SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 01, 2011 10:53 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

alab108 pisze:Dziewczyny! Gosia się na pewno nie obrazi jeżeli poproszę o radę w sprawie mojej kotki. Już drugi raz w tym tyg. nasikała na legowisko psów. ma 4 lata i 2 razy miala stan zapalny pęcherza. Z tym, że to można było zaobserwować: wchodzila do kuwety i próbowala sie zalatwić i kilka kropelek zrobiła i dalej nic ( wtedy załatwila się na pościel, ale to było raz jeden w ciągu tych 4 lat. Teraz załatwia sie do kuwety i nie wiem o co jej chodzi z tym legowiskiem?

Próbuje dominować?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw gru 01, 2011 10:58 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Jestem w ciąży!
najszczesliwsza

Post » Czw gru 01, 2011 11:00 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Tylko poradź mi proszę jak pobrać ten mocz od niej do badań. Nigdy tego nie robiłam. Poprzednio na podstawie moich obserwacji jej zachowania wywnioskowałam, że ma problem z oddawaniem moczu, a teraz nic takiego nie zauważylam.
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Czw gru 01, 2011 11:01 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Gratulacje :P :P
Obrazek

alab108

Post » Czw gru 01, 2011 11:03 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

alab108 pisze:Tylko poradź mi proszę jak pobrać ten mocz od niej do badań. Nigdy tego nie robiłam. Poprzednio na podstawie moich obserwacji jej zachowania wywnioskowałam, że ma problem z oddawaniem moczu, a teraz nic takiego nie zauważylam.

To nigdy nie miała badanego moczu?
To skąd diagnoza wtedy?
Jak zacznie sikać, to podkładają łyżkę dużą pod doopkę i łapią, albo do pustej wyparzonej kuwety niech nasika, albo jest specjalny żwirek do pobierania sików.
najszczesliwsza

Post » Czw gru 01, 2011 11:27 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

"Poprzednio na podstawie moich obserwacji jej zachowania wywnioskowałam, że ma problem z oddawaniem moczu, a teraz nic takiego nie zauważylam."

Agata wiem ,że to może dziwnie wyglądać, ale zanim wzięłam kotkę czytałam m.in. na Miau o wychowaniu kota, toteż jak mi nasikała na pościel zaczęłam ją obserwować i zauważyłam, że wchodzi do kuwety i zaraz wychodzi, sprawdzałam, że nie było nic zrobione. Ponieważ mam krytą kuwetę jak wchodzila do niej to podnosilam drzwiczki i zaglądalam, a ponieważ kiedyś sama miałam tendencję do zapalenia pęcherza wiem jak to boli. Nie zastanawiałam się tylko do weta, drugi raz było podobnie, a teraz nie. W sobotęchyba mąż mi opowiadał, że jak jadł śniadanie zauważył, że kotka weszła na legowisko naszych suczek i zaczęła się mościć. Krzyknął i ona poleciala do kuwety i tam się zalatwiła, a po dwóch dniach rano zauważyliśmy, że legowisko jest mokre. Wyprałam, wysuszyłam i dzisiaj rano znowu mokro.
Obrazek

alab108

Post » Czw gru 01, 2011 11:31 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

U mnie Kitka sika na łóżko synka, któreś już z kolei.
Jest to ewenement, bo tylko jemu pozwala się brać na ręce.

Jak Henia nie lubiły, to sikały obie tam, gdzie on spał.

No i teraz jak nie miałam żwirku, to mi nalały do torebki, straty duże...

Ale najpierw musisz zbadać kotkę, szczególnie, że wtedy nie było tej diagnostyki.
najszczesliwsza

Post » Czw gru 01, 2011 12:25 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Kotu można pobrać mocz strzykawką przez brzuszek i to go wcale nie boli. Przy okzji warto zrobić USG pęcherza, bo jak ma kamienie, to z samych badan moczu moze nic nie wyniknąć. Taki mocz pobrany prosto z pęcherza mozna zbadać przy okazji na posiew, bo nie jest zanieczyszczony
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw gru 01, 2011 16:15 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

najszczesliwsza pisze:Jestem w ciąży!

Korzystasz z rady znajomej? ;)

I umów się z lekarzami, którzy Cię prowadzą, bo większość terapii na czas ciąży trzeba zmodyfikować (np. antydepresanty są na 100% do odstawienia, hipotensyjne do dużej modyfikacji, przeciwalergiczne zwykle też itd.).
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw gru 01, 2011 21:47 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

który tydzień?

Iskra_

Od: Wto wrz 19, 2006 23:18

Post » Czw gru 01, 2011 22:22 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Wow, to Łukaszek będzie miał rodzeństwo :piwa: .
Na kiedy przewidziany jest poród :?: Jakoś latem, chyba, nie?

bazyla

Od: Pon kwi 03, 2006 8:14

Post » Czw gru 01, 2011 22:27 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Nie jestem w ciąży.
Mam tylko jakiś wirus rzygającosrający
Tak sobie rzuciłam hasłem...
Dla jaj...

Łukaszek ma już 4 rodzeństwa. Wystarczy mu.
najszczesliwsza

Post » Czw gru 01, 2011 22:31 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Dla jaj ? 8O

bazyla

Od: Pon kwi 03, 2006 8:14

Post » Czw gru 01, 2011 22:31 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

viewtopic.php?f=8&t=136435&start=0

Takie Prima Aprilis zrobiłam, dziś 1. przecie...
najszczesliwsza

Post » Pt gru 02, 2011 7:49 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Cześć Małgosiowa Gromadko!
Jak minęła nocka? Stosunkowo udana? :wink:

Wstawać śpiochy! Weekend idzie, nie obcyndalać się!
Obrazek

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

[poprzednia][następna]