taizu pisze:U mojego podopiecznego z mocznicą podejrzewają IBD albo eozynofilowe zapalenie jelit. Czego rozwój powstrzymuje się sterydami. Które są nefrotoksyczne.
FELINE INTERNAL MEDICINE SECRETS, 2001 pisze:...Glucocorticoids should not be prescribed until the diagnosis of IBD is confirmed by histology....
Obniżona fruktozamina ma się do IBD i CRF jak piernik do wiatraka.
Obsługa IBD jest sprzeczna z CRF. To bardzo źłe rokuje. Pojawia się za dużo pytań, a ja nie mam wiedzy o kocie. Wyników, objawów, podawanych leków z ostatnich 6 mies., zebranych w kupie i łatwo dostępnych - możesz gdzieś zorganizować - mogą być linki do postów sortowane chronologicznie. Szczególnie interesuje mnie, czy CRF zostało prawidłowo zdiagnozowane (SG moczu, UPCR) i jakie leki kot dostaje (możliwe interferencje oznaczeń biochemicznych.). Im więcej wiem o kocie, tym więcej zgodności i wykluczeń mogę wychwycić, a nie mam za bardzo czasu do kopania wątkach.
Naciskał bym na podstawowe wykluczenia/potwierdzenia IBD:
FELINE INTERNAL MEDICINE SECRETS, 2001 pisze:Primary differential diagnoses for IBD:
• Endocrine diseases (hyperthyroidism, exocrine pancreatic insufficiency)
• Food intolerance
• Bacterial enteritis (Helicobacter spp., Salmonella spp., Campylobacter spp., Clostridium perfringens, Escherichia coli; see Chapter 20)
• Parasites (helminths, cestodes, protozoans; see Chapter 19)
• Fungal enteritis (Histoplasma capsulatum; see Chapter 22)
• Neoplasia (lymphosarcoma, adenoma, adenocarcinoma; see Chapter 24)
• Viral enteritis (feline leukemia virus [FeLV], feline immunodeficiency virus [FlV], feline enteric coronavirus, feline panleukopenia; see Chapter 21)
• Obstruction
W ciemno można próbować włączyć dietę Hypoallergic z suplementacją
Lactobacillus acidophilus i oczywiście kontrolą fosforu.
Tyle na podstawie jednego i dość starego źródła.
Pełna lista zalecanych suplementów diety dla IBD (nie zawiera leków):
FELINE INTERNAL MEDICINE SECRETS, 2001 pisze:Cobalamine 125-250 mg/wk SC or IM for 6-8 weeks
Dimethylglycine 50-250 mg/cat PO, indefinitely
Folate 0.5 mg/day PO for I month
Glutamine 250-5000 mg/cat PO, indefinitely
N-acetyl glucosamine 250-1500 mg/cat PO, indefinitely
Lactobacillus acidophilus 50-500 million microorganisms/cat PO, until stool returns to
normal consistency
Proanthocyanidin complex 10-200 mg/cat PO, indefinitely
Selenium 15 ug/day PO, indefinitely
Vitamin A 1000-5000 IU/day PO as beta caroline, indefinitely
Vitamin C 250-300 mg/cat PO, indefinitely.
Vitamin E 200 IU/day PO as alpha tocopherol daily, indefinitely.
Zinc 7.5 mg/day PO, indefinitely