Ari- jestem w szoku Potrzebny RC urinary i $$ na leczenie :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 17, 2011 19:43 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał czy jak? !

JaEwka pisze:heheh dywan ?? A Kra sobie go nie przywłaszczy ? :mrgreen:

Zapewne przywłaszczy i to jak mniemam przez żołądek :twisted: :mrgreen:

Ulv a to nie jest może trochę tak, że te nerwy nerwami ale jakiś uraz psychiczny zrobił swoje? Widzisz w dużym stresie człowiek może stracić czasowo wzrok czy czucie w kończynach i to jest przyczyna psychiczna. Może u Ariego też było to spotęgowane od strony psychicznej?
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto paź 18, 2011 0:04 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał czy jak? !

Nie mam zielonego pojęcia :mrgreen:
Widziałam już rózne cudawianki, ostatnio miałam sunię, co to miała nie chodzić a po dwóch miesiącach zapylała jak torpeda, ale żeby tak nagle?

..... dywan będzie w drugim pokoju, zue kobiety, Kraksie go nie dam, będę na nim trenować A-rysia..... :twisted: (przynajmniej pozostałe kociska odpoczną od bandyty).
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Nie paź 23, 2011 23:33 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał czy jak? !

Muszę pochwalić, że Ari coraz częściej robi po parę wyraźnych kroków :mrgreen:

ulvhedinn

Post » Pon paź 24, 2011 11:02 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał czy jak? !

Ważne że są postępy :ok:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Sob paź 29, 2011 17:22 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał czy jak? !

Żeby nie było całkiem różowo i ślicznie, to Arysiowi "popsuł się " pęcherz.... :( Ma okropne zapalenie i niestety kryształy w moczu. Przstraszył mnie dziś rano kosmicznie- zasikany, obolały i płaczący....

Bardzo bardzo proszę o pomoc. Pod opieką mam 11 kotów, w tym 8 tymczasów, plus psy. Może ktoś ma karmę RC Urinary, albo inną tego typu na zbyciu? Ari ma zalecnie jeść na razie tylko to, a w tej chwili zwyczajnie nie mam jej za co kupić :oops:

ulvhedinn

Post » Sob paź 29, 2011 18:05 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał czy jak? !

ulvhedinn pisze:Żeby nie było całkiem różowo i ślicznie, to Arysiowi "popsuł się " pęcherz.... :( Ma okropne zapalenie i niestety kryształy w moczu. Przstraszył mnie dziś rano kosmicznie- zasikany, obolały i płaczący....

Bardzo bardzo proszę o pomoc. Pod opieką mam 11 kotów, w tym 8 tymczasów, plus psy. Może ktoś ma karmę RC Urinary, albo inną tego typu na zbyciu? Ari ma zalecnie jeść na razie tylko to, a w tej chwili zwyczajnie nie mam jej za co kupić :oops:

A po co mu RC Urinary?
Miał USG i zdiagnozowaną kamicę?
Posiew?
Poczytaj:
viewtopic.php?f=1&t=133367

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob paź 29, 2011 18:34 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał? Potrzebny RC urinary!!!

Chyba to nagroda za prace i poswiecenie dla tych chorych futer :)
Moge tylko kciuki trzymac i jesli ktos chetny, podrzucic pare rzeczy na bazarek, moze niezbyt wartosciowe, ale zawsze cos ..
Obrazek
Tanie ogłoszenia na bdt Budryska -> viewtopic.php?f=27&t=137731
Moja mała tymczaczasowiczka -> viewtopic.php?f=13&t=138350

Obrazek

akna

Od: Wto lis 23, 2010 1:01

Post » Sob paź 29, 2011 19:13 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał? Potrzebny RC urinary!!!

Magda - on potrzebuje diagnostyki - nie RC Urinary.
Kryształy nic nie znaczą.
O kamicy nic nie wiadomo. Czy jest.
Jeśli tak - jaka jest.
Postaraj się, żeby wody pił więcej.

PcimOlki

Post » Sob paź 29, 2011 19:18 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał? Potrzebny RC urinary!!!

Ja sie niezbyt znam, wiec wypowiadac nt chorobstw nie bede.. Na pewno Magda ma dt zapchane ciezszymi przypadkami, az po brzegi, dlatego bym pare fantow na bazarek oddala, nie temu to innemu sie przydadza :) ale kasa Magdzie na futerka na pewno sie przyda
Obrazek
Tanie ogłoszenia na bdt Budryska -> viewtopic.php?f=27&t=137731
Moja mała tymczaczasowiczka -> viewtopic.php?f=13&t=138350

Obrazek

akna

Od: Wto lis 23, 2010 1:01

Post » Sob paź 29, 2011 21:45 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał? Potrzebny RC urinary!!!

akna pisze:Ja sie niezbyt znam, wiec wypowiadac nt chorobstw nie bede.. Na pewno Magda ma dt zapchane ciezszymi przypadkami, az po brzegi, dlatego bym pare fantow na bazarek oddala, nie temu to innemu sie przydadza :) ale kasa Magdzie na futerka na pewno sie przyda

Mogę dać 4 moduły pamięci DDR400 512MB. Tylko kto to weźmie(?)

PcimOlki

Post » Nie paź 30, 2011 11:47 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał? Potrzebny RC urinary!!!

Pcimku, mów po ludzkiemu co to są moduły pamięci?

Fanty na bazarek bardzo chętnie przygarnę, i poproszę kogos o kopa w d...ę żeby się zmobilizowac do zrobienia.

Co do Arysia, u niego podstawowym problemem jest po prostu paraliż. Ari jest odsikiwany ręcznie, bo sam się nie wypróżnia. Ma pęcherz o cechach atonii, bardzo mocno rozciągnięty. Niestety ręczne odsikiwanie nie umożliwia całkowitego opróżnienia pęcherza, tak jak siusianie świadome, w zwiazku z czym zawsze trochę starego moczu zalega. I to powoduje problemy.
Ari ma w moczu liczne struwity, dużo leukocytów, białko i krew.
Niestety takie kłopoty z drogami moczowymi bardzo często dotykają zwierzat z paraliżem. Najlepiej w leczeniu sprawdza się włąśnie karma typu urinary, podawanie preparatów z wyciągiem z żurawiny, regularne opróżnianie pęcherza i zachęcanie do picia.

ulvhedinn

Post » Nie paź 30, 2011 17:27 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał? Potrzebny RC urinary!!!

ulvhedinn pisze:Pcimku, mów po ludzkiemu co to są moduły pamięci?

Takie cóś.
Obrazek

ulvhedinn pisze:...Ma pęcherz o cechach atonii, bardzo mocno rozciągnięty. Niestety ręczne odsikiwanie nie umożliwia całkowitego opróżnienia pęcherza, tak jak siusianie świadome, w zwiazku z czym zawsze trochę starego moczu zalega. I to powoduje problemy.
Ari ma w moczu liczne struwity, dużo leukocytów, białko i krew.

Leukocyty i krew nakazują podejrzewać kamicę i/lub infekcję.
Należy je wykluczyć stosownymi badaniami w pierwszej kolejności.
Zapalenie pęcherza jest diagnozą z wykluczenia - badania moczu nie wykrywają FIC.
Jeśli ciężar właściwy moczu jest < 1.035, kotu należy zrobić badania krwi.
Kryształy sa bez znaczenia.
Wykryte białko może być wynikiem krwiomoczu.
Posiew moczu mu zrób.

ulvhedinn pisze:...Niestety takie kłopoty z drogami moczowymi bardzo często dotykają zwierzat z paraliżem. Najlepiej w leczeniu sprawdza się włąśnie karma typu urinary, podawanie preparatów z wyciągiem z żurawiny, regularne opróżnianie pęcherza i zachęcanie do picia.
Działanie karmy Urinary bez problemu zastepujesz solą kuchenną i wspomnianymi preparatami z żurawiny - na tym działanie tej karmy sie opiera. Szkoda kasy na pozorowane ruchy.
Zwiększenie podaży NaCl wymaga wykluczenia choroby nerek.

PcimOlki

Post » Nie paź 30, 2011 19:29 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał? Potrzebny RC urinary!!!

No to jadziem dalej ;)

Mocznik i kreatynina na granicy normy. USG nerek nie wykazało widocznych zmian. Owszem jest infekcja (o co bardzo łatwo u zwierzat z porażeniem), jest i piasek.

ulvhedinn

Post » Nie paź 30, 2011 21:54 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał? Potrzebny RC urinary!!!

ulvhedinn pisze:No to jadziem dalej ;)

Mocznik i kreatynina na granicy normy. USG nerek nie wykazało widocznych zmian. Owszem jest infekcja (o co bardzo łatwo u zwierzat z porażeniem), jest i piasek.

Jaka bakteria?
Jakie miano?
Jakie WBC?
Jaki ciężar właściwy moczu?

Infekcję trzeba wytłuc w pierwszej kolejności, a to moze być niełatwe. Tłuczesz? Jak?
(W razie co mam zbędną już Ciprofloxacynę z datą ważności 2012, Lacidofil z datą 11 2011 i Uro-Vaxom na E.C. z datą 2014)
Jeśli kocur jest obsługiwalny, łatwiej, skuteczniej i taniej było by ci go nawadniać podskórnie przez kilka tyg. Alternatywnie jeśli dasz rade go nakłonić do większego, niż obecne, spożycia wody samodzielnie, też ok.
Dodawanie soli jednak jest trochę ryzykowne przy lekkiej azotemii. (czyli Urinary też). Sól powoduje "efekt śledzia" - po prostu kotu chce się pić jak po zjedzeniu słonych śledzi. Do tego Urinary zawiera zakwaszacze, które działają podobnie jak Uromaxin za parę zł w aptece. Nie wiadomo, czym jest piasek w pęcherzu, więc zakwaszanie tez niekoniecznie może być pożądanycm działaniem, ale preparaty żurawinowe mają tez pewne działanie przeciwbakteryjne. (Przynajmniej na E.C. - tą france tłukłem u Olka.) Dlatego Uromaxin jako wspomagacz warto podawać. Jeśli ten piasek to fosforany, Uromaxin pomoże się ich pozbyć, jeśli nie fosforany, nie powinien bardzo zaszkodzić.

PcimOlki

Post » Nie paź 30, 2011 22:00 Re: Ari- jestem w szoku- CUD się stał? Potrzebny RC urinary!!!

PcimOlki pisze:
akna pisze:Ja sie niezbyt znam, wiec wypowiadac nt chorobstw nie bede.. Na pewno Magda ma dt zapchane ciezszymi przypadkami, az po brzegi, dlatego bym pare fantow na bazarek oddala, nie temu to innemu sie przydadza :) ale kasa Magdzie na futerka na pewno sie przyda

Mogę dać 4 moduły pamięci DDR400 512MB. Tylko kto to weźmie(?)

świta mi coś,ze to chyba do starszych modeli,moze komus się przydac 8)
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

[poprzednia][następna]