DO zamknięcia - KORABIEWICE

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto lis 29, 2011 15:02 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Tomasz Matkowski pisze: jestem za sterylizacją zwierząt, sterylkami aborcyjnymi, natomiast usypianie ślepych miotów budzi mój sprzeciw

Ależ nie oszukujmy się-sterylki aborcyjne pod koniec ciąży niczym się nie różnią od usypiania ślepych miotów.

maluchy sterylkę odbierają jako wywołany poród czyli jako sygnał do życia i starają się żyć za wszelką cenę, tak więc weterynarz musi je "dosypiać" czyli zwyczajnie uśpić.
To straszny, jednak w rzeczywistości schroniskowej, moim zdaniem jedynie słuszny wybór.

a jeśli chodzi o czipowanie-w sytuacji braku kontroli co się dzieje ze zwierzętami, czipowanie powinno być pierwszoplanowe.
bo o ile szczepienie czy sterylizacja nie do końca zdrowych zwierząt nie jest możliwa lub nie ma sensu o tyle w ich czipowaniu choroba,o ile się nie mylę, nie przeszkadza.
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Wto lis 29, 2011 15:37 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

smarti pisze:
Tomasz Matkowski pisze: jestem za sterylizacją zwierząt, sterylkami aborcyjnymi, natomiast usypianie ślepych miotów budzi mój sprzeciw

Ależ nie oszukujmy się-sterylki aborcyjne pod koniec ciąży niczym się nie różnią od usypiania ślepych miotów.

maluchy sterylkę odbierają jako wywołany poród czyli jako sygnał do życia i starają się żyć za wszelką cenę, tak więc weterynarz musi je "dosypiać" czyli zwyczajnie uśpić.
To straszny, jednak w rzeczywistości schroniskowej, moim zdaniem jedynie słuszny wybór.

Nieprawda.

Różni się i dla matki, i dla nienarodzonych szczeniąt / kociąt.

Matka nie przeżyje porodu, nie rozwinie się u niej instynkt macierzyński, nie odczuje straty.

Szczeniaki są odurzone narkozą, nie przejdą przez kanał rodny, nie zaczerpną oddechu, nie skosztuje mleka. Płody zawsze należy dodatkowo uśpić, właśnie jeszcze w stanie odurzenia narkozą, którą dostała matka na czas operacji. Niezależnie od stopnia zaawansowania ciąży, o ile tylko są na tyle wykształcone, że mogłyby się, choćby na sekundę, z tej narkozy obudzić (żeby umrzeć).

Jana pisze:(...)
Informacje od wetki, chirurga:
Inaczej znieczulam kotke do cesarki , inaczej do OH ab. W pierwszym przypadku robie wszystko, zeby kotka wziela leku jak najmniej - np dodajac znieczulenie miejscowe. Inaczej rozklada sie czas zabiegu - to jest wyscig - jak najmniej czasu ma uplynac od podania lekow do wyjecia kociat. Dopiero jak male sa wyjete, a ja jeszcze robie OH - poglebiam narkoze - z oczywistych wzgledow. Nie dziwne wiec, ze przy cesarce - szybko wyjete z macicy i odessane z wod plodowych koty zaczynaja piszczec i pelzac.
Do OH ab - wiadomo - regularna narkoza, zwykle w wiekszej dawce niz normalnie. Koty wyjmowane sa z macicy po jej usunieciu - nie ma sensu robic tego wczesniej, zeby nie ryzykowac zakazenia kotki. Zostaja wyjete z macicy, ale zanim wezma pierwszy oddech dostaja dootrzewnowo barbituran w wysokim stezeniu (najczesciej morbital) Jak juz pisalam robimy to bez wzgledu na wiek plodow (no chyba ze ich jeszcze nie widac)

O ile rozumiem, ktos ma problem z brakiem premedykacji przed ostatecznym podaniem morbitalu. Mysle, ze przypadku nienarodzonych kociat jest to nieuzasadnione. "Narkoze" przed eutanazja stosuje sie, zeby zniesc stres, zeby smierc uczynic bardziej godna (eutanazja=dobra smierc). Jest to istotne u zwierzat przytomnych, swiadomych (?), cierpiacych. Czy w przypadku plodu zasadne jest podanie dootrzewnowo 2 zastrzykow zamiast jednego? Bol ten sam - efekt koncowy tez, po co kluc 2 razy?

Dodam tylko a propos narkozy do sterylki aborcyjnej, wcześniej była już o tym mowa - macica jest bardzo ukrwiona w ciąży, więc dużo narkozy tam właśnie sie dostaje.

Mysle ze zastrzyk w serce jest bolesny, natomiast zastrzyk dootrzewnowy może bolec mniej niż podskorny (nie sprawdzalam na sobie).

Kociak slepy od widzacego akurat fizjologicznie się rozni (wzrok to tez fizjologia, wiec skoro jeden widzi, a drugi nie, to się roznia, nieprawdaz?) Zastrzyk dosercowy boli na pewno tak samo. I znowu wracamy do zastrzykow dootrzewnowych.

Usypianie URODZONYCH kotow to jednak cos innego niż nieurodzonych. Czy zabranie slepego kotka, po trudach porodu, wylizanego przez kotke, po smaku pierwszego mleka, po cieple mieciutkiego futerka , wiec czy zabranie go, nierzadko oderwanie od sutka – czy to już nie jest barbarzynstwo? A kotka? Ale Ty to wszystko rozumiesz.
Jestem przeciwna usypianiu slepych miotow, z tymi nieurodzonymi jeszcze jakos sobie radze, ale z puszystymi kulkami już nie. Ale co zrobic? Wiadomo. Lepiej uspic „kulki” niż patrzec jak cierpia pozniej sponiewierane.
Ci co nie sterylizuja kotek, chociaz by mogli, nie powinni spac spokojnie.
Jeszcze uwaga – mysle, ze można dyskutowac z potrzeba premedykacji w przypadku urodzonych kotow – ale znow – to jest zastrzyk – tak samo dootrzewnowo, wiec znowu 2 wklucia. Idealem byloby usypianie gazem, a pozniej podawanie dootrzewnowo morbitalu. Nie, idealem byloby nigdy tego nie robic...

Powyższe informacje otrzymałam mailem od dr Agnieszki Żurańskiej.

viewtopic.php?p=3136817#p3136817

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto lis 29, 2011 17:14 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

magaaaa pisze: najlepiej zweryfikować ją byłoby telefonując do kierownika schroniska.

Nie wiem czy tak najlepiej....tak naprawdę to czy kierownik jest kierownikiem? Czyim kierownikiem? Na jakie podstawie? Właściciel zwierząt stwierdził, że "to nie mój kierownik" i podał procedury adopcyjne, które póki co się potwierdzają...jeśli dodamy słowa tomasza matkowskiego o "wrogim terenie" to już chyba wiemy, że...nic tu nie jest pewne i oczywiste :( Do tego słowa "kierownika" nie są takie jak słowa jego szefa=sponsora. Kto jest właściwym źródłem informacji? Wychodzi na to, że każdy sobie rzepkę skrobie.
Jestem ciekawa czy w końcu wpuszczono schroniskowe psy do schroniska czy koczują przed bramą bo w "zamieszaniu przy decydowaniu" nikt ich nie zauważał :(
Życzę kierownikowi by jak najszybciej udało mu się nie tylko "ogarnąć" zwierzęta a całą sytuację. Póki co pomoc która pojawiała się po reportażu Uwagi została bezpowrotnie zmarnowana- sponsorzy się zniechęcili, wolontariusze się zniechęcili, adoptujący się zniechęcili :( Zapewne to nie P. Tomasza wina ale czy dla zwierząt ma to jakieś znaczenie?

agata-air

Od: Sob mar 18, 2006 22:41

Post » Wto lis 29, 2011 17:20 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Aha.
Ręce i nogi opadają :evil:

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Wto lis 29, 2011 17:46 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

A ja dorzucę w sprawie czipowania. Absolutnie nie zgadzam się z tym, że wystarczą fotografie i opisy. Oznakowanie zwierząt to coś, co należy zrobić możliwie najszybciej po wejściu. I w przypadku akcji, w których brałam udział (Krężel, Boguszyce) tak właśnie było, co oszczędziło nam potem multum kłopotów.
Oznakowanie i ewidencja to absolutna konieczność. Już choćby dlatego, że gdyby potem doszło do jakichś zawirowań lub sporów - istnieje "raport otwarcia". Wiadomo ile i jakich zwierząt przebywało w schronisku w momencie przejęcia. Nie wiem, czy osoby decydujące o tym, co się w tej chwili w Korabiewicach dzieje pamiętają o tym, że toczy się postępowanie prokuratorskie? A jeśli ktoś ich potem oskarży, że ileś tam psów "wyparowało"?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto lis 29, 2011 20:07 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Jutro w Uwadze o 19,45 dalszy ciąg sprawy Korabiewic

Zazusia

Od: Pon lut 21, 2005 9:50

Post » Wto lis 29, 2011 20:14 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Przepraszam, pogubiłam się- kto jest właścicielem zwierząt?
Zofia&Sasza
Nie zgadzamy się często, ale chcąc/życząc dobrze zwierzętom w Kobierawicach mam nadzieje i jeśli tylko intencje nowej ekipy są czyste, to nie pozostaje nic innego, jak podpisać się pod Twoimi słowami na temat czipowania :ok:
Szkoda tylko, że nie każdy Wet/fundacja ma czytnik.
pwpw

Post » Wto lis 29, 2011 20:41 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Mają być konkretne pytania?To proszę-:

1/dlaczego w minione dni sobota,niedziela VIVA nie została wpuszczona do Korabiewic?Co oni zrobili takiego,że nie są godni wpuszczenia do środka?
2/jeśli nie weszła VIVA-która z fundacji może wejść?Grzegorz Bielawski i jego ekipa?
3/jest ponoć 100 suk szczennych- to prawda?
4/jakie zamiary macie Państwo co do niedżwiedzi?Czy będziecie Państwo szukać organizacji na zachodzie,które przejmą opiekę nad nimi?
5/czy zgodnie z prawdą na terenie Korabiewic są konie?Co z nimi?
------------
Miało być konkretnie-mam nadzieję,że spełniłem ten wymóg! :twisted: I w jedno nie uwierzę,że chodzi o ziemię.Ziemia ładna,ale nie ma na niej złóż ropy naftowej ani gazu łupkowego.Dlaczego nie mogą pomóć fundacje prozwierzęce?
Waldek
Elżbieta

Post » Wto lis 29, 2011 21:15 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Elżbieta pisze:Mają być konkretne pytania?To proszę-:

1/dlaczego w minione dni sobota,niedziela VIVA nie została wpuszczona do Korabiewic?Co oni zrobili takiego,że nie są godni wpuszczenia do środka?
2/jeśli nie weszła VIVA-która z fundacji może wejść?Grzegorz Bielawski i jego ekipa?
3/jest ponoć 100 suk szczennych- to prawda?
4/jakie zamiary macie Państwo co do niedżwiedzi?Czy będziecie Państwo szukać organizacji na zachodzie,które przejmą opiekę nad nimi?
5/czy zgodnie z prawdą na terenie Korabiewic są konie?Co z nimi?
------------
Miało być konkretnie-mam nadzieję,że spełniłem ten wymóg! :twisted: I w jedno nie uwierzę,że chodzi o ziemię.Ziemia ładna,ale nie ma na niej złóż ropy naftowej ani gazu łupkowego.Dlaczego nie mogą pomóć fundacje prozwierzęce?
Waldek

Natomiast właściciel chce ją sprzedać. Bez zwierząt.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto lis 29, 2011 22:00 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

czyli jak zwykle chodzi o kasę .. a jakiekolwiek dobro zwierząt w tym wypadku się nie liczy :(
http://koty-nurmi.blogspot.com - moje kochane kociska :) zapraszam serdecznie do nas!

nurmi

Od: Sob lis 20, 2010 10:14

Post » Wto lis 29, 2011 22:17 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

O kasę i o własną sławę.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro lis 30, 2011 19:52 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

uwaga tvn :evil: :evil:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro lis 30, 2011 20:01 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Matko Boska,oglądacie to? :twisted: :placz: :conf: MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!!
Obrazek
24.05.2011 [*]

Tess 1610

Od: Nie mar 19, 2006 1:19

Post » Śro lis 30, 2011 20:02 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

ja pier $%%^^^&&**^^^#$$ mój umysł nie jest w stanie tego ogarnąć :evil: :evil: :evil: :evil: rozryczałam się :( :(
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro lis 30, 2011 20:03 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Q....wa :evil: :evil: :evil:
Przecież to się mózg człowiekowi gotuje :!:

Totalny surrealizm :!:
W jakim kraju my żyjemy :?: :!: :evil: :evil: :evil:

CO Z TYMI KOTAMI :?: :!: :crying:
Ostatnio edytowano Śro lis 30, 2011 20:05 przez mb, łącznie edytowano 2 razy

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51