Jak oswoic psa jamnika i trzy male koty zeby ich nie zjadł??

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 15, 2011 10:13 Jak oswoic psa jamnika i trzy male koty zeby ich nie zjadł??

Witajcie,
Od 4 dni mam w domu trzy kociaki, które przyplatały sie do mnie, prawdopodobnie zdechła im matka.
Na to szczęscie :ryk: mam jeszcze siedmioletniego jamnika psa, który nie cierpi kotów.
Aktualnie kotiaki maja sie swietnie, pasa sie na okrąglo skacza bawia poluja na siebie. Mieszkaja w oddzielnym pokoju i jeszcze nie mialy kontaktu z psem. Jak sadze one maja sie lepiej niz pies, ktory syczy i dyszy pod ich drzwiami i oblizuje sie co chwila. Pies pod drzwiami prawie nie reaguje na komendy, stracil apetyt nawet, widac ze jest bardzo zestresowany.
Przeczytalam wszystkie posty jakie znalazlam na forum w podobnych tematach, jednakze mam mnostwo watpliwosci, nie bardzo wiem co robic dalej z nimi.
Poradzcie, bo szkoda mi psa i tych malych, chcialabym je przyzwyczaic do siebie, ale zaczynam juz tracic wiare.
Pies co prawda spi juz w kocach kotow i na odwrot, chyba sie przyzwyczail do zapachu ale bardzo necą go stworzenia za drzwiami i nie wyglada to zbyt przyjaznie.

Być może ktoś z was przezyl podobną sytuację i poradzi mi, jak postepowac by je oswoic razem.
dziekuje!

Angellina

Od: Pon lis 14, 2011 17:36

Post » Wto lis 15, 2011 10:35 Re: Jak oswoic psa jamnika i trzy male koty zeby ich nie zjadł??

Nie byłam w podobnej sytuacji, mój psiak zaakceptowałkociaki od razu. Ale myslę, że jak nie sprawdzisz,to nie będziesz wiedzieć jak działają kotki na pieska. Spróbuj może wziąć psine na smyczkę i pokaż mu kociaki. Wtedy będziesz mogła od razu zareagować gdyby było coś nie tak.
Ale może się jeszcze ktos wypowie :)
Obrazek

ewka63

Od: Sob paź 29, 2011 17:40

Post » Wto lis 15, 2011 15:29 Re: Jak oswoic psa jamnika i trzy male koty zeby ich nie zjadł??

koniecznie popracuj nad komendami,nad egzekwowalnością.
w tym celu miej psa w domu na smyczy,i trenuj.nagradzaj obficie smakołykami.

kiedy będziesz miała zamiar ich poznać-upewnij się,że koty w każdym momencie będą mogły dać dyla np.na szafę,na półki.
kiedy poznasz go z kotami,staraj się odwracać jego uwagę smakołykami.będzie to miało podwójne znaczenie-będzie spokojniejszy w ich obecności i koty,dzięki smakołykom będą mu się kojarzyć bardziej pozytywnie.dawaj mu wtedy np.gryzak,cos co będzie musiał długo międlić w paszczy.
oczywiście w momencie poznania pies musi być na smyczy.luźnej,w miarę możliwości.
oczywiście moment konfrontacji to góra 10 minut,potem wróć z kotami do ich pokoju.patrz na reakcje zwierzaków.

nie panikuj! :)
jeśli podejdziesz do tego na luzie,zwierzaki to wyczują :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17