Spodziewam się, że największe szanse na akceptację rywalki mają młode kotki, które być może wzbudzą w naszym kocurze instynkty ojcowskie. Kotka powinna również być przyzwyczajona do obecności dzieci. Mamy blisko pięcioletnią córkę, która będzie bardzo zainteresowana opieką nad nowo przybyłym kotkiem. Córka jest nauczona jak obchodzić się z kotami i jest dobrze wychowana pod tym względem. Zawsze to jednak dziecko i należy spodziewać się tego, że nie unikniemy brania na ręce od czasu do czasu

Poszukiwana kotka powinna być najlepiej maści czarny z białymi łapkami, krawatem i białymi wąsiskami (to mój typ) lub maści a la krówka (typ córki), najchętniej zielonooka. Ważne, aby futerko było miękkie i raczej krótkie, zbytnio niewyłażące. Wystarczy, że Miecio linieje za dwóch a nawet za trzech. Kotka powinna być zdrowa, zaszczepiona. Powinna być raczej odważna i zaradna, żeby poradzić sobie z zadomowionym rudzielcem i nadopiekuńczą córką. O kuwecie nie wspomnę

Poszukuję kotki z Warszawy lub blisko Warszawy. Przed podjęciem chciałabym móc zobaczyć kandydatkę. Chciałabym również mieć czas na sprawdzenie czy koty przypadną sobie do gustu. Nie chciałabym, aby którekolwiek było nieszczęśliwe w tym związku. W końcu chodzi w tym wszystkim o to by zapewnić towarzystwo Mietkowi, ale i bezpieczeństwo oraz komfort psychiczny oraz późniejsze szczęśliwe życie w naszej rodzinie nowej domowniczce. Jeżeli nowy układ będzie przykry dla kogokolwiek, to całe przedsięwzięcie nie ma sensu i nie ma co tkwić w takiej sytuacji na siłę. Trochę się boję jak to będzie, ale nadarza się okazja, bo jeden z domowników będzie w najbliższym czasie w domu i będzie mógł czuwać nad całą sytuacją. Nowy koci domownik, to dla nas wszystkich nowość, gdyż Mietek jest i zawsze był kocim jedynakiem.
Z naszej strony oferujemy dużo miłości, opiekę, pomoc weterynaryjną w wymagających tego przypadkach, zabezpieczone okna i balkon (mamy to załatwione z uwagi na Mietka), oczywiście jedzonko i wspaniały drapak robiony pod wymiar dla Miecia (mam nadzieję, że będzie się chciał nim podzielić z nową koleżanką). Mieszkamy na 6 piętrze, więc szukamy kota niewychodzącego.
Jeśli ktoś wie jak wygląda sprawa sterylizacji i tego co się dzieje do tego czasu w sytuacjach: kot kastrat plus młode kocie atrakcyjne dziewczę, to proszę o porady. Będziemy z Mieciem u weta przed dokoceniem, więc zasięgnę porady osobiście, niemniej jednak chętnie posłucham rad kogoś, ktoś ma w tym względzie osobiste doświadczenia.
Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam

Jeśli ktoś ma do zaoferowania kocią pannę, która bliska jest powyższym oczekiwaniom, proszę o info (mile widziane zdjęcia czy linki).