Jestem nowy. A może nowa? Nieustające prośby o rady.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 16, 2011 17:34 Re: Jestem nowy. A może nowa?

ożesz ale mała :P jak trufla :D
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw lis 17, 2011 8:03 Re: Jestem nowy. A może nowa?

kotx2 pisze:ożesz ale mała :P jak trufla :D

W pierwszym dniu faktycznie, strach był, jak toto wziąć, jak zadbać. Maleńkie, bezwładne, taka kukiełka. A teraz to raczej jest zwinna łasiczka.
Pisałam, ze nie mogła się wykupkać jako osesek, więc masowałam, masowałam, wciąż masowałam brzuszek, a kotek zasypiał podczas tego procederu. Teraz Mrusia gdy robi się senna, nadal pakuje się na ręce, wywala brzuszkiem do góry i trzeba ją po nim głaskać, a ona rozmruczana zasypia. Chcę powoli z tym skończyć, by kotek nie uzależnił się od zasypiania w objęciach.
Mam pytanko kolejne: kiedy odstawić butelkę (w sobotę Mrusia skończy 6 tyg.)? Z butelki żłopie najchętniej, rano jeszcze daję butelkę, a talerzyki w dzień, je z nich, gdy ją pozachęcam, zlizuje najpierw z palców - ale z butelki najbardziej lubi. chyba już pora odstawiać?
Ostatnio edytowano Czw lis 17, 2011 8:33 przez birbarka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Znajdka, czyli mala sierotka Mrusia: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=135760&start=0

birbarka

Od: Śro paź 26, 2011 11:09

Post » Czw lis 17, 2011 8:31 Re: Jestem nowy. A może nowa?

birbarka pisze:
kotx2 pisze:ożesz ale mała :P jak trufla :D

W pierwszym dniu faktycznie, strach był, jak toto wziąć, jak zadbać. Maleńkie, bezwładne, taka kukiełka. A teraz to raczej jest zwinna łasiczka.
Pisałam, ze nie mogła się wykupkać jako osesek, więc masowałam, masowałam, wciąż masowałam brzuszek, a kotek zasypiał podczas tego procederu. Teraz Mrusia gdy robi się senna, nadal pakuje się na ręce, wywala brzuszkiem do góry i trzeba ją po nim głaskać, a ona rozmruczana zasypia. Chcę powoli z tym skoczyć, by kotek nie uzależnił się od zasypiania w objęciach.
Mam pytanko kolejne: kiedy odstawić butelkę (w sobotę Mrusia skończy 6 tyg.)? Z butelki żłopie najchętniej, rano jeszcze daję butelkę, a talerzyki w dzień, je z nich, gdy ją pozachęcam, zlizuje najpierw z palców - ale z butelki najbardziej lubi. chyba już pora odstawiać?

hehe, powodzenia:>

Z 3 kukułów zeszłorocznie z balkonu zgarniętych jeden do 3miesiąca żądał butli :roll: ŻĄDAŁ KATEGORYCZNIE, mimo że diabelec dawno sam umiał pić :roll: i nie szło drania odzwyczaić, potrafił taką aferę zrobić że klękajcie narody :roll:

W końcu się poddałam i od butli go musiał odzwyczajać nowy dom :lol:

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Czw lis 17, 2011 8:39 Re: Jestem nowy. A może nowa?

Poker71 pisze:Z 3 kukułów zeszłorocznie z balkonu zgarniętych jeden do 3miesiąca żądał butli :roll: ŻĄDAŁ KATEGORYCZNIE, mimo że diabelec dawno sam umiał pić :roll: i nie szło drania odzwyczaić, potrafił taką aferę zrobić że klękajcie narody :roll:

U nas tez jest awanturka, gdy mleczko ląduje w talerzyku, zamiast w butelce, ale nasz kotek już nie będzie miał innego domu :1luvu: , zastanawiam się, czy do starości (kota i mojej) będę latać z butelką i niańczyć "dzidziusia" do snu na rękach :?
No i kwestia nadal aktualna, jak go nauczyć jeść stały pokarm, a nie papki. Zęby ma i umie doskonale nimi gryźć nasze palce, kapcie, próbuje kabelki - ale nie mięsko 8O
Obrazek
Znajdka, czyli mala sierotka Mrusia: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=135760&start=0

birbarka

Post » Czw lis 17, 2011 8:42 Re: Jestem nowy. A może nowa?

birbarka pisze:
Poker71 pisze:Z 3 kukułów zeszłorocznie z balkonu zgarniętych jeden do 3miesiąca żądał butli :roll: ŻĄDAŁ KATEGORYCZNIE, mimo że diabelec dawno sam umiał pić :roll: i nie szło drania odzwyczaić, potrafił taką aferę zrobić że klękajcie narody :roll:

U nas tez jest awanturka, gdy mleczko ląduje w talerzyku, zamiast w butelce, ale nasz kotek już nie będzie miał innego domu :1luvu: , zastanawiam się, czy do starości (kota i mojej) będę latać z butelką i niańczyć "dzidziusia" do snu na rękach :?
No i kwestia nadal aktualna, jak go nauczyć jeść stały pokarm, a nie papki. Zęby ma i umie doskonale nimi gryźć nasze palce, kapcie, próbuje kabelki - ale nie mięsko 8O

mięsko za radą jednej forumowiczki załatwiłam tak, że ponieważ kociak SZALAŁ na punkcie kociego mleka (dosłownie :roll: to jakiś mlekopij krwiopijca był :roll: ) to najpierw malutko potem ciut więcej dawałam mu mokrej karmy do mleka, w sensie pływały sobie kawałeczki

ważne- robiłam to jako pierwszy posiłek rano, jak był BAAARDZO głodny
a potem, jak się naumiał, to do mokrej karmy bez mleka suche bardzo drobne

w dwa tygodnie się udało

(ale butla rano MUSIAŁA być :oops: )

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Czw lis 17, 2011 11:02 Re: Jestem nowy. A może nowa?

Poker, dzięki! :)
A tymczasem sprawozdanie z przedpołudniowych zajęć:
Obrazek
Najprostsze zabawki są najlepsze.

Obrazek
Sukienka też nadaje się do polowań.

Obrazek
Prawdziwa kobietka.

Obrazek
a może przydałby się koleżka? :idea:
Obrazek

birbarka

Post » Czw lis 17, 2011 12:08 Re: Jestem nowy. A może nowa?

birbarka pisze:Poza kotkiem mamy dwa owczarki niemieckie - jak ich oswoić?

Nie poradzę Ci nic więcej niż przeszukanie forum, np. jest wątek viewtopic.php?t=75782

Możesz też edytować tytuł wątku (i tam dopisać pytanie o psy), taka możliwość jest przy edycji pierwszego postu w wątku.
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Czw lis 17, 2011 12:43 Re: Jestem nowy. A może nowa?

Jest przepiekna!!! :P Oby zdrowo rosla! :)

LaRosaNegra87

Od: Nie wrz 25, 2011 11:58

Post » Czw lis 17, 2011 12:57 Re: Jestem nowy. A może nowa?

Cudna kretusia. Moje wszystkie w wieku 4 tyg. wciagalaly jedzonko stale az milo.A 6 tyg. to juz powinien bez problemu. :P Tylko nie ma ochoty pewnie.. :lol: Musisz powalczyc z uparciuszkiem. I powodzenia w oswajaniu z piesiami. :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Czw lis 17, 2011 13:15 Re: Jestem nowy. A może nowa?

kalair pisze:Cudna kretusia. Moje wszystkie w wieku 4 tyg. wciagalaly jedzonko stale az milo.A 6 tyg. to juz powinien bez problemu. :P Tylko nie ma ochoty pewnie.. :lol: Musisz powalczyc z uparciuszkiem. I powodzenia w oswajaniu z piesiami. :ok:

Dzięki LaRosaNegra87, Hana i Kalair. Kurczę, nie wiem, jak ją przekonać do jedzenia doroślejszego, mleczko wciąga chętnie, nabiał też, ale mięsem pluje. No i najchętniej z butli.
A może jak ten dzieciak, który nie mówił, bo i tak miał spełniane wszelkie zachcianki - może powinna się odrobinkę przegłodzić, by zjeść konkret?
Co do psów jestem dobrej myśli, choć niepewna efektu - są zrównoważone. Wet mówi, by z zapoznawaniem poczekać, aż kotek będzie zaszczepiony, by coś z psów (są zdrowe) nie zaplątało się na kocie dziecko.
Obrazek

birbarka

Post » Czw lis 17, 2011 16:11 Re: Jestem nowy. A może nowa?

Kotka jest piękna :) Cudo :1luvu:

Moje oseski też szybko odstawiałam od mleka, tzn Tomcie, bo Lucusia nie zdążyłam....

Trzymam kciuki za malutką i będę zaglądać :)

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Czw lis 17, 2011 16:31 Re: Jestem nowy. A może nowa?

OlaLola pisze:Kotka jest piękna :) Cudo :1luvu:

Moje oseski też szybko odstawiałam od mleka, tzn Tomcie, bo Lucusia nie zdążyłam....

Trzymam kciuki za malutką i będę zaglądać :)

Dzięki! :)
Nie odzwyczajam kitki jeszcze od mleczka, właśnie zamówiłam kolejne, ale chciałabym, by poza nim już łasowała mięsko i puszeczki dla dzieci, przynajmniej na jeden z posiłków dziennie. Na razie zlizuje paszteciki kocie z palców, a z talerzyka się brzydzi. Chrupkami się bawi, poluje na nie, zamiast jeść. Domieszałam do mleczka mięso, ale omijała je starannie. Czy są koty-wegetarianie? :?: :kotek:
Obrazek

birbarka

Post » Czw lis 17, 2011 17:04 Re: Jestem nowy. A może nowa?

maleńka jest przepiękna :1luvu: i jaką satysfakcję masz żeś ją wykarmiła od maluszka :ok:

birbarka pisze:a może przydałby się koleżka? :idea:

co do koleżki to naprawdę warto się nad tym zastanowić, po sobie wiem, że to zupełnie co innego (na lepsze), zwierzaki razem się bawią, nie nudzą się jak same zostają w domu bo zawsze jest kogo zaczepić. Jeśli masz warunki to napewno wyszłoby to z korzyścią i dla Ciebie i kici :)
Obrazek

AniaU

Od: Czw wrz 30, 2010 11:32

Post » Czw lis 17, 2011 17:14 Re: Jestem nowy. A może nowa?

Oczywiscie, ze kolezka (kolezanka) to doskonaly pomysl. I to teraz, gdy kociak jeszcze jest maly, latwiej bedzie je przyzwyczaic i beda sobie razem szalaly. Nie wyobrazam sobie miec tylko jednego kota. :D

RAnia

Od: Sob mar 08, 2008 3:56

Post » Czw lis 17, 2011 17:22 Re: Jestem nowy. A może nowa?

RAnia pisze:Oczywiscie, ze kolezka (kolezanka) to doskonaly pomysl. I to teraz, gdy kociak jeszcze jest maly, latwiej bedzie je przyzwyczaic i beda sobie razem szalaly. Nie wyobrazam sobie miec tylko jednego kota. :D

Jeśli będzie nowy kociak (po zaszczepieniu malej), to na pewno z tego forum. Ale jeszcze musiałabym przekonać TŻ... a co robicie z kotami w razie wyjazdu? Bo jednego łatwo wziąć ze sobą na wakacje, czy weekend, ale kilka? 8O
Obrazek

birbarka

[poprzednia][następna]