Z piekła rodem... Foster ['] Fotki od s. 94 :)

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie lis 20, 2011 16:56 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

jakie to pocieszne :lol: :1luvu: :lol:

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Nie lis 20, 2011 18:57 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

No niestety nie jest dobrze :(
ALT wzrosło do 645,75 (norma 107, m-c temu było 442,48)
AST wzrosło do 173,2 (norma 44, poprzednio 171,98 - wzrost jest minimalny, ale jest)
ALP 87,47 - w normie, ale też rośnie.
Poza tym GGT 13,26 (norma 5)
Bilirubina całkowita 0,5 (norma 0,4)
Podwyższone są też monocyty - 10% (norma 4) i pałeczki, ale przy stanie zapalnym można się było spodziewać.
Jutro wrzucę skany.

Generalnie jest bardzo źle - mało czasu na zastanawianie się i konsultacje. Parametry spadają mimo leczenia. Żółtaczka pełnoobjawowa jest kwestią paru dni. Surowica była już żółta, poprzednio nie była, dlatego nie oznaczyli bilirubiny. Teraz już nawet laik widzi, że kolor surowicy nie ten :(

Wracamy do podawania Ornipuralu do czasu zabiegu i później, dodatkowo dojdzie no-spa.
Po małym niestety widać, że źle się czuje - większość dnia spędza skulony gdzieś w ciepłym miejscu, w charakterystycznej pozycji odciążającej brzuch.

Jeśli chodzi o skonsultowanie przypadku to są dwie sugestie: prof. Galanty - od strony chirurgicznej (jest duża szansa, że wykonywał tego typu operacje i będzie w stanie określić rokowanie i szanse powodzenia operacji) oraz prof. Lechowski - od strony internistycznej, może będzie w stanie określić przyczynę takiego stanu rzeczy i zasugerować inny sposób leczenia. Najchętniej bym się wybrała do obu, ale... jutro podzwonię i pewnie życie mi to szybko zweryfikuje :|
Warunek jest jeden - ma to być jak najszybciej, bo jeśli mamy robić zabieg, to nie dalej niż za tydzień :(

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Nie lis 20, 2011 22:41 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

Obrazek
Zdążyłam zrobić tylko jedną fotkę Faxe'a wylizującego Fosterka...

Bo na dźwięk aparatu, od razu było tak:
Obrazek
Tak dziś wygląda Foster :cry:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jego bracia...
Obrazek
Obrazek

OKI

Post » Pon lis 21, 2011 9:10 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

strasznie mi szkoda Fosterka i Tobie, Olgus, bardzo wspolczuje stresow, a kiciowi bólu.... :(

trzymam za Was kciuki.... zeby bylo lepiej....

tillibulek

Post » Pon lis 21, 2011 10:57 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

Dzień dobry :)
Dzięki za kciuki :)

Wrzucam skan wczorajszych badań.
Obrazek Obrazek

Uaktualniłam też rozliczenia na pierwszej stronie...

OKI

Post » Pon lis 21, 2011 13:36 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

OKI TIR kciuków ode mnie :ok: :ok: :ok:
i za udana adopcję i, przede wszsytkim, za zdrowie chuderlaka..
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Pon lis 21, 2011 14:06 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

Dzięki :)
Nie ukrywam, że TIR kciuków się przyda...

Na razie udało mi się coś, co wydawało mi się niemożliwe...
Udało mi się zapisać na konsultacje - na dziś do prof. Galantego, na jutro do prof. Lechowskiego 8O
Bałam się, że do żadnego nie zdążę tak na cito i cieszyłabym się, jakbym choć u jednego wyprosiła wizytę w tym tygodniu...
Może jednak ktoś czuwa nad Fosterkiem?

Idę kleić jakiś bazarek, bo te dwie przyjemności to 180 złotych :strach:

OKI

Post » Pon lis 21, 2011 14:15 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

Wielka jesteś jak ten TIR :mrgreen: Jedziesz z nim czy tylko wyniki bierzesz w garść?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kocurzyca41

Od: Pon gru 07, 2009 22:34

Post » Pon lis 21, 2011 14:18 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

Nie zapytałam nawet :oops:
Wezmę go, z samych wyników nie widać dokładnie, w jakim on jest stanie :( A chodzi mi też, może przede wszystkim, o ocenę, czy on to zniesie :(

OKI

Post » Pon lis 21, 2011 14:21 Re: Z piekła rodem :) Foster :( Fischer pakuje manatki :D

To dwa TiR-y kciuków.Ciekawość mnie zeżre. :oops: W pracuni siedzę i nie wiele mogę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

kocurzyca41

Od: Pon gru 07, 2009 22:34

Post » Pon lis 21, 2011 15:34 Re: Z piekła rodem. Fischer do DS Foster :( potrzebn $$$ !

OKI

Post » Wto lis 22, 2011 10:31 Re: Z piekła rodem. Fischer do DS Foster :( potrzebn $$$ !

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

tillibulek

Post » Wto lis 22, 2011 11:27 Re: Z piekła rodem. Fischer do DS Foster :( potrzebn $$$ !

Byliśmy wczoraj na konsultacji u prof. Galantego.
W zasadzie potwierdził wszystko, co mówi nasz wet - że taka operacja jest bardzo ciężka, możliwe powikłania niebezpieczne i jest bardzo mała szansa powodzenia. Tym bardziej, że nie jest znana przyczyna choróbska. Ale bez tej operacji szans nie ma żadnych :( Możliwości bezinwazyjnego zdiagnozowania przyczyny też w zasadzie nie ma...
Upewnił mnie przynajmniej, że trzeba zaryzykować, bo jednak jakaś szansa jest. O ile wszystko pójdzie zgodnie z planem, Foster najprawdopodobniej będzie mógł w miarę normalnie funkcjonować. Oczywiście na lekkostrawnej diecie i lekach, ale bez jakiejś uporczywej terapii... Obecnie większość leków wątrobowych "wchodzi" w karmie.

Zobaczymy jeszcze, co dziś powie prof. Lechowski.

OKI

Post » Wto lis 22, 2011 21:37 Re: Z piekła rodem. Fischer do DS Foster :( potrzebne $$$!

No i byliśmy :)

Ktoś jednak czuwa nad Fosterkiem :lol: Bo stał się cud, na który liczyłam :1luvu:
Dostaliśmy... Encortolon :lol:
Jakby mi ktoś miesiąc temu powiedział, że wychodząc od weta z receptą na steryd będę się cieszyć jak głupia, to bym go śmiechem zabiła :twisted: :ryk:

Profesor orzekł, że jest to "często występujący u kotów zespół zapalenia żółciowo-wątrobowego".
Żeby jednak oddać sprawiedliwość innym wetom, którzy badali Fosterka i byli w kropce - po słowie "często" ewidentnie ugryzł się w język :wink: :lol: I dodał, że u takich gnojków, to jednak raczej rzadko się zdarza ;)
Zasadniczo są dwie różne przyczyny - najczęściej bakteryjne, wstępujące od jelit lub... idiopatyczne :twisted: No i Foster ma "na razie" idiopatyczne :roll: "Idiopatyczne" ma najprawdopodobniej podłoże autoimmunologiczne.
Ponieważ u Fosterka ewidentnie nie widać w morfologii stanu zapalnego bakteryjnego, to na początek dostał ten Encortolon - za pięć dni mam powtórzyć samo badanie AlAT i wykonać telefon do Profesora. AlAT ma przykazane wrócić przynajmniej do stanu sprzed miesiąca i wtedy dostaniemy zalecenia, co dalej z tym sterydem. Jeśli AlAT nie spadnie, to będziemy dobierać antybiotyk - operacji Profesor nie przewiduje w ogóle.
Za to się obśmiał jak norka :ryk:
A ja mało się Panu Profesoru na szyję z radości nie rzuciłam :lol: Wyściskałam w zastępstwie Fosterka - nie był szczęśliwy, oj, nie był :roll: :wink:

Kciuki są dalej bardzo potrzebne, żeby się Foster zareagował na leczenie :ok: I żeby to było jak najszybciej :ok: :ok: :ok:

OKI

Post » Śro lis 23, 2011 8:23 Re: Z piekła rodem. Fischer do DS, Foster - leczymy!

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

i jeszcze tutaj sobie potupie z radosci :dance: :mrgreen:

tillibulek

[poprzednia][następna]