Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Sob lis 05, 2011 17:50 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
kotx2 pisze:
*anika* pisze:Co jakieś chyba 6 tygodni rodzi. Tak teoretycznie :wink:

Bo u mnie gupiki czasem rodzą i co tydzień (są tylko 2 samice) czy kilka dni.

Moim zdaniem to są młode z jednej ciąży, tylko część urodziła się wcześniej a część z opóźnieniem.

A propos - dziś się urodziło co najmniej 17 młodych gupicząt 8) Za miesiąc znów będę miała nadwyżkę do oddania :twisted:

a do sklepu zoologicznego nie sprzedajesz? 8)

a kto by takie chciał? 8)

tzn. wziąć za darmo to bardzo chętnie wezmą, ale kupić to nie chcą :evil: już się kiedyś pytałam
to wolę już nawet za darmo komuś z forum fawa.pl oddać, w zamian za garstkę roślin na przykład.

szkoda ,bo grosik by był :wink:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Sob lis 05, 2011 18:02 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

no 8)
ostatnio próbowałam zbierać w ten sposób kasę na wizyty u weterynarza dla moich kotów...
efekt średni :twisted:
tzn. endlerki sprzedały się zgodnie z planem 8)
ale rasborek nikt za śmieszną kasę nie chciał nabyć. Dopiero jak ogłosiłam, że oddam za darmo (a nie za 10 zł :wink: ) jak ktoś podjedzie mi pod dom, bo jeździć nigdzie nie zamierzam, to zgłosiło się chyba z 6 osób w ciągu kilku godzin :roll: :lol:
no cóż :twisted: ale przynajmniej dostałam garstkę trawy :mrgreen: tzn. roślinek trawiastych do akwarium, które nawet mi się podobają :D
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob lis 05, 2011 18:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:no 8)
ostatnio próbowałam zbierać w ten sposób kasę na wizyty u weterynarza dla moich kotów...
efekt średni :twisted:
tzn. endlerki sprzedały się zgodnie z planem 8)
ale rasborek nikt za śmieszną kasę nie chciał nabyć. Dopiero jak ogłosiłam, że oddam za darmo (a nie za 10 zł :wink: ) jak ktoś podjedzie mi pod dom, bo jeździć nigdzie nie zamierzam, to zgłosiło się chyba z 6 osób w ciągu kilku godzin :roll: :lol:
no cóż :twisted: ale przynajmniej dostałam garstkę trawy :mrgreen: tzn. roślinek trawiastych do akwarium, które nawet mi się podobają :D

a jak wyglada giełda ?bo słyszałam kiedys ,ze sklepy zaopatruja sie na giełdach

kotx2

Post » Sob lis 05, 2011 18:06 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

tzn. jaka giełda? 8)

ja ogłaszam tylko na forum warszawskim akwarystycznym, nigdzie indziej, oddaję do prywatnych osób i zazwyczaj wiem do jakich akwariów idą (o tyle przynajmniej lepiej, bo gdybym do sklepu oddała, to nie miałabym pewności czy trafią w dobre ręce).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob lis 05, 2011 18:12 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:tzn. jaka giełda? 8)

ja ogłaszam tylko na forum warszawskim akwarystycznym, nigdzie indziej, oddaję do prywatnych osób i zazwyczaj wiem do jakich akwariów idą (o tyle przynajmniej lepiej, bo gdybym do sklepu oddała, to nie miałabym pewności czy trafią w dobre ręce).

giełda akwarystyczna

kotx2

Post » Sob lis 05, 2011 18:14 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

no ja wiem, ale nie mam pojęcia jak wygląda :wink:
niby wiem że są, ale nigdy nie byłam...
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob lis 05, 2011 18:33 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:no ja wiem, ale nie mam pojęcia jak wygląda :wink:
niby wiem że są, ale nigdy nie byłam...

no jak to wyglada od strony technicznej mnie zastanawia,bo przecież musza ryby trzymać w akwa ,bojowniki rozumiem- to mutanty są ,ale inne ryby?choć jak widze te biedaczyska w tych pojemnikach to krew mnie zalewa :evil:

kotx2

Post » Sob lis 05, 2011 19:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

w dużej części te ryby na sprzedaż na giełdzie są w workach po ileś sztuk popakowane (np. neony po 50 czy 80, pielęgnice w parach lub haremach itd.), czy reszta w akwariach to nie wiem :roll:

w Japonii to dopiero abstrakcyjnie wygląda - w sklepach zoologicznych część ryb wisi już od rana w workach z naklejoną ceną, tak w rzędach, na takich ściankach z wieszakami, tak jak w sklepach w Polsce produkty w saszetkach (np. smakołyki dla kotów, albo gumy do żucia) są zawieszone na regale. Większość się podobno sprzedaje tego samego dnia, tak jest po prostu szybciej (człowiek przychodzi i bierze woreczek z rybą od razu, sprzedawca nie musi każdej ryby wyławiać z akwarium), ale wygląda to strasznie :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob lis 05, 2011 19:13 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Bywam na giełdzie na Kole, tam są akwaria, podłączone grzałki i filtry. Ale to malutka giełda.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob lis 05, 2011 19:16 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jana pisze:Bywam na giełdzie na Kole, tam są akwaria, podłączone grzałki i filtry. Ale to malutka giełda.

no i co z woda ,temperaturą ,jakos nie ogarniam tego wszystkiego :D

kotx2

Post » Sob lis 05, 2011 19:37 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:
Jana pisze:Bywam na giełdzie na Kole, tam są akwaria, podłączone grzałki i filtry. Ale to malutka giełda.

no i co z woda ,temperaturą ,jakos nie ogarniam tego wszystkiego :D

Wodę nie wiem skąd biorą :roll: Ale mają normalnie akwa, ogrzewane i napowietrzane. Tylko bez dna, roślin itp.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob lis 05, 2011 20:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Moje największe akwarium dziś:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to jest Samba:
Obrazek Obrazek

oraz ślimor :D jedyny w tym akwa (jest tam tylko dlatego, że jest w liczbie pojedynczej i się nie mnoży 8) ):
Obrazek

Rośliny po ponownym sadzeniu już zaczęły rosnąć do światła :) na razie żadna roślina mi nie pada, co mnie niezmiernie cieszy, bo przy tym oświetleniu (15W, co prawda roślinnej, świetlówki) nie powinny w ogóle rosnąć :roll:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob lis 05, 2011 21:56 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zielsko całkiem zacnie się prezentuje i wygląda że jest w niezłej kondycji :) Jak chcesz im pomóc w rozwoju trzeba dołożyć światełka i chociaż EC ... ale nie można przesadzić:)

Obrazek

U mnie zaś chaosik się wdarł jak widać z zielskiem, niektóre rosną jak szalone, niektóre stoją... nijak nie mogę aranżacji obmysleć :P

bąbelki u góry to skutki podmiany wody :P
Obrazek

http://adena.net.pl/
NAJTAŃSZE BIURO RACHUNKOWE W POLSCE
ZDALNA WSPÓŁPRACA
ZADZWOŃ !!! SPRAWDŹ CENĘ DLA SWOJEJ FIRMY

Tola

Od: Pt lis 24, 2006 16:00

Post » Sob lis 05, 2011 22:41 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

U mnie więcej światła nie będzie bo postanowiłam już więcej nie inwestować w akwaria (jak mi koty w ciągu 2 miesięcy pochłonęły ponad 2 tysiące zł :strach: ), więc nowej pokrywy nie będzie, a w obecnej nie da się zamontować więcej niż jest teraz. Co by nie zrobić - druga świetlówka nie wejdzie. A nowa pokrywa to coś koło 200-250 zł.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Nie lis 06, 2011 12:30 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Jakie masz wymiary pokrywy i typ świetlówki ?
Obrazek

http://adena.net.pl/
NAJTAŃSZE BIURO RACHUNKOWE W POLSCE
ZDALNA WSPÓŁPRACA
ZADZWOŃ !!! SPRAWDŹ CENĘ DLA SWOJEJ FIRMY

Tola

Od: Pt lis 24, 2006 16:00

[poprzednia][następna]