Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob gru 17, 2011 22:47 Re: Wątek cukrzycowy - V

dorot pisze:Tinko,
dopisuję popołudniowo-wieczorne pomiary:
16:30 cukier 266
19:30 cukier 227
19:35 podałam 1,25 u.
Będę się trzymać tej dawki, dzisiaj było dość stabilnie. Mam nadzieję, że dziś wieczór już poziom cukru tak szalenie nie spadnie.
Czy przy tej ilości informacji możesz proszę określić jakie jej podawać niższe dawki przy niskim poziomie cukru niż te, które poprzednio napisałaś?
pozdrawiam
Hej Dorot, wolałabym na początek, żeby Hiena nie zjeżdzała tak nisko, jak to było wczoraj, bo wtedy z wycelowaniem odpowiedniej dawki jest poważny problem. Nie lubię takich schodów; raz wysoko, a raz bardzo nisko. Dlatego wydaje mi się, że nieco zmniejszona dawka powinna pomóc w wyrównaniu wyników. Zobaczymy, jak to będzie w najbliższych dniach. Rozpiskę na niższej dawce postaram się zrobić jutro.

Dobranocka
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Sob gru 17, 2011 23:11 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinka07 pisze:Kropelka moim zdaniem nie spowodowałaby hipoglikemii. Kroplę możesz wyrzucić ze strzykawki na ręcznik papierowy i sprawdzić, jak jest duża. Rozumiem jednak, że masz obawy. W takim razie zobaczymy, jakie będą jutrzejsze wyniki poranne bez insuliny. Trzymam wielkie kciuki :ok:i czekam na jutrzejszy ranny wynik

Pozdrawiam ciepło
Tinka

O godzinie 23:00 cukier u Feliksa 195 mg/dl i podałam mu 0.1 j.m zobaczymy co będzie rano.

Pozdrawiam.

joasia1976

Od: Pt lis 18, 2011 19:00

Post » Nie gru 18, 2011 12:35 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej!
Dzisiaj rano u Felix'a było 319 mg/dl i podałam mu tylko 0,2 j.m bałam się, że nałoży się z tą insuliną z 23.00. Jak na razie kociak tylko by się bawił. Zobaczą jak będzie później.

Pozdrawiam.

joasia1976

Od: Pt lis 18, 2011 19:00

Post » Nie gru 18, 2011 20:14 Re: Wątek cukrzycowy - V

joasia1976 pisze: Na razie podaję w strzykawkach U-100 1 ml ale już zamówiłam U100 0,30 i niecierpliwie czekam na przesyłkę.
Joasiu !
Czy strzykawki 0,3ml na które czekasz to włoskie INSUMED ? W międzyczasie okazało się że nie są odpowiednie dla nas, nie odmierzają dokładnie pierwszej dawki 0,5U, niemożliwe jest też odmierzenie mniejszej dawki niż 0,5U.
Jeśli to te zamówiłaś, a nie niemieckie BD U-100 0,3 ml (nie dostępne w Polsce) sugeruję używać tylko Becton Dickinson U-100 o pojemności 0,5 ml..
Nie wiem gdzie kupiłaś 0,3 ml, ale jeśli obie są dostępne w tym samym sklepie spróbuj wymienić na te właściwe.

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Nie gru 18, 2011 22:09 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej wszystkim,
dzisiejsze pomiary cukru Hieny: poranne pre 137 , wieczorem było 291.
Podałam dwa razy po 1,25 u.
Było stabilnie :)

Raz się zgapiłam i nabyłam strzykawki BD U100 1ml . Nie zmarnowały się, teraz służą do nakłuwania ucha, dobre są.

dorot

Od: Wto lip 06, 2004 17:15

Post » Nie gru 18, 2011 22:29 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dorot, nie zdążyłam jeszcze zrobić nowej ściągi z dawkowaniem. Zrobię ją jutro. Wybacz, proszę :oops: Kieruj się na razie starą ściągą, ale postaraj się obniżyć każdą dawkę z mojej rozpiski o mniej więcej 0,1 - 0,2 jedn.

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pon gru 19, 2011 20:37 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witajcie, dzisiaj też nie było zjazdów, na szczęście. Rano dość wysoko 335 cukier, wieczorne pre 253.
Tinko, poczekam spokojnie.

dorot

Post » Wto gru 20, 2011 17:37 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Dorot,

tu nowe dawki dla niskich PRE. Wypróbuj proszę, jak będą działały.

powyżej 150 mg/dl - 1,25 jedn. (wasza nowa stała dawka)
149 – 120 mg/dl - 1,1 jedn.
119 – 110 mg/dl – 0,9 jedn.
109 – 100 mg/dl – 0,8 jedn.
99 – 80 mg/dl - 0,6 jedn.
79 – 60 mg/dl - 0, 3 jedn.
W przedziale 59-50 zaryzykowałabym podania 0,1- 0,15 jedn. Poniżej tego wyniku bałabym się cokolwiek wstrzyknąć.

Jeśli mogłabyś przez cały dzień monitorować kota, wypróbowałabym wyższe dawki insuliny, np.

powyżej 120 mg/dl cała dawka (1,25 jedn.)
119 – 100 mg/dl – 1,1 jedn.
99 – 90 mg/dl – 1,0 jedn.
89 – 80 mg/dl - 0,8 jedn.
79 – 70 mg/dl – 0,6 jedn.
69 – 60 mg/dl – 0,5 jedn.
59 – 50 mg/dl – 0,25 jedn.

Sprawdziłabym wtedy jednak za 4 godziny, jak się mają wyniki. Jeśli cukier rósłby i osiągnął poziom w granicach 120-139 mg/ dl, dostrzyknęłabym małą dawkę (0,1 jedn.), w granicach 140-169 (0,25 jedn.), powyżej 170 mg/dl – 0,5 jedn.

Dorot, musisz trochę poeksperymentować. Teraz poczekałabym jeszcze dzień lub dwa na dawce 1,25. Jeśli wyniki PRE będą w dalszym ciągu powyżej 250 mg/dl, zwiększyłabym dawkę do 1,3-1,4 jedn. Nie wiem, czy masz możliwość, żeby to tak dokładnie odmierzyć. Przy 1,5 miałaś w ostatnich dniach spore zjazdy. Lepiej, gdyby te wyniki nie schodziły aż tak bardzo nisko, bo prawie każda większa redukcja dawki powoduje przy następnym PRE wysokie wyniki.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

Tinka07

Post » Czw gru 22, 2011 13:41 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinko, trochę późno, bardzo dziękuję za rozpiskę. Byłam tak dziko zarobiona, że nie miałam czasu odpisać.
Od dwóch dni Hiena ma cukier na poziomie 300, przecież już było niżej.
Poczekam cierpliwie kilka dni, zobaczę jak będzie.
W międzyczasie potrenuję odmierzanie bardzo małych dawek na zużytej strzykawce, 0,25 to jeszcze jakoś mi się udaje, trzeba poćwiczyć odmierzanie 0,1 u. Mam wyzwanie. :)

dorot

Post » Czw gru 22, 2011 13:46 Re: Wątek cukrzycowy - V

dorot pisze:W międzyczasie potrenuję odmierzanie bardzo małych dawek na zużytej strzykawce, 0,25 to jeszcze jakoś mi się udaje, trzeba poćwiczyć odmierzanie 0,1 u. Mam wyzwanie. :)

Oj tak, ale się da i tego się trzymaj :ok:
Pamiętam, jakie to było sajensfikszyn :lol: Ale ćwiczenia dają wiele 8)
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Sob gru 24, 2011 1:30 Re: Wątek cukrzycowy - V

Kochane Dziewczyny i Chłopaki,

życzę Wam z całego serca pięknych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku!
Waszym Słodziakom życzę właściwie tego, o czym codziennie myślę: kompetentnych lekarzy oraz czujnych i cierpliwych właścicieli.

Obrazek

Tinka07

Post » Pon gru 26, 2011 12:21 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witam wszystkich
Od 9 miesięcy walczę z cukrzycą u Filipa. Wiem, że na remisję nie ma żadnych szans,zależy mi tylko na ustabilizowaniu cukru, a z tym jest również problem. Regularnie mierzę cukier (dzięki temu futrzak żyje, przy tych skokach jakie miewa),pilnuję regularności posiłków, ich ilości i jakości, regularnie jeździmy na badania (wyniki są bardzo dobre). To skąd te problemy? Kocio jest obecnie na 3,25j lewemiru, dziś robię kolejną krzywa, ponieważ mimo wyników PRE na poziomie 250-280mg znowu nie schodzi poniżej progu nerkowego. Sytuacja powtarza się regularnie od wakacji. Po zwiększeniu dawki o 0,25j PRE jest na poziomie poniżej 200mg lub w okolicy, potem następuje jednorazowy spodek na ok. np. 80mg, potem skok w górę i przestaje schodzić poniżej progu nerkowego, kolejna krzywa, podniesienie dawki o 0,25j i historia się powtarza. Od 3 dni wyniki drastycznie poszybowały w górę PRE grubo powyżej 300mg - dziś rano 398mg :strach: . Widzę, że wet sam nie wie co robić, ja tym bardziej. Usg trzustki będzie robione zaraz na początku nowego roku, czekam na wynik badania tarczycy z Laboklinu. Co mogę jeszcze zrobić? Podpowiedzcie proszę, ja już nie mam pomysłów.

basia40

Od: Śro kwi 13, 2011 16:14

Post » Pon gru 26, 2011 14:37 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej, dziewczyny:)
A ja mam z kolei pytanie, czy któraś z was ma podobne doświadczenia z kotem w remisji jak ja. Tzn takie nawroty, jak u nas. Zaczynam się martwić. Wiele miesięcy było ok, a teraz zaczyna się to zdarzać coraz częściej. W ciągu ostatnich dwóch miesięcy zaliczyłyśmy aż 4 epizody. Epizody, bo to wygląda tak, że podskakuje jej do góra 250 i po jednym- dwóch podaniach insuliny stabilizuje się znowu. Zazwyczaj jest ku temu powód: stres, stan zapalny, zwędzenie czegoś zakazanego. Ale to jest niewiarygodne, że pięć chrupek wywołuje taki skok. Na wigilii był u nas pies. Prosia miała lekkiego stresa, ale nie zamelinowała się w kącie, tylko łaziła za nim ze sporą dozą fascynacji. Na drugi dzień - cukier w moczu:( Nie wiem też, czy ja dobrze robię, że interweniuję z insuliną - może ten poziom wyrównałby się sam po kilku dniach? Zdumiewa mnie też, że z poziomu 70 kilka dajmy na to, na drugi dzień przekroczony jest już poziom nerkowy. Co zwykle wywołuje moją panikę i nawet przy 170 podaję kropelkę, zamiast czekać. Czy ja dobrze robię? Poziom się zwykle stabilizuje ładnie, tj nie wywołuję jakiś spadków czy kontrregulacji.
Mam zamiar po świętach pojechać z nią na badania - mam na myśli morfologię, biochemię. Jakie badania jeszcze powinnam zasugerować? Martwię się, że coś jest nie tak. Poprzednie miesiące miałyśmy dużo lepsze.
Boję się też, że ją niedobrze karmię - ona je samo mięso (no, mimimalne dodatki w karmach: kilka ziarenek ryżu, dynia, szparagi itd). Jemy albo karmy typu filety (staram się stawiać na karmy pełnowartościowe, ale tego typu karmy bardzo często nie mają innych dodatków niż tauryna) albo (jako uzupełnienie) czyste mięcho do którego dodaję skorupki jajek, ale tak naprawdę pojęcia nie mam, w jakiej to powinno być ilości. Ona po prostu nie może nic innego jeść poza czystym mięsem. Plus jest taki, że na takiej diecie jest szczuplutka.
Zastanawiam się, jak to wygląda w przypadku innych kotów w remisji. Tzn trzymają się na stałe w normie, czy też zaliczają takie nawroty?

sheridan

Od: Śro wrz 02, 2009 12:58

Post » Pon gru 26, 2011 18:26 Re: Wątek cukrzycowy - V

Oto jak wygląda dzisiejsza krzywa przy dawce 3,25j:

PRE rano 398g
+ 4 325mg
+ 6 244mg
+ 8 245mg

PRE będzie po 19-tej.
Chyba czeka nas kolejne podniesienie dawki o 0,25j.

basia40

Od: Śro kwi 13, 2011 16:14

Post » Pon gru 26, 2011 18:43 Re: Wątek cukrzycowy - V

Basiu40, wydaje mi się, że podniesienie dawki (i to kolejne) nie jest dobrym rozwiązaniem.
basia40 pisze:Po zwiększeniu dawki o 0,25j PRE jest na poziomie poniżej 200mg lub w okolicy, potem następuje jednorazowy spodek na ok. np. 80mg, potem skok w górę i przestaje schodzić poniżej progu nerkowego, kolejna krzywa, podniesienie dawki o 0,25j i historia się powtarza. Od 3 dni wyniki drastycznie poszybowały w górę PRE grubo powyżej 300mg - dziś rano 398mg :strach: . Widzę, że wet sam nie wie co robić, ja tym bardziej.

Powyższe "ogólne" dane o poziomie cukru pokazują, że wpadacie w błędne koło kontrregulacji. Po podniesieniu cukier spadał, a potem następowało odbicie, więc rósł...
Jeszcze pytanie: co ile dni zwiększałaś dawkę?
Napisałam do Ciebie PW - odbierz proszę :ok:
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

[poprzednia][następna]