Nasiona zebrałam we własnym ogródku. Kolor kwiatów jest jasniejszy niż tych w dołączonych linkach (jasnoróżowy).
Zaletą jest fakt, że jest roslina wieloletnia. Zatem raz się posieje, poźniej co roku odrasta w tym samym miejscu.
Super się pnie, szybko rośnie (u mnie w tym roku dotarł na czubek 6-metrowego swierka), a więc nadaje się do obsiania pergoli, płotów, siatek (gładkich powierzchni niestety nie-musi mieć do czego przyczepić "wąsy"). Kwitnie lipiec-wrzesień.
Rosnie w gruncie, ale myslę, że w donicach na balkonie równiez nie byłoby problemu (
ale trzeba by zabezpieczyć na zimę).
W marcu-kwietniu mozna nasiona wysiac do doniczek, przesadzic do gruntu po 15 maja (wtedy na pewno zakwitnie w tym samym roku) lub bezposrednio do gruntu na początku maja (ale wtedy może nie zdazyc zakwitnac w tym samym roku).JEDNA WADA: NIESTETY TEN GATUNEK NIE PACHNIE (ale mozna obok posiac maciejkę, zeby pachniała

)
Nasionka wystarczy posiać w odległości 20 cm (min) od siebie- dobrze się rozrasta.
Oczywiscie zawsze jest ryzyko, ze część nasion nie wykiełkuje (ale to się zdarza nawet w przypadku nasion kupowanych w sklepach)- choc mnie się to nie zdarzyło.
Zdjęcie w trzecim poscie