wystawiane zwierzęta pochodzące z niezarejestrowanych hodowli.
Dzisiaj otrzymałam odpowiedź, cytuję:
"Uprzejmie informuję, że Sprzedający jest odpowiedzialny za sprzedaż i aby sprzedaż nie naruszała obowiązujących przepisów prawa.

Znowelizowana ustawa nie będzie miała wpływu na zasady handlu na Allegro. "

Co Wy na to?

My zarejestrowani hodowcy zastanawiamy się, czy też będziemy mogli dowozić nasze zwierzęta do nowych domów, czy to nie będzie wbrew prawu a na Allegro "pseudohodowcy" bez najmniejszego problemu wystawiają swoje zwierzęta.
To jakieś nieporozumienie.

A to ciekawe, jestem pod wrażeniem........... portal nie odpowiada za zamieszczane oferty, nie monitoruje.....a gdyby któś chciał sprzedać broń, narkotyki, dopalacze, to obowiazujące przepisy, też nie miałyby wpływu na zasady handlu na allegro?
marysia i ania
KICIA[*][*]
Obrazek

m&s

Od: Sob lis 29, 2008 17:55

[poprzednia][następna]