proszę o podpowiedż

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 22, 2011 14:54 proszę o podpowiedż

Witam , jestem nowa, mam kotkę około 6-7 miesięczną Popiołkę. Jest to kotka raczej domowa, czasem udaje jej się uciec z bloku, mieszkamy na parterze, więc czasem to chwila moment. Jest z nami od 4 miesięcy.Jeszcze nie jest wysterylizowana. Niestety wczoraj znów zwiała, na jakieś dwie godziny. Wróciła z krwawiącym odbytem i nie mam pojęcia czy po prostu oddała się rozkoszy i krwawi jej odbyt, czy też została zaatakowana. Jak wróciła bardzo długo się myła i czyściła. Sierść miała całą w nieładzie, ogon nastroszony. Dodam , że odbyt raczej ma popękany, nie krwawi z samego środka, lecz z ranek. Nie wiem, czy biegnąć z nią do weterynarza, czy kotki tak mają. Proszę o podpowiedż, czy u Was też coś takiego miało miejsce.

bany1985

Od: Wto lis 22, 2011 14:41

Post » Wto lis 22, 2011 14:57 Re: proszę o podpowiedż

Ja bym biegla do weta. I bardziej pilnowala kota tez.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto lis 22, 2011 15:00 Re: proszę o podpowiedż

Biegiem do weta!!!!
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto lis 22, 2011 15:01 Re: proszę o podpowiedż

Do weta i wysterylizować, bo kocią babcia zostaniesz na bank i co wtedy? Nie pozwalaj jej wychodzić, to niebezpieczne.Nie jestem pewna, czy zaprzyjaźniony, wychodzący kot żyje.Miał taką ładną sierść, a wciąż niektórzy wierzą,że kocie skórki są dobre na reumatyzm :cry: O samochodach, psach , trutkach na szczury nie wspomnę.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Wto lis 22, 2011 15:14 Re: proszę o podpowiedż

Do weta, a jak się zagoi, to wysterylizować w trybie pilnym.
I nie wypuszczać z domu, bo następnym razem coś znacznie gorszego może się jej przytrafić.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto lis 22, 2011 15:17 Re: proszę o podpowiedż

seidhee pisze:Do weta, a jak się zagoi, to wysterylizować w trybie pilnym.
I nie wypuszczać z domu, bo następnym razem coś znacznie gorszego może się jej przytrafić.

nie wróci
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Wto lis 22, 2011 15:21 Re: proszę o podpowiedż

oczywiście, że do weterynarza, kotki "tak nie mają". Nie wypuszczaj jej dopóki jej nie wysterylizujesz!!!
Obrazek

mirmilka

Od: Śro maja 17, 2006 11:55

Post » Wto lis 22, 2011 15:24 Re: proszę o podpowiedż

mirmilka pisze:oczywiście, że do weterynarza, kotki "tak nie mają". Nie wypuszczaj jej dopóki jej nie wysterylizujesz!!!

Potem również nie. Na białaczkę jest wprawdzie szczepionka, ale na FIV już nie :(
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto lis 22, 2011 15:25 Re: proszę o podpowiedż

Do weta, wysterylizaowac, balkon osiatkowąc.

I żyć dlugo i szczęśliwie z bezpiecznym, spokojnym kotem :D
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto lis 22, 2011 15:37 Re: proszę o podpowiedż

w zooplus jest teraz promocja na takie siatki

http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_s ... kot/234042

własnie taka zamowilam, tez mieszkam na parterze a obok jest ulica, drzewa, pataszki - duzo pokus dla kociakow

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Wto lis 22, 2011 16:24 Re: proszę o podpowiedż

Dzięki wielkie za odpowiedzi, do wetka i tak z nią pójdę ale dopiero jutro bo maż z pracy wraca, i na pewno będę ją sterylizować, tylko nie wiem czy czekać do pierwszej rui... Zastanawiam się tylko skąd te ranki, czy ja jakiś kot zaatakować czy wykorzystał...Jak ją brałam od pierwszych właścicieli, to wiem że tam była wypuszczana i stąd chyba te jej zapędy na ucieczki, ona wręcz stoi pod drzwiami i czeka aż ktoś będzie wchodził do doku i wtedy ucieka.

bany1985

Post » Wto lis 22, 2011 17:03 Re: proszę o podpowiedż

Koty to nie ludzie, więc określenia "oddała się rozkoszy" lub "jakiś kot zaatakować czy wykorzystał" są kompletnie nieadekwatne.

Kotka ma poraniony odbyt, trzeba ją wyleczyć, następnie wysterylizować (nie czekac na ruję, bo i po co?), a najważniejsze - nie wypuszczać z domu, bo predzej czy później spotka ją coś bardzo złego.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto lis 22, 2011 17:12 Re: proszę o podpowiedż

Ja wiem że koty to nie ludzie, ale chyba mają z nami wiele wspólnego, a użyłam takich określeń, bo jak inaczej miałam napisać, "poszła się puszczać", "kot ją pogryzł", itp itd no bez przesady. Są koty co wychodzą na co dzień , na cały dzień z domu i nic im się nie dzieje! Dlatego chciałam dociec co się mogło przydarzyć mojej kotce.

bany1985

Post » Wto lis 22, 2011 17:16 Re: proszę o podpowiedż

bany1985 pisze:Ja wiem że koty to nie ludzie, ale chyba mają z nami wiele wspólnego, a użyłam takich określeń, bo jak inaczej miałam napisać, "poszła się puszczać", "kot ją pogryzł", itp itd no bez przesady. Są koty co wychodzą na co dzień , na cały dzień z domu i nic im się nie dzieje! Dlatego chciałam dociec co się mogło przydarzyć mojej kotce.

Tak, nie dzieje się nic przez rok, dwa, trzy, a potem wcale nie wracają lub wracają z wybitym okiem, złamana łapą, podpalonym ogonem, pogryzione przez psa...
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Wto lis 22, 2011 19:07 Re: proszę o podpowiedż

bany1985 pisze:Ja wiem że koty to nie ludzie, ale chyba mają z nami wiele wspólnego, a użyłam takich określeń, bo jak inaczej miałam napisać, "poszła się puszczać", "kot ją pogryzł", itp itd no bez przesady. Są koty co wychodzą na co dzień , na cały dzień z domu i nic im się nie dzieje! Dlatego chciałam dociec co się mogło przydarzyć mojej kotce.

Koty to nie ludzie. Nie puszczają się ani nie zażywają rozkoszy - spółkują żeby się rozmnażać, kotki robią to tylko kiedy mają ruję, a owulacja następuje pod wpływem bodźca jakim jest ból przy stosunku (kotki nie jajeczkują jak kobiety czy suki i nie mają okresu albo cieczki). Ból wywołują "łuski" na na prąciu kocura. Kotki dopuszczają do tego tylko pod wpływem instynktu.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

[następna]