Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 29, 2011 11:26 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

o, to widać, że my w jednej drużynie gramy, Józefino :mrgreen:

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Czw gru 29, 2011 11:27 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Jakbyś mieszkała bliżej, to czemu nie :lol:
Wersja bez mozzarelli będzie Ci do łososia jako sałatka pasować :)

A galaretki nie znoszę 8O

Pasibrzucha

Od: Sob lis 06, 2010 10:32

Post » Czw gru 29, 2011 11:28 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

ja mogę wpaść z TŻ -on robi bardzo dobre ruskie pierogi i pyszne pierogi z pieczarkami
ja bym się mogła uśmiechać :mrgreen:

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw gru 29, 2011 11:29 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

pozytywka pisze:o, to widać, że my w jednej drużynie gramy, Józefino :mrgreen:

Chyba tak :roll: Ale pewno też nie do końca, bo Ty jednak rodzinę jakoś wykarmiłaś - w przeciwieństwie do mnie... Ode mnie wszystkie chłopy uciekają :roll:
I też nie przepadam za galaretką :roll:

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Czw gru 29, 2011 11:34 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Moge wpaść - zrobię polendwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z piure ziemniaczanym i buraczkami na ciepło :mrgreen:
Albo biteczki wołowe :mrgreen:
Mogę też upiec schabik z łezką :mrgreen:

Mięsożerny tradycjonalista jezdem 8)
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Czw gru 29, 2011 11:38 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Ja umiem jaja na twardo :ok:

najmysia

Od: Pt lis 04, 2005 14:43

Post » Czw gru 29, 2011 11:38 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

To ja podam przepis na szybki deser i dobrze, gdyby dziś był zrobiony, bo musi odstać w lodówce.

Puszka ananasów - cała zawartość (owoce i zalewa) musi być rozdrobniona blenderem. Do tego dodaje się rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę (2 czubate łyżki), i sok z cytryny do smaku i miesza. Wszystko powinno mieć konsystencję piany. Wstawia się to do lodówki (w zamkniętym naczyniu) najlepiej na kilkanaście godzin.
Potem nakłada się do pucharków skrobiąc łyżką - jest pulchniejsze. Można ozdobić kleksami z bitej śmietany lub, jak ja to lubię najbardziej, podać pół na pół z bitą śmietaną.
Z 1 puszki wychodzi 4-5 porcji. Każdy kto tego spróbował u mnie zachwycał się, nawet ci, kt. nie przepadają za ananasem lub słodyczami (deser nie jest słodki).

Mogę podać przepis na przystawkę, ale pewnie się Tobie nie spodoba, bo z brokułów, ale super dobra, bo z czosnkiem i szybko się robi ;)
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Czw gru 29, 2011 11:39 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

A jak koniecznie chcesz bezmięsnie to kotleciki z gotownych ziemniaczków z sosem grzybowym :twisted:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Czw gru 29, 2011 11:42 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Pasi, a ja daleko od ciebie mieszkam? 8O
a co kręgosłup dziś cię boli po zatarganiu do domu tych dwóch tomiszcz? :mrgreen:

panie Patmol, pożycz pan TŻ do kuchni i przyjedź się uśmiechać

AYO, co to jest schabik z łezką?
polędwiczki ok, ale na kolację?

Józiu, to już 3 jesteśmy antygalaretkowe; a jaki deser lubisz?

szybenka 8O - jaki deser sofisticated 8)
dawaj przystawkę z brokułów, znów się z nim przeprosiłam i marchewą też :mrgreen:

najmysiu, jaja to na wielkanoc sobie zrobimy :mrgreen:

AYO, ale te kotleciki, to pewnie się długo robi?

a może ryż z jabłkami?
szybko, ciepłe i pachnące cynamonem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pozytywka

Post » Czw gru 29, 2011 11:46 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Schabik z łezką się piecze tak, żeby był wilgotny i pyszniutki w środku - czyli króciutko 8)

Kotleciki - gotowane ziemniaczki mielisz [masz malakser? szybciej idzie] z dodatkiem jajka i mąki, doprawiasz jak mięsko. Formujesz kotleciki i smażysz jak mielońce w bułeczce. Sos grzybowy to sama wiesz 8)

Edit:
Czemu polendwiczki nie na obiad?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Czw gru 29, 2011 11:49 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

już wiem, czemu w innych krajach gości się zabiera do restauracji :roll:
to całe pichcenie, to straszne zawracanie doopy
a potem się okaże, że oni czegoś nie lubią, albo co

żeby tak jeżozwierz się trochę uaktywnił, a on od świąt ino śpi i śpi
powiedział, że to po kapuście z grzybami :twisted:

pozytywka

Post » Czw gru 29, 2011 11:54 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

no, polędwiczki, to na obiad właśnie, ale nie na kolację

tak sobie myślę, że to chyba powinien być kulebiak
a z głośników powinny dobiegać dźwięki kujawiaka
a może szopin jakowyś?
a na deser - sękacz
i miody wszelakie, zamiast deski z serami

bigosu nie podam na noc, żurek jest ok, ale to zupa
generalnie już mi trochę niedobrze :roll:

pozytywka

Post » Czw gru 29, 2011 11:54 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Brokuły dzielisz na różyczki (nie za długie łodyżki) i wrzucasz do gotującej się, niesolonej wody i gotujesz nie dłużej niż 5 min :!: Na jeden brokuł przygotowujesz sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku (wyciśnięte), sól i pieprz. Przestudzone, odsączone brokuły układa się na płaskim półmisku, oblewa po wierzchu (raczej maże łyżką) sosem czosnkowym.
Na koniec (i to jest myk tego dania) praży się na patelni płatki migdałowe i przed podaniem na stół obsypuje brokuły. Rewelacja, zobaczysz, goście będą Ciebie chwalić ;)
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Post » Czw gru 29, 2011 11:55 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

Ja podam szybki przepis. W googlach wpisujesz żarcie na wynos kraków, dzwonisz pod wybrany numer i zamawiasz :ryk:
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Czw gru 29, 2011 11:57 Re: Stara Szafa i Mała Sowa; Loki i Caillou cz. VI

A spaghetti z tuńczykiem z puszki, to chyba nie bardzo? Też w miarę szybkie - córka by pomogła skoro ma talenta kulinarne? Choć to żadna wykwintna potrawa...
Obrazek

szybenka

[poprzednia][następna]