selene00 pisze:Już Ci odpisałam. dr. Korzeniowski 4 łapy Ciołkowskiego 14
Ano właśnie.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
selene00 pisze:Już Ci odpisałam. dr. Korzeniowski 4 łapy Ciołkowskiego 14
PcimOlki pisze:(...) Przy takich wynikach kotkę można ciachnąć tylko z użyciem nerkowego protokołu anestezji (izofluran).
pixie65 pisze:PcimOlki pisze:(...) Przy takich wynikach kotkę można ciachnąć tylko z użyciem nerkowego protokołu anestezji (izofluran).
Propofol.
4. Propofol can be useful, but severe hypotension can occur.
a. It is best to intubate the cat even if it appears to be ventilating adequately.
b. This protocol is only recommended for personnel highly skilled in the relief of UO over a short period of time.
5. Inhalation of isoflurane via endotracheal tube can be used after premedication and induction with acepromazine and ketamine or diazepam and ketamine. This protocol provides the most complete relaxation and affords time that may be needed by less experienced personnel.
!!! Isoflurane may be the agent of choice to provide excellent relaxation and adequate time for inexperienced personnel to relieve UO.
PcimOlki pisze:Powyższy fragment dot. operacyjnego usuwania zatorów, więc stanów ciężkich. Wygląda jakby Propofol (Induction phase) nie był konieczny i stanowił konkretne zagrożenie. Nie znam na tyle spraw zwiazanych z anestezją by szczegółowo móc zając jakiekolwiek stanowisko - wydaje mi się jednak, że powinna być to anestezja wziewna z użyciem izofluranu lub sevofluranu w "maineance phase" i supportem w postaci ciagłego wlewu dożylnego.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], kasiek1510 i 86 gości