Pcimka dziś skończyła 8lat. (ur. 14 listopad 2003)
Korzystając z okazji, iż jejmość zasiadła na wadze, zważyłem gadzinę, uzyskując dość niepokojący rezultat. Zapiski z forum:
Śro Paź 06, 2010 ~4.3kg Pią Lut 04, 2011 4.58kg
Dziś: 4.09kg
Nawet zakładając odchylenia przed/po śniadaniem/kupą/sikiem, różnica od lutowego ważenia wskazuje, że jejmość schudła. (Dziś ważona na pewno przed śniadaniem.) Za bardzo się skoncentrowałem na chorych kocurach i zaniedbałem kontrolowanie jej wagi. Jeśli będzie nadal chudnąć nie obędzie się bez kłucia. Ona znosi to fatalnie.
Dzikun z kolei ma problem toaletowy - sika w miejscu niewłasciwym. (Konkretnym i jednym miejscu, podążając z sikaniem za przemieszczeniem obsikanej wykładziny.) Zaopatrzyłem sie w książkę: "FELINE BEHAVIOR: A GUIDE FOR VETERINARIANS, SECOND EDITION" - może piszą coś o takim zachowaniu. Chyba jednak powinienem się przyłożyć do poszukiwania dobrego domu wychodzącego dla niej. Ona ma charakter kota gospodarsko-stodołowego i sądzę, że w warunkach gospodarskich była by zdecydowanie bardziej szczęśliwa.
Rusza się raczej tyle samo - co ją więcej Henio pogania, to Olek mniej, bo zamiast Pcimki gania Henia. Zobaczymy, będę ją ważył codziennie, czy co drugi dzień. Jeśli sie okaże, że waga spada, biorę ją na badania krwi.
Dolna granica słyszalnosci w zakresie: 20Hz - 55Hz (nie wiadomo dokładnie). Do 4kHz charakterystyka ucha kociego jest podobna do ludzkiego. Maksymalna czułość w zakresie 250Hz - 35kHz, amplituda 20 dB lub mniej. Górna granica słyszalności 78kHz, przy ampitudzie 60dB. Niewykluczone, że sięga 100kHz.
Samica gryzonia może komunikować się z młodymi używając zakresu 17kHz - 148kHz, zwykle jednak używa częstotliwości poniżej 80kHz.
Wielu lat w zdrowiu jubilatce życzę! Oby żadne choróbska się ciebie nie imały! Oby żaden z chłopaków ci nie dokuczał. Obyś szybko przybrała na wadze i Duży nie stresował cię badaniami.