DO zamknięcia - KORABIEWICE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 01, 2011 2:11 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Były, są pod czyją i czyje, może od tego zacząć ?
Bo na razie nikt nic nie może, każdy ogląda się na innych, prosi.. pani nie wpuszcza, bo to jej prywatne mieszkanie (czy coś) a koty też jej?
Z tego co było powiedziane w reportażu, nawet dostępu do świtała słonecznego nie mają, nic o ogrzewaniu... jak długo mamy dyskutować, kto tu może coś zarządzić, może wyjaśnić sprawy prawne, odebrać jeśli są podstawy, rozmawiać z faktycznym właścicielem zwierząt, a nie kimś kto zamyka furtkę, bo takie ma instrukcje od kogoś innego :roll: nie wiadomo dlaczego ma ta osoba być decydentem.
Powiem szczerze, nie wiem o co tu chodzi i wątpię by śledzenie historii tego miejsca coś dało, tu potrzebna interpretacja prawna stanu faktycznego i rozmowy z faktycznym decydentem - takie odnoszę wrażenie. Inaczej znów jutro pojutrze, za miesiąc przeczytam, nie da się, bo pani B nie pozwala, a kim jest pani B, by móc nie pozwolić?
Edit: Ktoś wszedł do kociarni? weźmie na siebie odpowiedzialność prawną, za słowa/opinije, że interwencja, czy kontrola są bezzasadne? Czy nadal mówimy, słuchamy grona, które w razie czego, za przeproszeniem, wykręci się "sianem" :roll:
pwpw

Post » Czw gru 01, 2011 6:51 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Podobno żyjemy w państwie prawa 8O .Mam co do tego wątpliwości. Kiedyś jakiś bardzo biedny człowiek wyciął drzewo na swojej posesji, które sam przed laty posadził.Potrzebne mu było drewno do ogrzania mieszkania.Natychmiast został ukarany wysoką grzywną, nie miał takiej sumy i pewno poszedł do wiezienia.Akcja była błyskawiczna, prawo ma być przestrzegane.Czy aby na pewno jest?
Co można zrobić ? Ktoś ma jakiś pomysł ? Jak długo jeszcze gehenna zwierząt będzie trwała?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Czw gru 01, 2011 7:24 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Czy tylko mi się zdaje, że sponsor/właściciel/deweloper - osoba, która zarządzą terenem oznajmiła że do lipca wyadoptuje wszystkie zwierzęta, bo ziemię sprzedaje? Bez zwierząt oczywiście. Więc jakoś nie widzę tych ewentualnych ulepszeń, wybiegów z fosą etc.. Viva nie mogła wejść w zeszłą sobotę, zobaczymy co będzie w tą.
Panie Tomaszu - jakoś panu nie ufam. Na początku owszem, ale teraz, gdy pańskie wypowiedzi to tylko łapanie za słówka, wychwalanie się pod niebiosa i deprecjonowanie wszystkich innych... Jakbym Izunię-Kotunię czytała.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Czw gru 01, 2011 7:42 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

A ja tam Panu Tomaszowi Matkowskiemu za grosz nie ufam...
Pisał Pan, że budy są ocieplone, taaa tylko nikomu z nas nie przyszło zapytać czym... Ja myślałam, że te budy są ocieplane styropianem, że psy mają dywaniki na wejściu do bud żeby im nie wiało... i przede wszystkim w środku mają SŁOMĘ nie siano.... Wsadzanie siana nie ma zbyt wielkiego sensu. Słoma starczy na kilka dni, przy braku błota na ciut dłużej, a siano raz dwa złapie wilgoć....

Tyle zwierząt u weterynarza niby było, bo ciągle Pan o tym piszę, to gdzie te zwierzaki są? Ile sterylizacji zostało zrobionych? A odnośnie kotów, to tyle już tam jesteście i jednego baraczku z kotami nie jesteście w stanie ogarnąć... Chyba wolę nie wiedzieć ile i w jakim stanie są tam koty.

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Czw gru 01, 2011 7:50 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Tomasz Matkowski pisze:wiem że w kociarni jest bardzo źle. wstęp do niej nie jest łatwy. wszystko tam (w Korabiewicach) składa sie z dwóch stref - ogólnej - gdzie możemy miec dostęp - i prywatnej - gdzie wstęp jest utrudniony. Kociarnia też dzieli się na takie dwie strefy - lasek z baraczkiem, gdzie można wchodzić, i prywatne mieszkanie (też zresztą baraczek) pani ktora się tymi kotami zajmuje.

Czyli, w przełożeniu na polski: fundacja i sponsor, co to rzekomo przejęli opiekę nad zwierzętami, tak naprawdę jej nie przejęli? Bo do kociarni enigmatyczny "ktoś" ich nie wpuści, jak nie chce? I jak się okaże, że połowa kotów padła (tj., przepraszam, "nie można ustalić, co się z nimi stało, bo nie ma dokumentacji"), to będzie wina tego enigmatycznego "ktosia", a nie obecnych "zarządców"?

wszystko tam trzeba budować od podstaw, w warunkach trudnych.

Najwyraźniej wcale warunki nie są takie "trudne", skoro "zarządcy" nie życzą sobie pomocy, a nawet wręcz żądają zwrotu adoptowanych zwierząt. :?

wozimy koty do weta i na sterylki.

W takim razie rozumiem, że wet przynajmniej część kotów widział? Ile? W jakim są stanie? Ile kotów na chwilę obecną wymaga pilnego przekazania do DT (są chore, stare, są w złym stanie)? Ile już przekazano do DT? Jakie podjęto starania, żeby znaleźć DT dla reszty? Jak właściwie "zarządcy" wyobrażają sobie opiekę nad kotką po zabiegu operacyjnym w warunkach opisanych przez tamtą wetkę (bez światła, ogrzewania, w brudzie i przekoceniu)? Albo leczenie chorych zwierząt? Przecież sam Pan przyznaje, że warunki w kociarni są złe?

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Czw gru 01, 2011 8:12 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Lokalne władze likwidują schronisko, zwierzęta stają się własnością właściciela terenu/zarządcy/najemcy(?) - jak? przez "zasiedzenie" ? 8O

Jaką funkcję pełni tam Tomasz L.? Komu podlega? Kogo się boi i dlaczego stosuje się do opinii pani S.?

Właściciel terenu to osoba fizyczna czy prawna?

Jakie korzyści czerpią lokalne władze (indywidualnie lub grupowo) z tego, że tę sprawę olały?

Policja w Polsce jest opłacana przez samorządy lokalne czy przez państwo?

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Czw gru 01, 2011 8:35 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Tomasz Matkowski pisze:(...) budy pamiętają czasy cesarza Franciszka Józefa. jest to ziemia ewidentnie nitknięta ręką wolontariuszy.

Ludkowie z MotoFolwarku mieliby pewnie inne zdanie na ten temat.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw gru 01, 2011 8:40 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

http://lepszedni.pl/PL/Wazne_Informacje.html

Więc to jest schronisko czy nie jest?

I dlaczego VIVA miałaby przekazywać środki finansowe panu Markowi S.?

Cytat ze strony lepsze dni.pl :
Fundacja REO tymczasowo użyczyła nam swojego subkonta do dokonywania wpłat na Zwierzęta w Korabiewicach.

"Nam" to znaczy komu?

mb

Post » Czw gru 01, 2011 8:48 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Czy ja mam jakieś zwidy, czy informacja o tej fundacji od energii odnawialnej zniknęła w nocy ze strony "Lepszych Dni"...? 8O

Czyżby ktoś się wycofał ze współpracy? :roll:

myamya

Post » Czw gru 01, 2011 8:49 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Tomasz Matkowski pisze:pojawił się pan który obiecał skontaktować się z niemiecką organizacją pomogajacą niedźwiedziom i namówić tę organizację do zbudowania dla nich wybiegu z fosą.

dlaczego chcecie namówić niemiecką organizacje na wyrzucanie pieniedzy w błoto? To jak to wkońcu jest? Czy ziemia ma być sprzedana w lipcu, czy niedźwiedzie maja tam żyć dożywotnio? To jest jedna wielka ściema.
Obrazek

mirmilka

Od: Śro maja 17, 2006 11:55

Post » Czw gru 01, 2011 8:54 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

myamya pisze:Czy ja mam jakieś zwidy, czy informacja o tej fundacji od energii odnawialnej zniknęła w nocy ze strony "Lepszych Dni"...? 8O

Jest to oświadczenie:

http://lepszedni.pl/files/file/OSWIADCZ ... JA_REO.pdf

mb

Post » Czw gru 01, 2011 8:59 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

czy ktos z wiedza prawnicza moglby przygotowac wzor pisma z prosba o interwencje i wywiazanie sie z obowiazujacych w Polsce przepisow ustawowych o ochronie zwierzat, skierowane do wladz: gminy, starostwa, wojewody, ministerstwa, miejscowego TOZ-u, prokuratury, policji? Każdy mógłby skopiować treść tego pisma i rozsylac do w/w instytucji. Myśle że jak się im zapchają skrzynki mailowe, to może w końcu wladze zaczną dostrzegać problem?!
ObrazekObrazek

katebush

Od: Nie cze 17, 2007 17:25

Post » Czw gru 01, 2011 9:01 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

mb pisze:
myamya pisze:Czy ja mam jakieś zwidy, czy informacja o tej fundacji od energii odnawialnej zniknęła w nocy ze strony "Lepszych Dni"...? 8O

Jest to oświadczenie:

Ale znikł odsyłacz z głównej strony do fundacji, podobnie jak prośba o pieniądze.

Było tak:

Obrazek

Jest tak:

Obrazek

Zdziwniej i zdziwniej.

myamya

Post » Czw gru 01, 2011 9:13 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

myamya pisze:
mb pisze:

Jest to oświadczenie:

Ale znikł odsyłacz z głównej strony do fundacji, podobnie jak prośba o pieniądze.

Było tak:

Obrazek

Jest tak:

Obrazek

Zdziwniej i zdziwniej.

Zgadza się.

mb

Post » Czw gru 01, 2011 9:40 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

myamya pisze:
mb pisze:

Jest to oświadczenie:

Było tak:

Obrazek

Jest tak:

Obrazek

Zdziwniej i zdziwniej.

Też to zauważyłam.
Dziwne :?

Wydawało mi się, że żyje w XXI wieku w centrum oświeconej i nowoczesnej Europy, ech głupia byłam :roll: .
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

[poprzednia][następna]