Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 27, 2011 17:14 Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Witajcie,
Kolezanka z Dogo prosi o poradę w sprawie maluszka ze schronu - nasi weci nie mogą postawić jednoznacznej diagnozy.
Mam na DT kocię 7tyg.-kocurek znajda z Dymin.
Kotek ma dziwne objawy-zez rozbieżny i znaczne niedowidzenie.Początkowo myślałam,że on nic nie widzi,bo np.do miski z jedzeniem nie trafił inaczej jak włócząc nosem po podłodze aż zderzył się z miską nosem...
Kotek ma wagę 55dkg-czyli ok.4-5tyg.kotka,a ma 7tyg.
Okazuje się,że maluch widzi z pewnej odległości,nie z bliska duże,wyraziste ruszające się przedmioty.Na początku zderzał się czołowo z meblami,teraz jest już lepiej-chyba nauczył się naszego domu.
Był odrobaczany 3dni temu-wyszły 2martwe glistki.Poza tym zachowuje się jak zdrowy kot.
Przez wzgląd na jego wagę nie można zrobić testów na toksplazmozę,białaczkę-nie uczerpie się 2cm krwi.
Kota konsultowałam telefonicznie z neurologiem z Tychów.Ona obstawia,że problemy ze wzrokiem są na tle neurologicznym-że jest tam od narodzin zapalenie układu nerwowego i zaleciła sterydy i antybiotyki.Kot jest wg niej po kotce z panleukopenią.

Ja się boję czy to nie toksokaroza...
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Niteczka 1

Od: Nie lut 01, 2009 19:36

Post » Nie lis 27, 2011 17:23 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Nie jestem specjalistą,ale wetka może mieć racje(z naciskiem na-może-wiadomo,potrzebna jest diagnoza).
Tak sądzę po tym jak dawno temu wybrałam się do b.dobrego okulisty z podopiecznym Forestem,poszłam do okulisty bo niepokoiły mnie jego drżące oczka.Okulista po badaniu skierował mnie z Forestem do-neurologa!
I to był początek skutecznego leczenia,a nawet zdiagnozowania kocurka,choć oczka nadal drżą.
Warto sprawdzić.
Legnica

Post » Nie lis 27, 2011 17:25 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Uzupełnię-oprócz drżących oczek,zachowanie kocurka również wydawało mi się "nietypowe".
Legnica

Post » Nie lis 27, 2011 17:59 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Witam!
Wreszcie udało mi się zalogować na miau:-)
Remika zawiozłam do dr nauk weterynaryjnych w Kielcach,ul.Barytowa.Stwierdziła niemal kompletny brak akomodacji oczu.Przepisała Dicortineff oraz Atropinę.Będzie próbowała poszerzyć źrenicę,bo w aktualnym stanie jest tak zwężona,że nie można obejrzeć dna oka.Być może kotek jako malec przechorował jakiś stan zapalny i zrobiły się zrosty-będzie to sprawa nieodwracalna.Być może wada wrodzona i też nic nie pomoże,ale to mały kot,wszystko się u niego rozwija,więc próbujemy.W piątek do kontroli.
Wetka wykluczyła bez testów toksoplazmozę i białaczkę,bo nie ma jakichś ważnych,innych objawów podobno.
Kot poza tym jest okazem zdrowia:je,pije,bawi się i rozrabia za dwóch:-)Moi goście nie wierzą,że on nie widzi,bo poluje na nadchodzącego psa czy kota.
To co go różni od zdrowych kotów-czasem gubi się w mieszkaniu i nie umie wrócić do pokoju,a jak gdzieś się wdrapie,to nie umie zejść i woła na pomoc.Poza tym jego niemal ślepota jest zupełnie inna niż psia,bo nawet porozrzucane zabawki czy wąskie szczeliny omija super precyzyjnie slalomami jak zdrowy kot,a pies zderzałby się.Podobno koty wąsami wyczuwają przeszkody w odległości do 50cm.No chyba,że się za bardzo rozpędzą,to zderzają się,bo nie zdążą wyhamować:-)
Kiciuś jest wciąż maleńki,choć karmię go Royal Canin dla kociąt i saszetkami junior...

Aha,dziś pierwszy raz zaczął mruczeć i wyginać się jak prawdziwy kot podczas głaskania-wcześniej był zupełnie zagubiony i spięty,a teraz jest luzik.Oczywiście reaguje na mój głos i gadamy sobie na odległość :D Ma problem-woła :D

Gosiek4

Od: Nie lis 27, 2011 17:56

Post » Nie lis 27, 2011 18:12 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Echo lokacja-fantastyczna umiejętność.
Wiem,bo instruowana przez fachowca próbowałam sprawdzić czy istnieje :mrgreen:
Tak,pustą przestrzeń też "słychać" 8)

Ale z imieniem to na prawdę...trafiłaś,aż mnie coś ścisnęło.To dla mnie wyjątkowo ważne imię.

Może będzie fotka kruszyny? :D
Legnica

Post » Pon lis 28, 2011 17:19 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Nie umiem wstawiać zdjęć,ale tutaj są fotki:
http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki-ko ... Z333150101

Tutaj ma już rozszerzone źrenice,bo dostaje atropinę:
http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki- ... Z334262886

Gosiek4

Post » Pon lis 28, 2011 22:42 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Na drugim zdjęciu wygląda już znacznie lepiej i tak jakby czuł się "pewniej" :wink:
Legnica

Post » Czw gru 01, 2011 10:41 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Kiciuś broi za dwóch :lol: W ogóle nie wygląda na ślepego,rozpędza się na maxa i nie bardzo przejmuje się zderzeniami :wink:
Prawdopodobnie w niedzielę jedzie do DS w Warszawie-Państwo zarezerwowali go już kilka dni temu.Są bezdzietnym małżeństwem,mają ślepego kotka 4mies.Wymarzony dom dla niego.Dla mnie priorytetem był właśnie brak dzieci w domu i inny mały kot do zabaw-i udało się! :ok:
U mnie kociak mieszka z dorosłą kotką-damulką,która nie zadaje się z małymi :? i psem.Mamy też małe dziecko i wiem na pewno,że ślepy zwierzak i dzieci w domu oraz brak kumpla-przewodnika to nie jest dobry dom :wink:

Gosiek4

Post » Czw gru 01, 2011 11:11 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

:ok: za maluszka :ok: :ok: :ok:

Niteczka 1

Post » Czw gru 08, 2011 11:28 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

Dawno mnie tu nie było :oops: A Remiczek wciąż u mnie- dzień przed wyjazdem do DS się rozchorował-wirusowe biegunki.Weci go szybko postawili na łapki,ale dopiero od dziś może jechać do domu,bo jest już stabilnie :)
Państwo czekają na niego już 10dni,są bardzo cierpliwi.Myślałam,że się rozmyślą :wink:
Remik pojedzie do domu w ten weekend :lol:
Rewelacyjnie się przystosował do swojej niepełnosprawności-szaleje w domu dużo bardziej niż zdrowe koty-wampir energii :wink: Od przyszłego tygodnia będzie już szalał ze swoim kumplem 4mies.też niewidomym kotkiem :)

Gosiek4

Post » Pt gru 09, 2011 18:28 Re: Problemy neurologiczne u maluszka? Prosimy o poradę.

:ok: :ok: :ok: Szczęścia w nowym domku :ok: :ok: :ok:

Niteczka 1