Stara kotka nie dopuszcza do kuwety młodego kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 15, 2011 22:55 Stara kotka nie dopuszcza do kuwety młodego kota

Witam wszystkich na forum, jest to mój pierwszy post!

Mam dwa koty, jeden to stara 16-toletnia kotka (Niewysterylizowana), drugi to kot, lat ok. 3 (Kastrat).
Od zawsze kotki się tolerowały, nigdy nie było z nimi problemów(Mimo wszystko kotka dominuje).
Od pewnego czasu zauważyłem, iż młody kot nie zakopuje w kuwecie odchodów po czym prawie zawsze starsza kotka wchodziła do kuwety i intensywnie je zakopywała.
Ostatnio sytuacja pogorszyła się na tyle, że młodziak załatwia swe potrzeby m.in. w koszyku, w którym sypia i w innych miejscach mieszkania, zaznaczam, że histerycznie boi się kuwety.
Po zamianie piasku młody ponownie zaczął się załatwiać w kuwecie i myślałem, że jest po kłopocie.
Dziś przyuważyłem, iż w momencie kiedy młody był w kuwecie starsza kotka zbliżyła się do niego sycząc, z kolei on zaczął głośno wyć i nie kończąc potrzeby uciekł z kuwety.
Wnioskuję, że problemem może być zbyt duża dominacja kotki...
Jakie proponujecie wyjście z sytuacji?

Bardzo proszę o pomoc.

Owin

Od: Czw gru 15, 2011 22:34

Post » Czw gru 15, 2011 23:02 Re: Stara kotka nie dopuszcza do kuwety młodego kota

Ja proponuję zwięszenie ilości kuwetek :)

mlsla

Od: Sob gru 03, 2011 17:44

Post » Czw gru 15, 2011 23:03 Re: Stara kotka nie dopuszcza do kuwety młodego kota

druga kuweta
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw gru 15, 2011 23:07 Re: Stara kotka nie dopuszcza do kuwety młodego kota

kuweta x2 :ok:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40