Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
mziel52 pisze:Psota ma znowu rujkę. Chciałam zaczekać ze sterylką aż się trochę ociepli, ale nie da radyDziś obudził mnie widok jej mordki w łóżku, ale było za późno, własnie zasikała kołdrę; potem z zainteresowaniem obserwowała, jak się z tą kołdrą miotam. Oprócz tego nalała do kaktusa, na kocie posłanka, kanapę i w przedpokoju. Ma szlaban na część mieszkania. Złamałam się i podałam proverę na wyciszenie i będę umawiać zabieg.
Jana pisze:PcimOlki, ja jeszcze pamiętam Twoje wywody na temat świerzba czy też FIPa / hemobartonelli. Czytam również Twoje posty w różnych wątkach na temat ostatnio Cię frapujący, czyli chorób pęcherza u kota. A tutaj dodatkowo proponujesz kastrację potencjalnie chorego kota - brawo.
Fanatyzm jest gorszy od faszyzmu. EOT.
Findings from urinalysis are useful, but are neither sensitive nor specific. The classical findings of hematuria and proteinuria in cats affected with idiopathic cystitis often wax and wane between days and even within the same day. Additionally, it is impossible to know with certainty that red cells and protein in the urine did not enter during collection when cystocentesis is performed. The classic positive finding is “hemorrhagic inflammation,” which means that there is a preponderance of red blood cells with few neutrophils in the urine sediment.
http://www.klinikawet.pl/choroby-ukladu-moczowego.htmlPrzyczyny schorzeń dolnych dróg moczowych mogą być różne. Istnieją także pewne różnice pomiędzy psami i kotami.
Do możliwych przyczyn należą:
zapalenie pęcherza moczowego tła infekcyjnego : w moczu obecne są w dużych ilościach bakterie, takie jak np.Escherichia Coli. Jest to najczęściej spotykana przyczyna chorób układu moczowego, a jej terapia wymaga zastosowania środków przeciwbakteryjnych.
idiopatyczne zapalenie pęcherza moczowego: typowe dla kotów – stanowi ponad 60% przyczyn problemów urologicznych u tego gatunku. Jest to złożone schorzenie, często nawracające, spowodowane wieloma czynnikami, w tym stresem, otyłością, niską aktywnością kota (przebywaniem tylko w domu), nieprawidłowym żywieniem.
kryształy/kamienie moczowe: u zwierząt powstają najczęściej w pęcherzu moczowym. Powstają na skutek wysokiej koncentracji minerałów w moczu.Taka sytuacja zdarza się w przypadku zaburzeń metabolicznych lub stosowania niewłaściwej diety, która stwarza korzystne warunki do ich powstawania.
wojtek_z pisze:Bachor22 pisze: Zastanawiam się nad tym, czy jej zachowanie może być związane z kąpielą...
Nie rozumiemO co chodzi z tą kąpielą
Bachor22 pisze:wojtek_z pisze:Bachor22 pisze: Zastanawiam się nad tym, czy jej zachowanie może być związane z kąpielą...
Chodzi o to, czy fakt, że wykąpałam kota w celu odpchlenia nie wiąże się z tym, że może się za to mścić
dorota13 pisze:Bachor22 pisze:wojtek_z pisze:Bachor22 pisze: Zastanawiam się nad tym, czy jej zachowanie może być związane z kąpielą...
Chodzi o to, czy fakt, że wykąpałam kota w celu odpchlenia nie wiąże się z tym, że może się za to mścić
Może po kąpieli mieć przeziębiony pęcherz, wystarczy że nie wysuszona posiedziała na zimnej podłodze lub parapecie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 70 gości