Nie powinno być większego problemu. Znam wiele domów, w których psy żyją w zgodzie z kotami, ba nawet się kochają

Sama mam 2 koty i 2 adoptowane psy. Koty były wcześniej w domu i jak były dorosłe, to dołączył najpierw owczarek niemiecki ze schroniska (miał wtedy 1,5 roku), a później jeszcze doszedł czteroletni kundelek.
W żadnym wypadku nie miałam możliwości sprawdzenia wcześniej jak psy reagują na koty i odwrotnie.
Wszyscy żyją w zgodzie. Może nie kochają się, ale się tolerują. Mój kocur daje się czasem nawet wylizać suni, za to moja kotka nie pozwala psom na zbytnie zbliżenia, bo zaraz syczy. Choć z czasem coraz mniej
Trwało trochę zanim się do siebie przyzwyczaili, nie obyło się także bez szram na nosie suczki i biegania po ścianach z wrzaskiem. Ale to były małe incydenty tylko na początku.
Ważne, żeby koty miały miejsce, najlepiej gdzieś wyżej skąd będą mogły obserwować psiaka i gdzie będą czuły się bezpiecznie. Z czasem zaciekawione same będą chciały go powąchać i podejść bliżej.
Koniecznie musisz też uczyć psa, że nie wolno kotu zrobić krzywdy i jak tylko będzie zbyt nachalny mówić "fe" (czy co tam sobie ustalisz jako zakaz

)
No i musisz przez pierwsze dni mieć towarzystwo na oku. Ja na początku zawsze byłam w pobliżu, a jak musiałam wyjść to zamykałam koty oddzielnie.
Bardziej bałabym się w Twoim wypadku o to, że ciekawski szczeniak będzie chciał się pobawić z kotami, o one zareagują nerwowo i dadzą mu pazurkami po pysku