CIĄŻA !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 13, 2011 12:10 Re: CIĄŻA !

http://www.lecznica.zgora.pl/wer_pol/an ... logia.html
Nikt Ci tutaj nie poradzi teraz jak uniknąć nie chcianej ciąży i to w dodatku w obrębie rodziny.Nie można zjeść ciastka i mieć ciastko.Kotka jest w ciąży ( na pewno?), więc masz dwa wyjścia - dopuścić do porodu, albo sterylizować aborcyjnie.Nie znam trzeciego.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto gru 13, 2011 12:20 Re: CIĄŻA !

Spokojnie. Poszukaj dobrego weta z dobrze wyposażonym gabinetem. We Wrocławiu masz w czym wybierać.
Dla podbudowania optymizmu, że wszystko będzie dobrze:
Mam kota, który miał kiedyś przy wybudzaniu z narkozy zatrzymanie oddechu. Też ledwo go odratowano. I też ma teraz 9 lat. Ponieważ wiedzieliśmy, że narkoza jest dla niego zagrożeniem, kolejny raz, gdy to było konieczne, po prostu zadbaliśmy o dobre zabezpieczenie. Wetka wykonująca zabieg znała historię kota. Miała też pod ręką respirator, gdyby było konieczne. Cały czas też z kotem podczas wybudzania siedziała moja Mama. Wiadomo, że w lecznicy mają więcej zwierząt i sami nie są w stanie obserwować kota non stop. Dlatego umowa była taka, że Mam siedzi z kotem i gdyby cokolwiek się działo, to krzyczy.
I nic się nie stało. Wzorcowy zabieg bez komplikacji. Jeśli kiedyś Garfi będzie musiał mieć kolejną narkozę zorganizujemy to tak samo.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Wto gru 13, 2011 12:31 Re: CIĄŻA !

Olciu, spokojnie.

Ja też będę Cię namawiać na wykonanie sterylki aborcyjnej. A bo i kocich nieszczęść jest tak wiele, że nie ma co dokładać więcej. I skrzyżowanie spokrewnionych rodziców może nieść ryzyko dla miotu. I wiek kotki może stwarzać duże ryzyko przy porodzie.

Musisz tylko znaleźć dobrego weterynarza, najlepiej takiego, który stosuje narkozę wziewną. Dobrze byłoby też przed wysterylizowaniem kotki zrobić jej pełne badania (morfologia z biochemią), badanie moczu.
Tutaj masz wetów polecanych z Wrocławia:
viewtopic.php?f=22&t=126834&start=0
I dobrze, gdybyś w tytule wątku dodała coś w stylu: "Wrocław. Poszukiwany dobry wet".

Dla uspokojenia powiem Ci, że w zeszłym roku sterylizowałam kotkę aborcyjnie. Wprawdzie młodsza, ale b. wychudzona. Zero problemów.

Ostatnio - wprawdzie tutaj już nie aborcyjnie - sterylizowałam starszą kotkę (min. 6 lat; dokładny wiek nieznany). Też wszystko poszło OK.

Za podjęcie dobrej decyzji i zdrówko koteczki. :ok:

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Wto gru 13, 2011 12:58 Re: CIĄŻA !

Ewar Jestem w 100% pewna, że kotka jest w ciąży. Ok. miesiąc to sporo czasu do zauważenia jakichkolwiek zmian w naszym kocie. Dziękuję wszystkim za odpowiedź.

Olcia225

Od: Wto gru 13, 2011 11:12

Post » Wto gru 13, 2011 19:32 Re: CIĄŻA !

Napisz, co zrobiłaś.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto gru 13, 2011 20:32 Re: CIĄŻA !

Zbadaj kotce krew i zadzwoń na akademie czy mają wziewną narkozę. Tam mają najlepsze wyposażenie we Wrocławiu.
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Wto gru 13, 2011 21:46 Re: CIĄŻA !

Ola,tak wypunktuję:
1. Dopuszczenie do porodu z chowy wsobnego to jest duża szansa na to że kotki będą poważnie chore i najprawdopodobniej umrą (jeśli w ogóle się urodzą) ale to już chyba wiesz, dlatego najlepiej wykonać sterylizację aborcyjną
2. Tabletki hormonalne na dłuższą metę prowadzą do ropomacicza i nowotworu sutka - lepsza sterylka
3. Narkoza mniej inwazyjna to narkoza wziewna, tak jak pisała JaEwka - na Akademii Rolniczej (Uniwertsytet Przyrodniczy teraz) powinni mieć odpowiedni sprzęt, nie wiem czy w Legwanie nie będą też mieli wziewnej
4. Wiek 9 lat to nie jest jeszcze zły wiek na sterylkę, Jadwinia kotka ze schroniska też tyle miała jak była sterylizowana i wiele innych kotek
5. Kocura tez wykastrować, bo może się do kotki dobierać nawet jak ona będzie wysterylizowana.

Trzymam kciuki, będzie dobrze :ok: :ok: :ok: :ok:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro gru 14, 2011 11:33 Re: CIĄŻA !

Sterylizacje aborcyjne na pewno robią w lecznicy przy ul. Pałuckiej na Kozanowie, ale nie wiem, jak tam jest z ewentualnym dodatkowym sprzętem.
Obrazek

Kruszyna

Od: Czw gru 13, 2007 22:32

Post » Czw gru 15, 2011 15:13 Re: CIĄŻA !

ewar pisze:Napisz, co zrobiłaś.

Przydałyby się jakieś wieści...
Nie ma takiego głupstwa i nikczemności, które, byle stale powtarzane, nie zostały wreszcie przyjęte i przestały razić jako głupstwo i nikczemność.
Sławomir Mrożek

marikita

Od: Śro kwi 08, 2009 12:52

[poprzednia]