Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Szalony Kot pisze:Kot wymiotował na ciemno, z dnia na dzień osłabł, przestał jeść i wymioty z miejsca, przez kolejne 4 dni nawadnianie i leczenie doraźne, bezskuteczne lub mało skuteczne, wyniki się być może poprawiły, ale stan kota jeszcze nie bardzo - osłabienie wciąż widoczne, operacja na słabych wynikach i po trzech dniach zgon.
W zasadzie ZDROWY kot (ufam ocenie jednej nerki pod kontrolą) z dnia na dzień nagle przychodzi i zaczyna wymiotować na ciemno, słabnie. 4 dni leczenia, operacja, 3 dni leczenia, zgon.
Nie wiem, z którego dnia to wyniki. Pierwszy? Czwarty? Siódmy? To wiele zmienia, bo może się okazać, że organizm pierwszego dnia miałby wyniki dużo gorsze, potem chwilowo zwalczał zatrucie, a operacja go rozwaliła na nowo. Pytanie, z kiedy skan.
A to, czy leczenie w ciągu tych 7 dni było prowadzone dobrze to już nie moja ocena, bo niewiele widzę tu szczegółów.
dase pisze:....
On szybko trafił na stół operacyjny - w czwartek wizyta u weta, pobranie krwi i kroplówka, w piątek rano usg i od razu pojechał na operację usunięcia tego wgłobienia jelit......
dase pisze:Przed operacją Gato dostawał kroplówki dożylne, które po 24 godzinach, które mineły od pierwszej kroplówki do jego operacji nic a nic go nie nawodniły. Podsumowując, kroplówki dożylne dostawał codziennie od czwartku, ....
PcimOlki, pod tym względem mylisz się całkowiciePcimOlki pisze:Przy chorej wątrobie cholesterol czy glukozę miałby zaniżoną.
Tinka07 pisze:PcimOlki, pod tym względem mylisz się całkowiciePcimOlki pisze:Przy chorej wątrobie cholesterol czy glukozę miałby zaniżoną.Niestety, klapa w inerpretacji
![]()
Tinka07 pisze:Nie miałam czasu, żeby przeczytać wszystko, co na tych dwóch stronach napisaliście. Moim zdaniem, bezpośrednią przyczyna śmierci kociaka było podanie nieodpowiednich środków anestezjologicznych podczas operacji. Takich przypadków znamy multum na tym forum, niestetyDo tej pory nikt nie zwrócił na to uwagi, a warto by było. Zagrożone lub chore koty umierają jak muchy, bo podano do sedacji lub anestoziologii do d.... środki.
Tinka07 pisze:Dase, jakiej narkozy użyli weci? Czy podczas narkozy były też robione kroplówki dożylne?
W takim razie z pewnością moja wiedza ich przerasta, bo chora wątroba nie implikuje automatycznie obniżonego cholesterolu i glukozy. Jeśli autor w podanej przez Ciebie pozycji coś takiego napisał, to po prostu nie zna się na zagadnieniu. A może Ty to jakoś źle zinterpretowałeś. Nie wiem, kto z Was popełnił błąd.PcimOlki pisze:Tinka07 pisze:PcimOlki, pod tym względem mylisz się całkowiciePcimOlki pisze:Przy chorej wątrobie cholesterol czy glukozę miałby zaniżoną.Niestety, klapa w inerpretacji
![]()
Zamelduj autorom "Labolatory profiles of small animal disease" ISBN 0-323-00956-5
Na pewno twoja wiedza ich przerasta.![]()
Tinka07 pisze:Dase, jaka była podana narkoza? Jeśli nie wiesz i nie masz możliwości się dowiedzieć, to ten wątek możemy odłożyć ad acta.
Pozdrawiam
Tinka
Tinka07 pisze:.. W takim razie z pewnością moja wiedza ich przerasta, bo chora wątroba nie implikuje automatycznie obniżonego cholesterolu i glukozy. Jeśli autor w podanej przez Ciebie pozycji coś takiego napisał, to po prostu nie zna się na zagadnieniu. A może Ty to jakoś źle zinterpretowałeś. Nie wiem, kto z Was popełnił błąd.
Przy chorej wątrobie cholesterol czy glukozę miałby zaniżoną.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, kasiek1510, puszatek i 45 gości