Wrzód rogówki u kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 15, 2011 12:19 Wrzód rogówki u kota

Od długiego już czasu mojemu kocurowi ropiało oko , wiecznie się sklejało, widać było błonkę na nim , a od wczoraj nie otwierał oka. Pojechaliśmy dziś do weterynarza , okazało się że to wrzód rogówki :( dostał zastrzyk z antybiotykiem i do tego kilka razy dziennie zakraplać oko gentamycyną. Za 2 dni sie pokazać wetowi.
Moje pytanie dotyczy leczenia tzn czy jest to do wyleczenia kroplami czy nie obejdzie się bez zabiegu chirurgicznego ??
czarnula24 + Mała, Kocur i Nero

czarnula24

Od: Czw wrz 09, 2004 21:24

Post » Wto lis 15, 2011 12:27 Re: Wrzód rogówki u kota

czarnula24 pisze:Od długiego już czasu mojemu kocurowi ropiało oko , wiecznie się sklejało, widać było błonkę na nim , a od wczoraj nie otwierał oka. Pojechaliśmy dziś do weterynarza , okazało się że to wrzód rogówki :( dostał zastrzyk z antybiotykiem i do tego kilka razy dziennie zakraplać oko gentamycyną. Za 2 dni sie pokazać wetowi.
Moje pytanie dotyczy leczenia tzn czy jest to do wyleczenia kroplami czy nie obejdzie się bez zabiegu chirurgicznego ??

Ja bym skonsultowała z innym wetem. Genta to dość słaby lek, a kilka razy dziennie to raczej rzadko :? Przy uszkodzeniach rogówki moi weci dawali oprócz antybiotyku np. Tropicamid
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto lis 15, 2011 12:30 Re: Wrzód rogówki u kota

Zofia&Sasza pisze:Ja bym skonsultowała z innym wetem. Genta to dość słaby lek, a kilka razy dziennie to raczej rzadko :? Przy uszkodzeniach rogówki moi weci dawali oprócz antybiotyku np. Tropicamid

Nawet i 10 razy dziennie kazał zakraplać , za 2 dni się pokazać i wtedy inny lek przepisz, może ten o którym piszesz.
długo leczyłaś koty ??

czarnula24

Post » Wto lis 15, 2011 12:31 Re: Wrzód rogówki u kota

Ja swojego kota leczę szósty miesiąc. Ma eozynofilowe zapalenie rogówki. Przetestowalismy chyba wszystkie leki do oczu. Teraz lecimy na optimmune - 3,5 grama tej masci kosztuje 130 zł i wreszcie jest poprawa.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Wto lis 15, 2011 12:57 Re: Wrzód rogówki u kota

Moja Leni miała operowane oczko. Z tym, że ja (z pewnych przyczyn życiowych) przegapiłam stan początkowy a potem było już za późno na leczenie nieoperacyjne. :( I przed i po operacji zakrapialiśmy jej oczko po kilkanaście razy dziennie (antybiotyk plus inne dodatkowe kropelki).
Szczęśliwie oczko zostało uratowane; wprawdzie została drobna plamka, ale nie przeszkadza to mojej kochanej bulimce w wypatrywaniu miseczki z chrupkami. :D

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Wto lis 15, 2011 13:00 Re: Wrzód rogówki u kota

Przy uszkodzeniach rogówki zawsze zaczynałam od Gentamycyny i dopiero jak po niej nie było poprawy wchodziłam z silniejszym antybiotykiem, żeby nie przeholować. Wszystko zależy od tego w jakim stanie jest to oko.
Poza antybiotykiem polecam na odbudowę rogówki Corneregel. U mnie się sprawdzał rewelacyjnie. Nie jest bardzo drogi, jest bezpieczny i świetnie wspomaga regenerację rogówki.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

Post » Wto lis 15, 2011 13:07 Re: Wrzód rogówki u kota

Wawe pisze: Z tym, że ja (z pewnych przyczyn życiowych) przegapiłam stan początkowy a potem było już za późno na leczenie nieoperacyjne. :( I przed i po operacji zakrapialiśmy jej oczko po kilkanaście razy dziennie (antybiotyk plus inne dodatkowe kropelki).

u mnie dokładnie to samo :( też trochę za późno obudziłam się z wizyta u weta. Jednak mam nadzieję że obejdzie się bez operacji.

Dzięki wam wiem że jest to do wyleczenia bo po usłyszeniu diagnozy pierwsze co mi przeszło przez myśl to to, że bez operacji się nie obejdzie. Teraz jestem dobrej myśli :)
Ostatnio edytowano Wto lis 15, 2011 13:10 przez czarnula24, łącznie edytowano 2 razy

czarnula24

Post » Wto lis 15, 2011 13:09 Re: Wrzód rogówki u kota

Pirat miał duży wrzód na oku. Środek gałki napuchnięty, popękane naczynka.
Wyglądało to naprawdę nie szczególnie.
Dostawał tobradex i tobrex, plus vidisic (sztuczne łzy) do nawilżenia rogówki.
Obeszło się bez operacji.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto lis 15, 2011 13:13 Re: Wrzód rogówki u kota

czarnula24 pisze:Jednak mam nadzieję że obejdzie się bez operacji.

Oby! :ok: :ok: :ok:

Pamiętaj jednak, że gdyby okazało się, że operacja jest niezbędna to nie zwlekaj ani przez moment (lekarz uratował oczko mojej Leni w ostatniej chwili - już w zasadzie nastąpiła perforacja). :?

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14