Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 16, 2011 17:30 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Muszę szczegółowo zapoznać się z Ustawą. Poza tym warto jest znać wykonawcze akty prawne, uchwalone przez Radę Miasta Gdańska, o ile takie są ;)
Czy schroniska wydają coś w rodzaju pisemnych potwierdzeń / poświadczeń bycia "opiekunem społecznym" kotów?
Obrazek

doro27

Od: Śro cze 15, 2011 15:34

Post » Śro lis 16, 2011 18:07 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

doro27 pisze:Muszę szczegółowo zapoznać się z Ustawą. Poza tym warto jest znać wykonawcze akty prawne, uchwalone przez Radę Miasta Gdańska, o ile takie są ;)

takie "wykonawcze" nic Ci nie dają

opiekun "społeczny" (nie wiem jaka jest dokładna nazwa) z tego co wiem rejestruje się w UM (jako "oficjalny karmiciel").

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Śro lis 16, 2011 18:46 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

"Opiekun społeczny" zgłasza swoje dane osobowe w lokalnym schronisku - przynajmniej taką drogę ja przebyłam ;) I wcale nie musi być karmicielem.
Dotarcie do ewentualnych aktów wykonawczych byłoby pomocne w ich egzekwowaniu. I daje podstawę do walki o dodatkowe fundusze w mieście. A jeżeli takich regulacji prawnych nie ma, to trzeba walczyć o ich uchwalenie. Choć walka ta wydaje się być bezsensowna...
Obrazek

doro27

Post » Śro lis 16, 2011 18:57 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

doro27 pisze:"Opiekun społeczny" zgłasza swoje dane osobowe w lokalnym schronisku - przynajmniej taką drogę ja przebyłam ;) I wcale nie musi być karmicielem.

jestem pewna na 80% że jakoś się karmicieli w UM rejestrowało, chyba ze względu na talony sterylkowe, ale taki status pomaga również w innych kwestiach kotów wolnobytujących, w tym w opisywanej sytuacji

doro27 pisze:Dotarcie do ewentualnych aktów wykonawczych byłoby pomocne w ich egzekwowaniu.

eee??? wobec sąsiadki chcesz egzekwować??
to są uchwały w których gmina określa sposób wykonania zadań statutowych, czyli obowiązują li i jedynie gminę i organy gminy :roll:

doro27 pisze:I daje podstawę do walki o dodatkowe fundusze w mieście.

a to, to tak

doro27 pisze:A jeżeli takich regulacji prawnych nie ma, to trzeba walczyć o ich uchwalenie. Choć walka ta wydaje się być bezsensowna...

o ile mnie pamięć nie myli w świetle nowej ustawy będą gminy MUSIAŁY uchwalać :>

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Czw lis 17, 2011 8:33 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Opiekunów społecznych w Gdańsku rejestruje UM. Osobiście podawałam swoje dane przez telefon. Żadnego zaświadczenia nie mam. Natomiast mam prawo do podpisywania sterylek miejskich u weterynarzy wyłonionych w wyniku przetargu (UM dostarcza do tych gabinetów listę opiekunów społecznych).
Kto nie lubi kotów w poprzednim wcieleniu musiał być myszą ;)
Obrazek

maria_z

Od: Pt lis 23, 2007 21:25

Post » Czw lis 17, 2011 13:20 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

doro27 pisze:Inna sytuacja, z Chełmu w Gdańsku:
Poznana przy okazji zbiórki w Tesco Pani karmicielka z Chełmu (rejon ul. Jabłońskiego), poprosiła mnie o pomoc w organizowaniu sterylizacji. W finansowaniu oczywiście też ;)
Byłam na rekonesansie i sprawa wygląda beznadziejnie, jak zwykle z resztą :( Kilkanaście kotów, rozsianych pod różnymi blokami, wszystkie kotki nie sterylizowane. Co gorsza pod jednym blokiem są dwie kotki, chyba ciężarne i inna Pani, która mieszka w klatce obok i jest "emocjonalnie związana" z tymi kotkami (bo ogląda je przez okno), ZABRONIŁA sterylizacji :evil: !!! Masakra! Jest gotowa wezwać straż miejską - tak powiedziała. Wieczorem jadę łapać kocice. Zobaczymy, co będzie.

Przy okazji takiej sytuacji wydaje mi się, że jest potrzeba posiadania podstawy prawnej, nawet dokumentów przy sobie, które w niejaki sposób sankcjonują takie działania, jak wyłapywanie kotek wolnożyjących. Czy ktoś z Was miał takie zdarzenie, że musiał się tłumaczyć?

Ja z Marlon miałam niejednokrotnie taką sytuację rok temu w jednym miejscu w mojej dzielnicy. Efekt - koty były łapane ok 6 rano, bo wtedy babka nie mogła wyjść z domu i się nas czepiać, wzywać policji i płoszyć kotek. Nie dałyśmy rady wyłapać wszystkich kotek, potem balam się organizować łapanki bo baba czepiala się mnie gdy tylko spotkalysmy sie gdzies na ulicy. Niestety liczba kotów (teraz jest 9 + 2 dochodzące, w tym 1 oswojony kocur do kastracji i 3 lub 4 to kotki do ciachnięcia) stale rośnie ale rośnie też liczba karmicieli i osób które są za sterylizacją! Pani stale się opiera ale jest w mniejszości a ja zaczęłam ją poprostu ignorować. Nie pomogły nawet argumenty w postaci kociąt porozjeżdżanych przez samochody albo młodej kotki rozerwanej przed blokiem przez psy. Pani uważa że kotów jest tam za mało (!!), podczas gdy w jednej kociarni obok jest kolejne 5 a w drugiej co najmniej 13 !!
Obrazek

BinaDina85

Od: Śro kwi 14, 2010 21:38

Post » Czw lis 17, 2011 15:31 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

maria_z pisze:Opiekunów społecznych w Gdańsku rejestruje UM. Osobiście podawałam swoje dane przez telefon. Żadnego zaświadczenia nie mam. Natomiast mam prawo do podpisywania sterylek miejskich u weterynarzy wyłonionych w wyniku przetargu (UM dostarcza do tych gabinetów listę opiekunów społecznych).

A ja rejestrowałam się wysyłając dane mailem do schroniska Promyk. I to rzekomo ma mi również dać prawo do podpisywania sterylek miejskich.
Z kim z UM trzeba kontaktować się w tej sprawie? Sprawdzę u nich. Żebym się nie zdziwiła w marcu...
Obrazek

doro27

Post » Czw lis 17, 2011 16:13 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

doro27 pisze:
maria_z pisze:Opiekunów społecznych w Gdańsku rejestruje UM. Osobiście podawałam swoje dane przez telefon. Żadnego zaświadczenia nie mam. Natomiast mam prawo do podpisywania sterylek miejskich u weterynarzy wyłonionych w wyniku przetargu (UM dostarcza do tych gabinetów listę opiekunów społecznych).

A ja rejestrowałam się wysyłając dane mailem do schroniska Promyk. I to rzekomo ma mi również dać prawo do podpisywania sterylek miejskich.
Z kim z UM trzeba kontaktować się w tej sprawie? Sprawdzę u nich. Żebym się nie zdziwiła w marcu...

Dwa lata temu zajmował się tym p. Jacek Mikołajewski z Wydziału Gospodarki Komunalnej - tel. 58/323-61-10 lub 58/323-08-85. Możesz zadzwonić i sprawdzić, czy to aktualne.

echtom

Od: Nie wrz 27, 2009 9:09

Post » Czw lis 17, 2011 16:33 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

echtom pisze:
doro27 pisze:

Dwa lata temu zajmował się tym p. Jacek Mikołajewski z Wydziału Gospodarki Komunalnej - tel. 58/323-61-10 lub 58/323-08-85. Możesz zadzwonić i sprawdzić, czy to aktualne.

Dzięki. Jutro zadzwonię.
Obrazek

doro27

Post » Czw lis 17, 2011 16:49 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Czw lis 17, 2011 17:03 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

doro27 pisze:
echtom pisze:
doro27 pisze:

Dzięki. Jutro zadzwonię.

W tym roku procedura rejestracji OS ulegla zmianie, placowka podlegla schronisku teraz dokonuje rejestracji, nie Urzad Miasta jak to mialo miejsce dotychczas.
Rejestrowalam sie na chwile przed zamknieciem list i ogloszeniem wynikow przetargu na sterylki na poczatku tego roku.
UM przekierowalo mnie do schroniska, Schronisko dalo nr pod ktory mam dzwonic i sie zarejestrowac 58 3403820. Wszytsko zalatwione przez tel, podalam dane i juz, na lisatch widnialam :) Proponuje Ci Dorotko zadzwonic pod ten nr i sie upewnic czy na liscie jestes i czy schronisko Twoja dane zarejestrowalo
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Czw lis 17, 2011 17:12 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

BinaDina85 pisze:
doro27 pisze:Inna sytuacja, z Chełmu w Gdańsku:
Poznana przy okazji zbiórki w Tesco Pani karmicielka z Chełmu (rejon ul. Jabłońskiego), poprosiła mnie o pomoc w organizowaniu sterylizacji. W finansowaniu oczywiście też ;)
Byłam na rekonesansie i sprawa wygląda beznadziejnie, jak zwykle z resztą :( Kilkanaście kotów, rozsianych pod różnymi blokami, wszystkie kotki nie sterylizowane. Co gorsza pod jednym blokiem są dwie kotki, chyba ciężarne i inna Pani, która mieszka w klatce obok i jest "emocjonalnie związana" z tymi kotkami (bo ogląda je przez okno), ZABRONIŁA sterylizacji :evil: !!! Masakra! Jest gotowa wezwać straż miejską - tak powiedziała. Wieczorem jadę łapać kocice. Zobaczymy, co będzie.

Przy okazji takiej sytuacji wydaje mi się, że jest potrzeba posiadania podstawy prawnej, nawet dokumentów przy sobie, które w niejaki sposób sankcjonują takie działania, jak wyłapywanie kotek wolnożyjących. Czy ktoś z Was miał takie zdarzenie, że musiał się tłumaczyć?

Ja z Marlon miałam niejednokrotnie taką sytuację rok temu w jednym miejscu w mojej dzielnicy. Efekt - koty były łapane ok 6 rano, bo wtedy babka nie mogła wyjść z domu i się nas czepiać, wzywać policji i płoszyć kotek. Nie dałyśmy rady wyłapać wszystkich kotek, potem balam się organizować łapanki bo baba czepiala się mnie gdy tylko spotkalysmy sie gdzies na ulicy. Niestety liczba kotów (teraz jest 9 + 2 dochodzące, w tym 1 oswojony kocur do kastracji i 3 lub 4 to kotki do ciachnięcia) stale rośnie ale rośnie też liczba karmicieli i osób które są za sterylizacją! Pani stale się opiera ale jest w mniejszości a ja zaczęłam ją poprostu ignorować. Nie pomogły nawet argumenty w postaci kociąt porozjeżdżanych przez samochody albo młodej kotki rozerwanej przed blokiem przez psy. Pani uważa że kotów jest tam za mało (!!), podczas gdy w jednej kociarni obok jest kolejne 5 a w drugiej co najmniej 13 !!

Szlag mnie trafia w takich sytuacjach! Czuję się wtedy, jakbym uszczęśliwiała kogoś na siłę. I "uszczęśliwiała" to nie jest dobre określenie.
Wczoraj około 21-ej weszła mi sama do kontenera jedna z czarnych kotek, koczujących pod sklepem na Jabłońskiego na Chełmie. Sama weszła ;) Zanim zdążyła przyjść karmicielka. "Pani z Klatki Obok" nic nie zauważyła ;)
Kotka noc spędziła w pokoju u karmicielki i dzisiaj miała sterylkę. Okazało się, że jest troszeczkę podziębiona i zostanie przez weekend u karmicielki, a ja będę z nią jeździła na zastrzyki. A we wtorek zobaczymy co zrobić z kotką...
Kotka jest super oswojona. Całymi dniami siedzi pod sklepem i lgnie do wszystkich ludzi. Dzisiaj dowiedziałam się, że "Pani z Klatki Obok", która jest emocjonalnie związana z kotką i kategorycznie zabraniała jej sterylizacji, bo kotka jest w ciąży (oczywiście guzik prawda - kotka w ciąży nie była), brała ją do domu na miesiąc, a następnie wypuszczała, bo kotka nie dogadywała się z jej rezydentką. W ten sposób robi się krzywdę kotom...
Została tam jeszcze druga, czarna kotka, ze złamanym ogonkiem. To na przyszły tydzień... ;)
Obrazek

doro27

Post » Czw lis 17, 2011 17:20 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Marea pisze:
doro27 pisze:
echtom pisze:
doro27 pisze:

Dzięki. Jutro zadzwonię.

W tym roku procedura rejestracji OS ulegla zmianie, placowka podlegla schronisku teraz dokonuje rejestracji, nie Urzad Miasta jak to mialo miejsce dotychczas.
Rejestrowalam sie na chwile przed zamknieciem list i ogloszeniem wynikow przetargu na sterylki na poczatku tego roku.
UM przekierowalo mnie do schroniska, Schronisko dalo nr pod ktory mam dzwonic i sie zarejestrowac 58 3403820. Wszytsko zalatwione przez tel, podalam dane i juz, na lisatch widnialam :) Proponuje Ci Dorotko zadzwonic pod ten nr i sie upewnic czy na liscie jestes i czy schronisko Twoja dane zarejestrowalo

9.03 tego roku dzwoniłam do schroniska dokładnie pod ten numer, a następnie wysłałam maila z danymi pod wskazany przez nich adres, więc mam nadzieję, że mnie zarejestrowali ;)
Obrazek

doro27

Post » Czw lis 17, 2011 19:05 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

viewtopic.php?f=20&t=135812

bazarek torebkowy
zapraszam!
Maria (tzn mary4 lub maria_kania)
Obrazek

maria_kania

Od: Śro wrz 17, 2008 13:18

Post » Czw lis 17, 2011 22:13 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Marea pisze:W tym roku procedura rejestracji OS ulegla zmianie, placowka podlegla schronisku teraz dokonuje rejestracji, nie Urzad Miasta jak to mialo miejsce dotychczas.

Hmm, czy w tym układzie rejestracja w UM jest nadal ważna, czy trzeba ją aktualizować w schronisku?

echtom

Od: Nie wrz 27, 2009 9:09

[poprzednia][następna]