Początkujący - prośba o poradę

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob lis 19, 2011 4:27 Re: Początkujący - prośba o poradę

felin pisze:Ja mam taki: http://www.ceneo.pl/5789930, taki: http://www.zoologiczny.sklep.pl/Ferplas ... 80___10512
i coś na ksztalt tego: http://www.zooplus.pl/shop/koty/transpo ... kota/47375

Dwa pierwsze slużą do dluższych podróży samochodem - kot może się w tym wygodnie polożyć i ma doplyw świeżego powietrza z kilku stron.
Trzeci na ew, wyprawy do weta. Jego zaletą jest to, że nie trzeba dźwigać w ręce (kocury mam spore, circa 6.5 kg).

Wybór jest duży, ale najważniejsza jest solidna konstrukcja i system zamykania.

Do spania w domu sprawdza się coś takiego: http://www.zwierzoland.com/wiker-wiklin ... 6595886090

ja też mam ferplasty-jeśli oryginalne-są bardzo dobre jakości-mocne,wytrzymałe,na lata;
ten też mam
http://www.zooplus.pl/shop/koty/transpo ... kota/47375
trzeba uważać na zapięcia ;no i moje duuuże koty w nim nie podróżują bo nie może się w nim rozciągnąć;
a do spania to .....służy to co kot sam sobie wybierze :mrgreen: mam najróżniejsze legowiska-budki z materiału,hamaki na grzejnikach,legowiska z wikliny,drapki z hamakami,legowiska "z futerkiem" ......
a każdy kot i tak wybiera nie to co dla niego przeznaczone :wink:
kupuj takie legowiska,które są łatwe do czyszczenia bądż prania czyli np. z wyjmowaną poduchą,ze zdejmowanym pokrowcem....rozumiesz o co biega...

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Sob lis 19, 2011 4:35 Re: Początkujący - prośba o poradę

a,polecam z praktyki, dawać do picia wodę żródlaną-nie mineralną;po żródlanej nie ma osadu na poidełkach,miskach i zębach oczywiście;moje koty dużo więcej piją odkąd dostają ją do picia..
wet powiedziała mi,że przy pojeniu mineralną trzeba zwracać uwagę na to jakie minerały zawiera woda...mogą się kumulować i to wcale nie koniecznie z pożytkiem dla kota

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Sob lis 19, 2011 4:52 Re: Początkujący - prośba o poradę

felin pisze:Tu jest coś do malych mieszkań: http://kocia-strefa.pl/pl/kocie-systemy ... we-drapaki

To jest moja, wykonana przez ten sklep.

Obrazek

Zamontowana jest w przedpokoju nad drzwiami wejściowymi do mieszkania, bo też mam małe mieszkanie. Koty są szczęśliwe, zanim dostały ściankę były trochę niegrzeczne :) Tego rodzaju konstrukcje poleca Jackson - nie pamiętam jego nazwiska, znany koci behawiorysta z USA. Ostatnio były emitowane w telewizji TLC odcinki pt. "Kot z piekła rodem", w których Jackson pomagał właścicielom kotów w rozwiązywaniu problemów z kocim zachowaniem.

Jeśli chodzi o drapaki, to u mnie znakomicie zdają egzamin zwykłe surowe sosnowe deski. Leżą na podłodze, takie kawałki o szerokości 20 cm,, długości z 75 cm. Koty uwielbiają sobie na nich "ostrzyć" pazurki. Odkąd są deski, (wypróbowałam na poprzedniej mojej nieżyjącej już kotce) koty nie dotykają mebli, dywanów etc.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Sob lis 19, 2011 6:44 Re: Początkujący - prośba o poradę

Drapaki z kociej strefy - fantazja!
Już sobie oczami wyobraźni mebluję mieszkanie.

Jeżeli chodzi o drapaki, to nie polecam chyba żadnych poza RUFI i HAKAN.
Już się nacięłam kilka razy, byle taniej, no i taki trixie drapaczek rozleciał nam się w drobny mak, a mam koty znacznie mniejsze od syberyjskich :roll:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Sob lis 19, 2011 12:26 Re: Początkujący - prośba o poradę

Uważam, że transporter ma być wytrzymały, wcale nie musi być jakiś wypasiony, w końcu używa się go rzadko.Chyba,że koty będą podróżować samolotem, jeździć na wakacje..itd.Zwykle po prostu służy do transportu do weta i tyle.
Nie kupuj wszystkiego na raz, bo okaże się, że kotom wcale nie podobają się gadżety, które wybraliśmy według własnego gustu.Znam domy, w których piękne drapaki stoją bezużyteczne, a fotele i kanapy wyglądają strasznie.Podobnie z posłankami.Stara wycieraczka bardziej się podoba niż designerskie posłanko.Ale ta tuba jest rewelacyjna
viewtopic.php?f=13&t=95372&start=150
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob lis 19, 2011 13:21 Re: Początkujący - prośba o poradę

Iwonami pisze:Jeśli chodzi o drapaki, to u mnie znakomicie zdają egzamin zwykłe surowe sosnowe deski. Leżą na podłodze, takie kawałki o szerokości 20 cm,, długości z 75 cm. Koty uwielbiają sobie na nich "ostrzyć" pazurki. Odkąd są deski, (wypróbowałam na poprzedniej mojej nieżyjącej już kotce) koty nie dotykają mebli, dywanów etc.

Sosnowe się u mnie nie sprawdzily. Ale kiedyś, dawno temu, pan montujący u mnie żaluzje w oknach zobaczyl kota i sosnowy konar i podpowiedzial, że nalepsze są pieńki z akacji - takiej z grubą, bardzo chropowatą korą. Nie mam tego, ale faktycznie coś jest na rzeczy, bo na podwórkach, po których spacerujemy z kocurami, rośnie trochę takich drzew i wszystkie są podrapane przez koty; a moje chlopaki też chętnie je drapią :)

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob lis 19, 2011 14:57 Re: Początkujący - prośba o poradę

felin pisze:
Iwonami pisze:Jeśli chodzi o drapaki, to u mnie znakomicie zdają egzamin zwykłe surowe sosnowe deski. Leżą na podłodze, takie kawałki o szerokości 20 cm,, długości z 75 cm. Koty uwielbiają sobie na nich "ostrzyć" pazurki. Odkąd są deski, (wypróbowałam na poprzedniej mojej nieżyjącej już kotce) koty nie dotykają mebli, dywanów etc.

Sosnowe się u mnie nie sprawdzily. Ale kiedyś, dawno temu, pan montujący u mnie żaluzje w oknach zobaczyl kota i sosnowy konar i podpowiedzial, że nalepsze są pieńki z akacji - takiej z grubą, bardzo chropowatą korą. Nie mam tego, ale faktycznie coś jest na rzeczy, bo na podwórkach, po których spacerujemy z kocurami, rośnie trochę takich drzew i wszystkie są podrapane przez koty; a moje chlopaki też chętnie je drapią :)

Felin, inspiracją, m.in. jeśli chodzi o deski była moja podwórzowa kicia, którą obserwowałam gdy jeszcze żyła na wolności, że drapie właśnie podwórkową akację. Zorganizowałam pieniek w domu, ale nic z tego, kotka nawet do niego nie podeszła. Ponieważ widziałam także, że w piwnicy często siadywała na desce położonej nie przeze mnie na betonowej podłodze, to pomyślałam żeby zorganizować deskę. I zaskoczyło. U moich małych nowych od marca kotów zaskoczyło, Babunia też drapie deskę pozostałą po zmarłej koteczce.
Jak więc widać niezbadane są wyroki. Z deską zawsze można spróbować, bo to w końcu chyba najtańszy drapak :)
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Sob lis 19, 2011 15:18 Re: Początkujący - prośba o poradę

Co fakt, to fakt. Mój nieżyjący rezydent-senior mial przez lata drapak, który kompletnie ignorowal. Ale wystarczylo rzucić na dywan gazetę i natychmiast drapal obok.
Do drapaka przekonal się finalnie po porządnym skropieniu go walerianą :roll:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob lis 19, 2011 17:34 Re: Początkujący - prośba o poradę

Macie racje: nie bede przesadzal z zakupami. Kupie kuwete, poidelko, 2 transportery, jakies legowiska, ten drapak:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... maly/49279

i starczy. Ten, bo na razie koty beda male. Na przestrzeni 10 miesiecy bede zmienial mieszkanie na wieksze i wtedy zobaczymy - bedzie to tez zalezalo od zachowania kotów :)

Strateg

Od: Pt lis 18, 2011 0:17

Post » Sob gru 17, 2011 22:50 Re: Początkujący - prośba o poradę

co tam u kociastych???
Obrazek
'When I'm 80 years old and sitting in my rocking chair, I'll be reading Harry Potter. And my family will say to me: "After all this time?" And I will say: "Always."' - Alan Rickman

Gourmet

Od: Pt maja 06, 2011 17:52

[poprzednia]