GLIWICE-DT Gosi B-POŁAMANA CZESIA Z WYPADKU - RATUNKU - s.43

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro lis 02, 2011 15:39 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Popiołek, Dymek, Munio i 4 maleństwa

Już wiem co mamy w domu co powodowało kulawiznę u moich tymczasów !!! To JEDNAK przemutowana Caliciviroza. Dlatego u nas obecnie pełna akcja odkażania - pożyczyłam lampę bakteriobójczą i po kolei szoruję i naświetlam wszystkie pomieszczenia. Koty dostały areszt domowy w sypialni. Po wydaniu obecnych tymczasów (Dymka i Popiołka) powtórzę naświetlania ale już bez szorowania wszystkiego. Jeśli to nie podziała to nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić...

A u nas w piwnicy nowy lokator - Hubert , 5-cio miesięczny kocurek z wielkiego stada kotów z ulicy Brzozowej. Obecnie czekam na wyniki testów krwi w kierunku Pp, bo niestety wirus był w tym stadzie jesienią. Wyniki powinny być jutro - wtedy dowiemy się co dalej z kociakiem - przed wszystkim czy zaraża i czy można mu szukać domu z innymi zwierzętami czy też musi iść na jedynaka. Jak wiadomo Hubert, jak przystało na "Dzikiego kota", tuli się niemiłosiernie, mizia i mruczy. I najchętniej chciałby żebym z nim mieszkała w piwnicy. Hubert wygląda tak:

Obrazek Obrazek

Gosia B

Od: Nie maja 17, 2009 9:35

Post » Śro lis 02, 2011 17:30 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Popiołek, Dymek, Munio i 4 maleństwa

Huberciku, żebyś nie miał tego wirusa :ok:
Taki jesteś fajny kotek :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro lis 02, 2011 18:35 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Popiołek, Dymek, Munio i 4 maleństwa

Hubert jest bardzo ladny :)
Obrazek Ziva znalazla dom :)

Obrazek

Jeep wywalony na dzialki prosi o pomoc!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... #p10630944

fenek_k

Od: Pt kwi 09, 2010 8:29

Post » Śro lis 02, 2011 18:36 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Popiołek, Dymek, Munio i 4 maleństwa

trzymam kciuki...za wszystko :ok: :D
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro lis 09, 2011 16:35 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Popiołek, Dymek, Munio i 4 maleństwa

Hubert jest kapitalny :!: Miałem okazję go poznać.Miziak taki że szok-mnie nie znał a nie miał oporów i dał się namówić na porcję głasków :1luvu:
Neska za TM :-( Zuzia za TM :-( [*][*]
"Kiedy żegnasz przyjaciela, nie smuć się, ponieważ jego nieobecność pozwoli ci dostrzec to, co najbardziej w nim kochasz."
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

grzes78b

Od: Sob paź 31, 2009 18:39

Post » Sob lis 12, 2011 13:10 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Popiołek, Dymek, Munio i 4 maleństwa

Kilka nowości, bo ostatnio nie nadążam z pisaniem:

Maluchy "stajniowe" są już po siodle immunologicznym - przeszły je dość łagodnie, tylko brzuszki trochę szwankowały. Obecnie zakończyliśmy już cykl odrobaczania, a w poniedziałek cała czwóreczka zostanie zaszczepiona. A to oznacza, że malce są praktycznie gotowe żeby iść "na swoje". Dlatego ruszamy z ogłoszeniami. Ofert na maluchy teraz niewiele, więc liczę, że domki znajdą się szybko. Tym bardziej, że to cudne kociaki - dorastały przy ludziach, przez co są ufne, radosne i otwarte. Kiedy tylko się z nimi usiądzie natychmiast obłażą człowieka i rozkładają się do mruczenia oraz spania. Nie da się od nich uwolnić :P

A teraz trochę zdjęć :)

Trisia
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pinka
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sadza i Węgielek - zabijcie mnie - nie wiem które jest które na zdjęciach, bo maleństwa są IDENTYCZNE
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz najlepsza wiadomość - Węgielek ma już zarezerwowany dom, pójdzie do niego 18.11. To bardzo mili ludzie, doświadczeni kociarze, a Węgielek będzie miał do towarzystwa kilkuletniego kocura-rezydenta. Przyszli opiekunowie już się nie mogą doczekać, ale rozumieją argumenty o szczepieniach itd, dlatego dzielnie czekają do wyznaczonego terminu :) Węgielek będzie oczywiście kotem niewychodzącym, a jakże :)

Gosia B

Post » Sob lis 12, 2011 13:13 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Popiołek, Dymek, Munio i 4 maleństwa

Tylko się nie pomyl, wydając go :lol:
Szczęścia dla maluszka i wszystkich pozostałych :ok:
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob lis 12, 2011 20:28 Re: GLIWICE-DT Gosi B-Popiołek i Dymek w DS, Munio i 4 maleństwa

A ja zadbalem o to żeby Pani Gosia nie miala za spokojnie w domu :twisted: to dostarczylem jej godzinę temu malego,2 miesiecznego kocurka.Wypatrzylem go w mojej okolicy,gdy chodzilem i szukalem swojej Miki.Przy okazji w tym samym miejscu byly teź trzy piekne czarne kociaki,ktore odlowimy jak najpredzej.Chetni moga juz sie zapisywac. :ok:
Neska za TM :-( Zuzia za TM :-( [*][*]
"Kiedy żegnasz przyjaciela, nie smuć się, ponieważ jego nieobecność pozwoli ci dostrzec to, co najbardziej w nim kochasz."
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

grzes78b

Od: Sob paź 31, 2009 18:39

Post » Nie lis 13, 2011 8:03 Re: GLIWICE-DT Gosi B-Popiołek i Dymek w DS, Munio i 4 maleństwa

Tak, dokładnie. Od wczoraj mieszka z nami Bobek. Ale na wstępie kilka słów o kotach z jego stada.

Miała być kwarantanna u nas w domu, 2 tygodnie bez nowych kotów. No to właśnie się wczoraj skończyła...

Bobek został wczoraj namierzony pod osiedlowym krzakiem, razem z trójką maluchów i dwiema kotkami. Ludzie wiedzą, że koty tam bytują, bo miski wszędzie rozstawione. Maluszki około 2-miesięczne, zmarznięte i przerażone. A na dworze już minusowe temperatury, żadnego schronienia, budki, nic...
Uzgodniliśmy, że Pan Grzegorz będzie łapał kociaki, bo przecież zostać na zimnie nie mogą. I w ten sposób przywiózł nam wieczorem Bobka.

Bobek jest malutki, ewidentnie zbyt mały jak na swój wiek. Miał pchły większe od siebie, a przez robaki był szerszy niż dłuższy. Był też solidnie przeziębiony - oczka zapłakane i zapuchnięte, w spojówkach stan zapalny. Na szczęście od razu dostał wszystkie potrzebne środki i leki, a godzinę od przyniesienia spał już wyciągnięty w klatce na kocyku. Oczywiście od razy załapał o co chodzi z kuwetą :) Kupa na razie ładna, choć dzisiejsza już z robalami.

Bobek syczy. Na nas i na koty. Ale robi to KOMPLETNIE bez przekonania. Podejrzewam, że za kilka dni boczenie się minie mu zupełnie. On był najmniejszy (o połowę mniejszy od rodzeństwa), dlatego tak nam zależało, żeby go złapać. Zostały jeszcze 3 kociaki, wszystko to czarnuchy. Jest szansa, że 2 z nich trafią do innego DT i bardzo na to liczę. Ale zobaczymy jeszcze ja się sprawy będą toczyły. No i najważniejsze to to, że trzeba je połapać...

A Bobek wygląda tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

Gosia B

Post » Nie lis 13, 2011 8:11 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Munio, 4 malce, Hubert z Pp i Bobek

Z tego wszystkiego zapomniałam jeszcze dodać kilka ważnych informacji:

1. Dymek i Popiołek pojechali 10.11 razem do wspólnego domu w Łabędach. Trochę się obawiałam, bo to ostrożne i płochliwe koty (zwłaszcza Dymek), ale mam już sygnały, że jest ok. Popiołek tak pokochał nowych ludzi, że chodzi za nimi jak pies. Dymek natomiast trzyma dystans, ale też czy się od brata. A tutaj dowody dlaczego nie należało ich rozdzielać:

Obrazek

2. Hubert z naszej piwnicy niestety jest nosicielem wirusa Panleukopenii. A to skazuje go na piwniczną klatkę, bo nie mogę zabrać na górę kociaka, który być może zaraża. Nie zaryzykuję.... Zwłaszcza, że przyszedł mały Bobek teraz... Także niestety Hubert będzie musiał do nowego domu trafić prosto z piwnicznych warunków - mam nadzieję, że to się uda. A kociak jest przecudny i przekochany, uwielbia wszystkich ludzi. Niestety Hubertowi odowiła się grzybica w uszach i kolejny raz ją zaleczamy. Nie jest łatwo....

3. Obecnie na leczeniu jest u nas też kot Bartek, ze stada kotów z ul. Brzozowej. Bartek ma nawracające przewlekłe ropne zapalenie ucha. Podajemy antybiotyki i kropimy ucho maścią. Bartek jest kastratem, tak też ten element nam odpada. Teraz najważniejsze jest opanowanie stanu zapalnego. Choć to kocur wolnożyjący, a do tego doświadczony przez los (ma między 6 a 7 lat), to jednak jest bardzo miły i daje sobie zrobić wszystko, co jest potrzebne. Po leczeniu wróci pod opiekę swojej Pani Karmicielki.
Bartek wygląda tak:
Obrazek

Gosia B

Post » Nie lis 13, 2011 8:13 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Munio, 4 malce, Hubert z Pp i Bobek

No i garść dobrych informacji - Trisia ma już zarezerwowany domek. Wczoraj telefony się urywały, musiałam zdjąć część ogłoszeń. Normalnie nie sądziłam, że ludzie tak się będą bili o tricolorkę :)

Jej dwie siostry nadal czekają.

Gosia B

Post » Nie lis 13, 2011 8:59 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Munio, 4 malce, Hubert z Pp i Bobek

Jak zwykle tyle się u Was dzieje! :D

Super, ze Dymek i Popiołek znalazły domek razem. A tak się o nich martwiłaś :)

A ten chłopak klatkowy sam nie choruje? Nie bardzo to zrozumiałam, zdrowy jest ale roznosi wirusa? Jaki jest okres kwarantanny w takim przypadku?

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Nie lis 13, 2011 9:12 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Munio, 4 malce, Hubert z Pp i Bobek

Hubert sam nie choruje, ale pochodzi ze stada, w którym Pp była tej jesieni. Jest nosicielem wirusa i nikt dokładnie nie wie jak długo będzie go rozsiewał - okres karencji to "kilka tygodni do kilku miesięcy" - tak podaje literatura weterynaryjna. Czyli jedyna bezpieczna opcja to szukanie mu domu na jedynaka...

Gosia B

Post » Nie lis 13, 2011 9:32 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Munio, 4 malce, Hubert z Pp i Bobek

Czemu nie sądziłaś, że telefony będą się urywały? Jak miałam tri, to wystarczyło, że wstawiłam "na próbę" jedno zdjęcie na portal i już ją znalazł dom :D
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Nie lis 13, 2011 12:30 Re: GLIWICE-DT Gosi B - Munio, 4 malce, Hubert z Pp i Bobek

Bobek jest cudny. On ma takie lekko rudawe umaszczenie, czy to efekt niedożywienia?

Lemoniada

Od: Pon maja 29, 2006 18:56

[poprzednia][następna]