2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Czy Waszym zdaniem w w/w przypadku możliwe jest zamieszkanie kotów i psa?

Tak
1
100%
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów : 1

Post » Pon lis 28, 2011 12:47 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

Witam. Posiadam 2 koty (2 letnie) i mieszkam w kawalerce 35 m2. Chciałbym aby do mojej zwierzęcej rodziny dołączył pies - Chart angielski - szczeniak. Czy jest to do zrealizowania tak, aby koty przyjęły nowego domownika a pies nie zrobił kotom krzywdy? Bardzo proszę o Wasze porady i doświadczenia w tym zakresie.. Proszę o pomoc! :)

VirtualMan

Od: Śro sie 31, 2011 12:37

Post » Pon lis 28, 2011 12:54 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

moim zdaniem to za mało jest informacji żeby wypowiadać się czy to możliwe czy nie
nie wiadomo jaki charakter i wielkość mają koty
nie wiadomo ile jeszcze osób mieszka w tej kawalerce
nie wiadomo jaki masz pomysł na spacery dla charta, ile czasu będzie on spędzał sam z kotami a ile poza domem z Tobą i gdzie
czy to będą spacery po parku czy może masz letni domek pod miastem, albo swój kawał łąki
czy koty lubią psy, czy ten szczeniak lubi koty -wychował się z kotami ?
itd itd

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon lis 28, 2011 13:04 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

Koty są 2 letnie - zwykłe kastrowane dachowce, które mieszkają tylko w domu i nie wychodzą na dwór. Z charakteru są raczej przyjazne i tolerują gości a co do innych zwierząt to nie wiem bo nie miały kontakt. W mieszkaniu mieszkamy w 2 osoby, jest to blok na obrzeżach miasta więc ze spacerami na łąkę, jezioro, wspólne bieganie czy rower nie będzie problemu. A czy pies był wychowywany z kotami to nie wiem.

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 13:10 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

whippet to pies średniej wielkości -trochę ciasno, ale :mrgreen: jesli dobrze przeprowadzisz zaprzyjaźnianie zwierząt
i zapewnisz mu ruch i swoją sympatię -to powinno byc dobrze
whippety mieszkają z kotami - wszystko zależy tak naprawdę od właściciela

zawsze możesz postarać się wziąć szczeniaka od hodowcy, który ma koty 8)nie wiem czy tacy są, ale można poszukać
czy masz juz upatrzonego szczeniaka?

Patmol

Post » Pon lis 28, 2011 13:13 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

co do szczeniaka to mam znajomego, który nie prowadzi chodowli szczeniąt z kotami

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 13:16 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

ale pewnie potrafi doradzić, znając swoje psy, jak je zapoznać z kotami 8)

Patmol

Post » Pon lis 28, 2011 13:21 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

Pewnie tak.. Może macie jakieś propozycje jak to zrobić.. No i koty z psem by były 8 godzin dziennie same - więc miło by było gdybym nie zastawał demolki w domu

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 13:26 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

kiedy bierzesz szczeniaka? to znaczy -teraz? czy na wiosnę?
jeśli teraz -zapytaj hodowcę o jego charakter
trudno mi sobie wyobrazić zostawienie szczeniaka samego na 8 godzin -szczególnie na początku
np, chyba, że bierzesz takiego 6-8 miesięcznego

kto z nim będzie wychodził w spawach zasadniczych? przecież przez 8 godzin szczeniak nie wytrzyma :mrgreen:
koty to się po prostu przeniosą gdzieś wyżej jak się znudzą psem -a demolkę może Ci zrobić szczeniak w pojedynkę :mrgreen:

masz konto na dogomani?

w końcu nie zdecydowałeś sie na tego brytyjczyka? 8)

Patmol

Post » Pon lis 28, 2011 13:37 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

co do tych kwestii to jeszcze nie wiem jak to zorganizować.. Z pracy nie zrezygnuję dla psa :p myślę ze na wiosnę.. Im młodszy pies tym chyba łatwiej będzie go przyzwyczaić do kotów. Nie mam tam konta.. Co to za portal?

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 13:39 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

to forum o psach
tutaj są whippety http://www.dogomania.pl/forums/541-Whippet

na whippeta tez trzeba zezwolenie? bo na charty jako takie - trzeba, 8)

Patmol

Post » Pon lis 28, 2011 13:42 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

dzięki bardzo:) założę też post tam.. Tu od strony kociej a tam od psiej :)a co do brytyjczyka to nie wypaliło

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 13:44 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

kotom to przeważnie pies nie przeszkadza 8)
ja mam psa, mieszańca, wielkości whippeta i koty - i jest OK
ale szczeniaki potrafią zdemolowac mieszkanie -warto poczytać o charakterze whippetów

dopytaj się o zewolenie

Patmol

Post » Pon lis 28, 2011 13:57 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

Nie powinno być większego problemu. Znam wiele domów, w których psy żyją w zgodzie z kotami, ba nawet się kochają ;)
Sama mam 2 koty i 2 adoptowane psy. Koty były wcześniej w domu i jak były dorosłe, to dołączył najpierw owczarek niemiecki ze schroniska (miał wtedy 1,5 roku), a później jeszcze doszedł czteroletni kundelek.
W żadnym wypadku nie miałam możliwości sprawdzenia wcześniej jak psy reagują na koty i odwrotnie.
Wszyscy żyją w zgodzie. Może nie kochają się, ale się tolerują. Mój kocur daje się czasem nawet wylizać suni, za to moja kotka nie pozwala psom na zbytnie zbliżenia, bo zaraz syczy. Choć z czasem coraz mniej
Trwało trochę zanim się do siebie przyzwyczaili, nie obyło się także bez szram na nosie suczki i biegania po ścianach z wrzaskiem. Ale to były małe incydenty tylko na początku.
Ważne, żeby koty miały miejsce, najlepiej gdzieś wyżej skąd będą mogły obserwować psiaka i gdzie będą czuły się bezpiecznie. Z czasem zaciekawione same będą chciały go powąchać i podejść bliżej.
Koniecznie musisz też uczyć psa, że nie wolno kotu zrobić krzywdy i jak tylko będzie zbyt nachalny mówić "fe" (czy co tam sobie ustalisz jako zakaz ;))
No i musisz przez pierwsze dni mieć towarzystwo na oku. Ja na początku zawsze byłam w pobliżu, a jak musiałam wyjść to zamykałam koty oddzielnie.
Bardziej bałabym się w Twoim wypadku o to, że ciekawski szczeniak będzie chciał się pobawić z kotami, o one zareagują nerwowo i dadzą mu pazurkami po pysku ;)

moniAmi

Od: Sob gru 11, 2010 16:35

Post » Pon lis 28, 2011 13:59 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

jakie zezwolenie?

VirtualMan

Post » Pon lis 28, 2011 14:01 Re: 2 koty i nowy domownik - Chart angielski - proszę o pomoc

pierwszy dzień szczeniaka u mnie -koty przyszły pooglądać nowego futrzaka 8)

Obrazek

Obrazek

Patmol

[następna]