SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 06, 2011 17:33 Re: SPIS KARM dla Kota

Nie próbowaliśmy jeszcze TotW ani PoN ale dawałam Acane i Orijen (tego drugiego kocur wybitnie nie lubił,co jest dziwne bo normalnie w ogóle nie jest wybredny). Nie wiem jak szybko przeciętny kot może przybrać na wadze i potem stracić zbędne kilogramy, ale mam wrażenie że mój utył dość szybko, w przeciągu 3- 4 miesięcy. Z tego chyba z miesiąc jadł karmę Perfect Fit którą dostaliśmy w prezencie. nic nie wiem na jej temat, kto to produkuje i czy się do czegokolwiek nadaje, ale mam wrażenie że na tej karmie kocur przybrał najbardziej. Czy ograniczałaś kotce jedzenie iloścowo czy tylko zmieniłaś karmę? Dostaliśmy próbki RC Obesity w saszetkach po 60g co miało wystarczyć na cały dzień, ale ewidentnie nie wystarczało bo były straszne miauki i narzekania. Nie bardzo sobie wyobrażam żeby odchudzać kota poprostu wydzielając mniej jedzenia. Przecież kot nie rozumie że jest na diecie, nie ma motywacji do odchudznia tylko poprostu chodzi głodny. Poza tym tak jak u ludzi, niedobór pożywienia spowalnia przemianę materii a przez to powoduje efekt jo-jo.
oczywiście staram się kota zachęcić do ruchu (zabawki na wędkach) ale jak kiedyś lubił hasać tak teraz preferuje czajenie się. Trudno go nakłonić do biegania i szybko się męczy.

60g dziennie byłoby mało nawet dla 3kg kota, dieta głodówkowa, nie ma wyboru, jak chudnąć. :wink:

Sucha karma leży w misce cały czas, mokrą daję trzy razy dziennie - przed wyjściem do pracy, po przyjściu do domu i wieczorem przed snem. Taste of the Wild trzeba było uzupełniać tak często jak Royala, ze trzy razy dziennie w 50ml filiżance, nie wiem czy PoW mniej smakuje czy bardziej syci ale 50g starczy na cały dzień, karma jest najbardziej low carb z dostępnych:http://www.animalcare.pl/artykuly/karmy_analiza.pdf to chyba dobrze w przypadku otyłych kotów. Do tego jedna puszka dziennie, 156g porta21 jest zjadana całkowicie, 200g Grau czy GranataPet czasem trochę zostaje, plus kawałek posiekanego surowego mięsa.

Co do ruchu to zapomniałam dodać, że ciągałam kotkę wiosną i latem na spacery do pobliskiego parku, musiała wejść i zejść parę pięter, przejść kawałek chodnika, przez ulicę ją niosłam, a w parku tarzała się w trawie, oglądała ptaszki i drapała drzewa. Zabawa w domu w najgrubszym momencie polegała na leżeniu na boku i machaniu łapką w stronę zabawki, laser ją trochę rozkręcił, musiała za nim biegać (też szybko się męczyła). Teraz przebojem w domu są: kulki z folii aluminiowej, plastikowy patyk przesuwany pod kocykiem i mysz na rozciągniętej gumce suwana po meblach i podłodze(najwięcej przy tym biegania). Wstyd mi, że kiedyś nie bawiłam się z nią codziennie, myślałam, że interesuje ją tylko spanie i jedzenie a zmieniła się w aktywnego i rozrywkowego kota, od kiedy poświęcam jej więcej czasu sama przychodzi i prosi się o zabawę.

Odessa

Od: Pt paź 14, 2011 22:09

Post » Pon lis 07, 2011 22:51 Re: SPIS KARM dla Kota

Mam pytanie do ekspertów - jak oceniacie tą karmę. Dostępna jest w Tesco, cena 14,99 za worek

Nutricat Adult Chicken

Composition: Chicken (30%), Chicken Meat Meal (25%), Maize, Rice, Maize Gluten Meal, Chicken Fat, Turkey Meal, Digest, Linseed, Salmon Oil, Potassium Chloride, Calcium Carbonate, Rosemary.

RatMaga

Od: Wto maja 03, 2011 18:48

Post » Pon lis 07, 2011 23:16 Re: SPIS KARM dla Kota

ciekawa ta karma jest 8O

a te 15 zł to za jak duży worek?

tu ta karma ma swoją stronę: http://www.tesco.pl/nutricat/produkty.php

prócz tego, że ma dużo kukurydzy, owca i pszenicy, to się przyczepić nie można ;) (czyli: moim zdaniem jest porównywalna do RC, Hill'sa i innych takich Iamsów - dużo zboża, mało mięsa, czyli z tak zwanej średniej półki)

na pewno dużo lepsza od whiskasów i innych kitekatów, ale czy warta polecenia to nie wiem.

aż się chyba przejdę do tesco i zobaczę 8O
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Wto lis 08, 2011 0:05 Re: SPIS KARM dla Kota

Sucha karma leży w misce cały czas, mokrą daję trzy razy dziennie - przed wyjściem do pracy, po przyjściu do domu i wieczorem przed snem. Taste of the Wild trzeba było uzupełniać tak często jak Royala, ze trzy razy dziennie w 50ml filiżance, nie wiem czy PoW mniej smakuje czy bardziej syci ale 50g starczy na cały dzień, karma jest najbardziej low carb z dostępnych:http://www.animalcare.pl/artykuly/karmy_analiza.pdf to chyba dobrze w przypadku otyłych kotów. Do tego jedna puszka dziennie, 156g porta21 jest zjadana całkowicie, 200g Grau czy GranataPet czasem trochę zostaje, plus kawałek posiekanego surowego mięsa.

O matko!Takie ilości i Twoja kota schudła? Ja daję 70-75g suchego na cały dzień (w 3 porcjach tak żeby zawsze w miseczce coś było) i koniec, puszek w ogóle nie kupuję, a mimo to łobuz się roztył. Może poprostu facet ma skłonności do tycia :o

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Wto lis 08, 2011 10:39 Re: SPIS KARM dla Kota

I to wszystko na 1 dzień??? 8O

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Wto lis 08, 2011 10:54 Re: SPIS KARM dla Kota

WOW... Moje trzy koty (jeden dorosly i dwa podrostki 6 i 4 msc) zjadaja dziennie gdzies polowe tego ;) A i tak dorosly kocur tyje... Ale to dlatego ze zamiast jesc swoje jedzenie, wsuwa dzieciakom, kaloryczne pokarmy dla maluchow. Niestety cos ostatnio zbiorowo zaczely krecic mi nosem na Orijena, wybieraja RC Growth i 1st Choice, a Orijen zostaje w misce w sporej czesci :roll:

Jouluatto

Od: Wto mar 03, 2009 14:38

Post » Wto lis 08, 2011 12:04 Re: SPIS KARM dla Kota

*anika* pisze:ciekawa ta karma jest 8O

a te 15 zł to za jak duży worek?

tu ta karma ma swoją stronę: http://www.tesco.pl/nutricat/produkty.php

prócz tego, że ma dużo kukurydzy, owca i pszenicy, to się przyczepić nie można ;) (czyli: moim zdaniem jest porównywalna do RC, Hill'sa i innych takich Iamsów - dużo zboża, mało mięsa, czyli z tak zwanej średniej półki)

na pewno dużo lepsza od whiskasów i innych kitekatów, ale czy warta polecenia to nie wiem.

aż się chyba przejdę do tesco i zobaczę 8O

ona chyba w kazdym tesco nie jest u nas ww adowicach nie ma
jak bedziesz w tesco to zerknij na nia :))))))))))))
gerardbutler

Post » Wto lis 08, 2011 12:17 Re: SPIS KARM dla Kota

mama-san pisze:O matko!Takie ilości i Twoja kota schudła? Ja daję 70-75g suchego na cały dzień (w 3 porcjach tak żeby zawsze w miseczce coś było) i koniec, puszek w ogóle nie kupuję, a mimo to łobuz się roztył. Może poprostu facet ma skłonności do tycia

Jouluatto pisze:WOW... Moje trzy koty (jeden dorosly i dwa podrostki 6 i 4 msc) zjadaja dziennie gdzies polowe tego A i tak dorosly kocur tyje... Ale to dlatego ze zamiast jesc swoje jedzenie, wsuwa dzieciakom, kaloryczne pokarmy dla maluchow. Niestety cos ostatnio zbiorowo zaczely krecic mi nosem na Orijena, wybieraja RC Growth i 1st Choice, a Orijen zostaje w misce w sporej czesci

Też mam trzy koty - oprócz kocicy dwóch młodych kastratów, dzieciuch jest lekki jak piórko(i wybredny), u starszego widzę, że będzie miał skłonności do tycia bo zagląda do cudzych misek. Z ta jedną puszką dla kotki trochę przesadziłam w opisie, bo schodzi mi półtora puszki dziennie między trzema kotami(jeden nie przepada za mokrą). Puszkę Porta21, czyli filety z kurczaka w rosole(?), kotka by zjadła samodzielnie, ale gęste pasztety już nie. Patrząc na rekomendacje na opakowaniach myślę, że jest ok, ale będę stopniowo ograniczać suchą, może do porcyjki na wieczór, żeby mnie nikt w nocy nie ugniatał z głodu.

Tutaj jest ciekawy artykuł o kociej otyłości, lekarka zaleca kompletną rezygnację z suchej karmy i wini ją za kocie problemu z wagą - http://catinfo.org/?link=felineobesity. Jak dla mnie coś w tym jest, moja kotka była gruba kiedy obżerała się chrupkami i wybrzydzała nad świeżą wołowiną, teraz kiedy grzecznie zjada puchy i czasem skubie suchą wygląda i zachowuje się jakby ubyło jej kilka lat.

A Orijen w moim domu też nikt nie chciał, za mały i rozmiękły, nici z chrupania. :?

Odessa

Od: Pt paź 14, 2011 22:09

Post » Wto lis 08, 2011 19:18 Re: SPIS KARM dla Kota

15 zł kosztuje worek 1 kg. Ja nabyłam ją w Tesco w Gdyni - i u mnie widzę ją cały czas.

RatMaga

Od: Wto maja 03, 2011 18:48

Post » Wto lis 08, 2011 19:40 Re: SPIS KARM dla Kota

jak moje koty chyb amaja uczulenie na kure to czy karme 1st choice z kaczka moge im kupic?
gerardbutler

Post » Wto lis 08, 2011 19:52 Re: SPIS KARM dla Kota

Moja kotka bardzo roztyła się po Acanie, a zjadała jej 40-50g dziennie, udało mi się ją latem odchudzić gdy zmieniłam karmę na Applaws, dodatkowo jest zmieszana trochę z urinary Royala, dostaje tego teraz 30g dziennie polane wodą, czasem tackę Animondy lub pierś kurczaka gotowaną, od czasu do czasu trochę twarożku i żółtko.Nie wychodzi teraz na dwór i chyba znów tyje :roll:
...a na ziemi pokój ludziom...i kotom...

Dark Lord

Od: Śro sty 24, 2007 21:30

Post » Wto lis 08, 2011 21:39 Re: SPIS KARM dla Kota

Tutaj jest ciekawy artykuł o kociej otyłości, lekarka zaleca kompletną rezygnację z suchej karmy i wini ją za kocie problemu z wagą - http://catinfo.org/?link=felineobesity. Jak dla mnie coś w tym jest, moja kotka była gruba kiedy obżerała się chrupkami i wybrzydzała nad świeżą wołowiną, teraz kiedy grzecznie zjada puchy i czasem skubie suchą wygląda i zachowuje się jakby ubyło jej kilka lat.

:?[/quote]

Dzięki za link. Kurcze, to coś zupełnie nowego! Cały czas byłam święcie przekonana że sucha karma to to co dla kota najlepsze. Kilkoro weterynarzy których mieliśmy okazje poznać wszyscy zalecali karmienie samym suchym, ba, moje angielskie koty już wieeele lat temu też jadły samo suche. Słyszałam nawet opinię że kupowanie mokrej karmy nie ma sensu bo skład chemiczny jest ten sam tylko płacisz dodatkowo za wodę. I faktycznie mój kocur wszelkimi puszkami czy saszetkami pogardza. Owszem wyliże sosik (próbowałam dawać animonde, sheebe i jakieś niemieckie nie pamiętam nazwy) ale już tych kawałków jeść nie chce, poleżą chwilę, obeschną i trzeba wyrzucić. Mojego kota przyszedł do nas już jako dorosły (4-5lat podobno) nie wiem czym żywili go poprzedni opiekunowie, próbowałam różnych karm, ale od początku chętniej jadł suche. Oczywiście w porze przygotowywania obiadu żebrze w kuchni o kawałek surowego mięska, ale wyłącznie w charakterze przysmaku który musi sciągnąć łapką i zjeść z podłogi (!!) Jak położę do miseczki to nie tknie (dlaczego???) A tak przy okazji: z doświadczenia własnego ludzkiego odchudzania wiem że najgorsze są węglowodany. Tymczasem na kocim jedzeniu podawana jest ilość białka i tłuszczu, mikroelementy i ogólna wartość kaloryczna ale nie widzę nigdzie ilości węglowodanów. Jak to odczytać? czy bezzbożówka będzie automatycznie karma niskowęglowodanową, i które węglowodany są najgorsze: zboże, kukurydza czy ziemniaki? Jak to się dzieje że te składniki znajduje się nawet w specjalistycznej karmie weterynaryjnej , skoro wiadomo że kot jest kompletnym mięsożercą?

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Wto lis 08, 2011 21:47 Re: SPIS KARM dla Kota

Wyliczanie ilości węglowodanów w karmie:
100% – (białko + tłuszcz + popiół + włókno + woda) = % węglowodanów

Powyższy wzór pozwala wyliczyć ilość węglowodanów, nie powinny one przekraczać 5% .

Karma bez zbóż ma mniej węglowodanów niż karma zbożowa, ale karmy bez zbóż są również różne, jedne mają tych węglowodanów mało ( najmniej chyba Ziwi Peak - niestety drogi ) a inne mają ich więcej coś ok. 15% ( np. Orijen, Acana, Applaws ) .

Ogólnie kocia dieta powinna być niskowęglowodanowa, ponieważ kot jest bezwzględnym mięsożercą, a mięso jak wiemy węglowodanów nie zawiera.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Śro lis 09, 2011 0:16 Re: SPIS KARM dla Kota

Suche jeszcze poza wszystkim zagęszcza mocz, więc jest niespecjalnie wskazane dla kotów ze skłonnością do kryształów i piasku w pęcherzu i nerkach. Też się o tym dowiedziałam poniekąd poniewczasie...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro lis 09, 2011 9:18 Re: SPIS KARM dla Kota

Policzylam sobie węglowodany w sanabelle, wychodzi ok 30%.
W Royalu 28%.

Ponadto dowiedziałam się, że karmy nerkowe polegaja na tym, że kot dostaje więcej sodu i przez to więcej pije.

A po mięsie moje koty biegunkują.

:roll:

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

[poprzednia][następna]