DO zamknięcia - KORABIEWICE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 28, 2011 14:16 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

tak rzeczywiscie rozmawialem teraz z Tomkiem L - i rzeczywiscie, lepiej bedzie zadzwonic do niego za kilka dni i sie upewnic co do adopcji.
to nie znaczy ze nie chcemy. barddzo chcemy!
jest tam sytuacja, jakby to powiedziec - napięta.
wynika to z tego, ze formalnym wlascicielem terenu i zwierząt (tak jakby można być właścicielem zweirzęcia!) jest kto inny. sponsorem kto inny. Kierownik jest zatrudniony przez sponsora ale działa na obcym (czytaj: wrogim) terenie.
bardzo prosimy o chwilę cierpliwości.

Tomasz Matkowski

Od: Pon lip 25, 2011 0:11

Post » Pon lis 28, 2011 14:18 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Czy psy w Korabiewicach są (będą ) czipowane?
Czy zwierzęta będą wydawane do domów tymczasowych?
I szkoda ze od razu te adopcje nie ruszyły, póki temat jest goracy, z dnia na dzień emocje opadają.

malagos

Od: Pon wrz 05, 2005 20:54

Post » Pon lis 28, 2011 14:27 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Zgadzam się z Tobą w stu procentach. ja też chciałem żeby adopcje ruszyły natychmiast, bo za 2 tygodnie wszyscy zapomną o sprawie.

co do czipowania psów.
oczywiście że będą.
na razie jednak robimy rzecz ważniejszą: odrobaczanie.
kolejny krok to odpchlanie.
sterylki aborcyjne
w dwa tygodnie po odrobaczeniu - szczepienia.

czipowanie w tym momencie jest najmniej istotne i nie bardzo rozumiem czemu tak się tym czipowaniem pubiczność entuzjazmuje. przecież te psy są na ogrodzonym terenie, w ponumerowanych zagrodach. nie zgubią się.
są obfotogfrafowane, a czipy oczywiście też będą, już zostały zakupione. spokojnie!

oczywiście chcemy aby każdy pies oddany do adopcji czy dt był zaczipowany, to jasne.

Tomasz Matkowski

Post » Pon lis 28, 2011 14:34 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Tomasz Matkowski pisze:Zgadzam się z Tobą w stu procentach. ja też chciałem żeby adopcje ruszyły natychmiast, bo za 2 tygodnie wszyscy zapomną o sprawie.

co do czipowania psów.
oczywiście że będą.
na razie jednak robimy rzecz ważniejszą: odrobaczanie.
kolejny krok to odpchlanie.

sterylki aborcyjne
w dwa tygodnie po odrobaczeniu - szczepienia.

czipowanie w tym momencie jest najmniej istotne i nie bardzo rozumiem czemu tak się tym czipowaniem pubiczność entuzjazmuje. przecież te psy są na ogrodzonym terenie, w ponumerowanych zagrodach. nie zgubią się.
są obfotogfrafowane, a czipy oczywiście też będą, już zostały zakupione. spokojnie!

oczywiście chcemy aby każdy pies oddany do adopcji czy dt był zaczipowany, to jasne.

Czy jest z Wami wet?
Pytam, bo odrobaczenie przed odpchleniem nie ma sensu i każdy wet Wam o tym powie, szkoda kasę wyrzucać w błoto, zwłaszcza, że teraz jest tam bardzo potrzebna.

Edit: literówka
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Pon lis 28, 2011 14:50 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Dokładnie, nie ma co odrobaczać nieodpchlonych zwierząt, a chipowanie jest ważne bo właśnie zwierzęta często sie gubią, szczegolnie tam.

Słyszłam że nie będzie sterylizacji aborcyjnych, ani usypiania ślepych miotów?
Mają rodzić i odchowywać w warunkach schroniskowych.
Tam jest dużo ciężarnych suk, od tego trzeba by zacząć żeby zmniejszyć ilość zwierząt.

Tajfun

Od: Pon lis 30, 2009 13:56

Post » Pon lis 28, 2011 15:02 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

jest taki wet na przychodne, niestety.
nie wiedziałem - i nic ten wet nie mówił, że odrobaczanie przed odpchleniem nie ma sensu.
bardzo dziękuję za tę informację, oczywiście podzielę się nią natychmiast z kierownikikem schroniska.
proszę o więcej takich - konkretnych i pomocnych - postów.

szukamy dobrego weta na stałe. o ile w ogóle jest coś stałego na tym świecie.

pierwsze słyszę abyśmy tam prowadzili ekstensywny rozród. jestem za sterylizacją zwierząt, sterylkami aborcyjnymi, natomiast usypianie ślepych miotów budzi mój sprzeciw, bo wprawdzie z jednej strony jakie życie będą miały te maleństwa? - ale z drugiej czy można zrobić straszniejszą rzecz matce niż zabrać jej nowo narodzone dzieci? przecież ona oprócz tych maleństw nie ma nic. jeśli widzieliście spojrzenie suki której zamordowano małe - a ja widziałem - to wiecie ile jest smutku w jej oczach.
tak ze reasumując: nalezy zrobic wszystko, aby nie dopuscic do porodów. sterylki aborcyjne są jak najbardziej potrzebne. no i sterylki w ogóle.

Tomasz Matkowski

Post » Pon lis 28, 2011 15:12 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Jasne, że szkoda takiej suki, serce się kroi. Ale po paru dniach ona zapomina i wszystko wraca do normy. Ważne żeby były sterylki, no bo co jak co, ale takie szczeniaki mają chyba małą szansę żeby być zdrowe... a i poród dla takiej suczki, która nie dojadała, albo jadła jakieś resztki, rodziła nie wiadomo ile razy może być niebezpieczny...

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Pon lis 28, 2011 15:22 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

usypianie ślepych miotów budzi mój sprzeciw, bo wprawdzie z jednej strony jakie życie będą miały te maleństwa? - ale z drugiej czy można zrobić straszniejszą rzecz matce niż zabrać jej nowo narodzone dzieci? przecież ona oprócz tych maleństw nie ma nic.

W schroniskowej rzeczywistości nie mozna tak podchodzić do tej kwestii, bo w każdym schronisku rodziłyby sie niechciane maluchy.
Schroniskowa rzeczywistość jest okrutna i twarda, niestety.
Mioty w takiej rzeczywistosci i tak mają znikome szanse.
Więc lepiej juz większyć te - i tak nie za wielkie - szanse dorosłych zwierząt.
Sama też wolałabym nie usypiac juz urodzonych, ale przy tak wielkiej bezdomności nie można sobie pozwalać na tego rodzaju odruchy (tak bardzo ludzkie w końcu).
Sterylki aborcyjne sa o niebo lepsze od usypiania slepych miotów, ale to konieczność.
Okrutna, podła konieczność.

Jeśli chodzi jeszcze o pomocne posty - najwiekszym dobrodziejstwem jakie można ofiarować zwierzętom są szczepienia.
Bez szczepień pies/kot nie ma szans w starciu z parwo/panleukopenią.
Nawet odpchlony i odrobaczony.

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Wto lis 29, 2011 13:23 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Cytuję z dogo:
Tripti: wysyłajcie ludziom narazie to co jest poza schroniskiem, narazie nie ma adopcji, więc jak już oficjalnie będzie zgoda na adopcje psa z tego miejsca to wtedy będzie się wysyłać psy ze schroniska, poza tym właściciel musi przyjechać do psa najlepiej kilka razy, pobyć z nim, poznać. Jak to będzie wyglądało przekonamy się pewnie niebawem. [...]

Jeśli to prawda, to marnie widzę te adopcje Bo choć jak najbardziej popieram ostrożność przy wydawaniu psów, to trzeba wziąć pod uwagę, że Korabiewice leżą - pardonnez moi - na totalnym zadupiu. W najbliższych miastach są przecież schroniska - w Łodzi dwa, w Warszawie kilka, w Żyrardowie. Nie licząc prywatnych i fundacyjnych w okolicy. W większości z tych schronisk o ile wiem obowiązuje najwyżej wizyta przedadopcyjna. Czy naprawdę ktoś wierzy, że ludzie będą się tłukli kilkadziesiąt kilometrów kilka razy, skoro pod nosem mają psów skolko ugodno?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto lis 29, 2011 13:40 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

dubel!
Ostatnio edytowano Wto lis 29, 2011 13:42 przez ewar, łącznie edytowano 1 raz
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lis 29, 2011 13:42 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

8O 8O 8O To niby dobrze świadczy, oczywiście, ale chyba przesada w każdą ze stron nie jest wskazana.Czytałam,że sugestie mile widziane, a więc chyba wizyta przedadopcyjna byłaby wystarczająca, prawda?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lis 29, 2011 13:44 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Przecież to niekoniecznie musi być prawda.
Wczoraj z rozmowy z Panem Kierownikiem się dowiedzieliśmy że należy w sprawie adopcji dzwonić pod koniec tygodnia.
Pan Kierownik nic nie wspominał i kilku wizytach zapytany o adopcje.

Nr jest na wątku, sprawdzony.
Nie lepiej zadzwonić i sprawdzić u źródła zanim się zacznie snuć domysły?

magaaaa

Post » Wto lis 29, 2011 14:16 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Tomasz Matkowski pisze: jestem za sterylizacją zwierząt, sterylkami aborcyjnymi, natomiast usypianie ślepych miotów budzi mój sprzeciw
Mój też budziło. Do czasu i nabycia smutnego doświadczenia. Teraz zaciskam zęby i usypiam,
Inaczej to zamknięte koło nigdy się nie skończy, nie nadążycie z adopcjami i sterylizacjami. Poza tym w takich warunkach znaczna część nowonarodzonych szczeniąt i tak umrze, więc..

Po prostu - w naszej polskiej rzeczywiśtości z ogromnym nadmiarem niechcianych zwierząt potrzebne są rozwiązania konkretne, nie półśrodki. A w takim miejscu jak Korabiewice - tym bardziej.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto lis 29, 2011 14:53 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Tripti to osoba, która bywa w Korabiewicach od dawna i jest bardzo dobrze poinformowana. Od właściciela zwierząt i ziemi słyszałam taką samą informację.

Zresztą powoli i Tomasz Matkowski zaczyna weryfikować zarówno zapewnienia kierownika jak i swoje własne (choćby co do możliwości adopcji). Wiele osób odprawiono z pod bramy= wiele zwierząt straciło szanse na domy :(

ps. ile kotek i suk przez półtora tygodnia wysterylizowano aborcyjnie? W schronisku wiele samic jest w ciąży...Oby organizacje nie musiały ratować kolejnej schroniskowej suki, która wraz z kilkom psami przypadkiem znalazła się za bramą schroniska (i nikt nie miał zamiaru jej wpuścić, nakarmić czy poszukać szczeniąt) i powiła szczenięta na polu :oops:

agata-air

Od: Sob mar 18, 2006 22:41

Post » Wto lis 29, 2011 15:02 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Agata, wiem, że tripti to bodaj czy najlepiej poinformowana osoba jeśli idzie o to dziwne miejsce.
Przyznasz jednak, że tamta informacja jest tak niedorzeczna, że naprawdę najlepiej byłoby jakoś ją zweryfikować.
Z całym szacunkiem dla tripti - najlepiej zweryfikować ją byłoby telefonując do kierownika schroniska.
Może więc ktoś to w koncu zrobi?
od razu zaznaczę , że ja zadzwonilam wczoraj i uzyskałam informacje,gdyby kogoś interesowało dlaczego sama nie zadzwonię.
Z tego co się dowiedziałam - w sprawie adopcji najlepiej zadzwonić pod koniec tygodnia.
Jak sądzęosoby chetne jechać w weekend do Korabiewic na pewno to uczynią.
Mam też nadzieję, że powiedzą nam tutaj jakie sąkolejne ustalenia.
Moim zdaniem poważnym sygnałem alarmowym bedzie, jeśli kierownictwo schronu powie, że w weekend przyjechać nie można.

Pan Matkowski nie jest dla mnie żadnym źródlem informacji.
zwłaszcza po tym, jak wczoraj skonfrontowane zostały Jego wypowiedzi z tym, co nt adopcji miał do powiedzenia Pan Kierownik.

EDIT2: a tak wogóle to chciałabym wiedzieć co się tam NAPRAWDĘ dzieje.
Ostatnio edytowano Wto lis 29, 2011 15:07 przez magaaaa, łącznie edytowano 2 razy

magaaaa

[poprzednia][następna]