Jak oduczyć kota picia z kranu?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 23, 2011 21:45 Jak oduczyć kota picia z kranu?

Witam
mam problem bo mój kot nauczył się pić wodę bezpośrednio z kranu i z miski nie chce za chiny się napić. Wiem że są specjalne fontanny dla kotów ale prawdą jest że za droga taka fontanna i raczej jej nie kupie.

W jaki inny sposób można oduczyć kota picia z kranu bądź przestawić go na picie z miski?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Mr.Z

Od: Pon lis 07, 2011 13:23

Post » Śro lis 23, 2011 22:00 Re: Jak oduczyć kota picia z kranu?

postaw w pokoju kilka miseczek z wodą w kilku miejscach ( w kącikach)i co 2 dni zmieniaj wodę. Kranu nie odkręcaj. Niech sobie maluch sam wodę upoluje :D
Obserwuj tylko czy pije. Fontanienki są ok ale zasilacz się grzeje i mój mąż inż elektryk twierdzi że przez to nie śa bezpieczne. Moje koty mają w nosie fontanny . To co napisałm na początku jest ok.
Też mam jednego sympatyka kranu ale w tej chwili kran jest dla niego urozmaiceniem To oznacza że pije normalnie a wodę z kranu dostaje jak akurat podbiegnie a ja jestem obok. powodzenia

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Śro lis 23, 2011 22:13 Re: Jak oduczyć kota picia z kranu?

Mój Mors też "łapie kropelki" i jest bardzo podekscytowany, gdy może się napić z kranu. Myślę, że niektóre koty uwielbiają taką spadającą, rozbryzgująca się wodę. Ja nie robię nic, to okresowe - mija mu i czasem wraca. Z miski też trochę pije, ale najpierw musi powylewać wodę łapą, co bardziej mnie drażni. Jeśli zakręcam dobrze kran i nie kapie z niego woda, to kot po jakimś czasie odchodzi od zlewu.
Ale uwaga - ja zrobiłabym Twojemu kotu przy okazji badania krwi pod kątem nerek i cukrzycy. Bywa przecież, że takie dziwne, wzmożone pragnienie może być spowodowane nie tylko zaciekawieniem kota "żywym" strumieniem wody, ale i jakimiś problemami zdrowotnymi?

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Śro lis 23, 2011 22:35 Re: Jak oduczyć kota picia z kranu?

Alex405 pisze:Ale uwaga - ja zrobiłabym Twojemu kotu przy okazji badania krwi pod kątem nerek i cukrzycy.

właśnie dzisiaj została pobrana krew na badania, mocz, na dniach będą wiedział co mu dolega bo lekko kicia przechorowała, lekko się odwodniła i zbiedniała.

Mój niestety z żadnej miski ruszyć nie chce, próbowałem szklane, porcelanowe, spodeczki, nawet wiadro w którym była woda ze studni, i nic.

No fontanny się grzeją i są drogie dlatego nie kupię fontanny bo nie mam też pewności że będzie z tego pił. Zainwestuję na próbę (i tu proszę się nie śmiać) w filtr do akwarium - taki: http://allegro.pl/filtr-z-deszczownia-2 ... 18674.html -włożę go w jakieś większe naczynie i zobaczę czy będzie pił wodę z takiego źródełka :)

Mr.Z

Od: Pon lis 07, 2011 13:23