Kupujesz kota z przypadku? Kupujesz kota chorego..........

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 06, 2004 17:19

Podsunęłaś nam, Persjo, jedną stronę medalu.
Jest jeszcze druga, obecna: http://www.sopocisko.pl/kupno.php. Wzorcowa wręcz.

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Śro paź 06, 2004 18:49

ktoś się wpisał do księgi gości na tej stronie wpis był nie miły i teraz jest przerwa techniczna :roll:
Obrazek

Lilu

Od: Śro mar 03, 2004 16:41

Post » Śro paź 06, 2004 19:02

Hana - ciesze sie ze to napisalas!

Moim celem w tym poscie nie bylo nabijanie sie z tej pani ani nasmiewanie z jej sposobu opisywania swej hodowli.

Nie bylo tak - poniewaz odwiedziwszy kilkadziesiat stron hodowli moge powiedziec z cala pewnoscia ze tego typu myslenie nie jest odosobnione i po prostu nie zdziwilo mnie. A ta pani ma nawet kilka dobrych rad i na tle innych wcale zle nie wypada...

Wielu hodowcow to osoby bardzo snobistyczne i prowadzace hodowle w sposob uragajacy wszelkim zasadom, mnie hodowla bedaca przedmiotem naszej rozmowy, mimo swych wad, nie wydaje sie az tak tragiczna...Po prostu porownuje do innych.

I - masz racje - jest druga strona medalu.
Ta Pani przyklada duza wage do pewnych istotnych warunkow hodowania kociat.
Nie kazda hodowla moze sie tym pochwalic.
Czesto moze i koty nie sa 'dobierane do mieszkania', czy oddawane z byle powodu, ale bywaja brudne, chore i niesocjalizowane.

Na mojej stronie jest duza lista hodowli Persow i Egzotykow(nie tylko) - jak ktos chce znalezc prawdziwe 'kwiatki' zapraszam. Nie wiadomo smiac sie czy plakac.
Patrzac na niektore strony modle sie o zdrowy rozsadek i bystrosc umyslu kupujacych kocieta....
Pozdrawiam,
Persja

www.forum.e-wind.pl
Obrazek

Persja

Od: Sob sie 28, 2004 11:30

Post » Śro paź 06, 2004 19:36

Persja - no to mnie nie pocieszylas... :roll:
Czy marzenie o hodowli, w której sie konkretne koty kocha, a nie tylko hoduje jest tak strasznie nierealne?
Przeciez i tacy hodowcy istnieja... Czy nie ich wlasnie powinno sie chwalic i reklamowac?
Sposob opisania to jedno, ale fakty... to one zrobily na mnie przykre wrazenia :-(
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro paź 06, 2004 20:21

zuza pisze:Persja - no to mnie nie pocieszylas... :roll:

Zeby pocieszyc, musialabym po prostu sklamac...

Nie ma wielu hodowli bez zarzutu.

Ja np dostalam kotke z hodowli w jakiej koty byly kochane ale kotka nie byla calkiem zdrowa. I wychowywala sie z kilkunastoma innymi kociakami, nie byla tak nawykla do ludzkiej reki, jak bym tego chciala.
I choc widzialam zaangazowanie hodowczyni i nawet szczere wzruszenie w oczach gdy kotke oddawala. Coz mi jednak po tym skoro do weta z kotka sie nachodzilam?

Moze ta Pani odda zdrowe, zaszczepione i wyprzytulane? Coz z tego ze glupio pisze.
Nie mozemy wszak zakladac ze kotki tam nie dostaja wcale milosci i pieszczot - byloby to nie fair, nikt z nas nie byl u nich w domu.
A krytykowac jest latwo.....

Uwazam ze ta hodowla wcale nie odstaje na niekorzysc od innych, a co wiecej powiem - w wielu sprawach przesciga inne.

Dlatego nie przylaczylam sie tak stanowczo do nagonki na nia, chociaz zauwazam jej wady i im nie zaprzeczam.
Postanowilam zdobyc sie na obiektywizm, oparty na wiedzy o innych hodowlach, nie wiem na ile mi wyszlo.
Pozdrawiam,
Persja

www.forum.e-wind.pl
Obrazek

Persja

Post » Śro paź 06, 2004 20:21

Persja pisze:Na mojej stronie jest duza lista hodowli Persow i Egzotykow(nie tylko) - jak ktos chce znalezc prawdziwe 'kwiatki' zapraszam. Nie wiadomo smiac sie czy plakac.
Patrzac na niektore strony modle sie o zdrowy rozsadek i bystrosc umyslu kupujacych kocieta....

Skoro wiesz o tym - to dlaczego reklamujesz te stronki u siebie?...
Dla niektorych moze to byc rekomendacja...

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro paź 06, 2004 20:34

Blue pisze:Skoro wiesz o tym - to dlaczego reklamujesz te stronki u siebie?...
Dla niektorych moze to byc rekomendacja...

Odpowiem tak:
Nie jestem w stanie odwiedzic wszystkich hodowli w Polsce i obserwowac je na tyle dokladnie by powiedziec : Tak, ta dobra, Nie, ta zla.
Czy z tego powodu na portalu poswieconym kotom perskim ma nie byc listy hodowli?
Zalozylam ze gromadze po prostu suche informacje o hodowlach, adres, strona, etc. ale na moim portalu w innym miejscu pisze o roznicach miedzy hodowlami a pseudohodowlami.

I pytanie - czy dla Ciebie wymienienie linkow to od razu rownoznaczne z reklama(rekomendacja?) czy informacja ? Zauwaz nigdzie nie pada slowo 'polecane hodowle'.
Pozdrawiam,
Persja

www.forum.e-wind.pl
Obrazek

Persja

Post » Śro paź 06, 2004 20:54

Persja pisze:
zuza pisze:Persja - no to mnie nie pocieszylas... :roll:

Zeby pocieszyc, musialabym po prostu sklamac...

Nie ma wielu hodowli bez zarzutu.
(...)

Dlatego nie przylaczylam sie tak stanowczo do nagonki na nia, chociaz zauwazam jej wady i im nie zaprzeczam.

E tam - nagonka zaraz...

Sorki, ale nie zaufalabym komus, kto oddal kota, bo byl chory i nie mogl byc hodowlany, ze potrafi zwiezraka obdarzyc miloscia. Nic na to nie poradze.
Widac, ze mam idealistyczne spojrzenie... trudno, jakos sie z tym pogodze. Nie pierwsze to i nie ostatnie zapewne rozczarowanie.

Poza tym jak ktos pisze takie rzeczy na swojej stronie w ramach reklamy to musi sie liczyc z tym, ze ktos to przeczyta.

Oczywiscie nie mam pojecia jak ta hodowla wyglada naprawde. Czy mam prawo oceniac tamto konkretne zachowanie? Moze nie. Ale mysle to, co mysle.

zuza

Post » Śro paź 06, 2004 20:59

Ale umieszczajac na swojej stronie link do stronki hodowli o ktorej masz takie zdanie:>>Patrzac na niektore strony modle sie o zdrowy rozsadek i bystrosc umyslu kupujacych kocieta....<< - robisz im jednoczesnie reklame, a potencjalny chetny na kociaka moze sie zasugerowac obecnoscia tego linku na Twojej stronie i uznac ze Ty masz o niej dobre mniemanie.

Mnie ostatnio prosil o umieszczenie linku (i nawzajem) do stronki nowopowstalej gieldy dla zwierzat jej tworca.
Nie zgodzilam sie. I mam nadzieje ze w jasny sposob wytlumaczylam mu dlaczego.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro paź 06, 2004 21:04

Persja pisze:
I pytanie - czy dla Ciebie wymienienie linkow to od razu rownoznaczne z reklama(rekomendacja?) czy informacja ? Zauwaz nigdzie nie pada slowo 'polecane hodowle'.

Dla mnie jest to reklama. Czy rekomendacja - niekoniecznie, ale moze tak zostac odebrane.

zuza

Post » Śro paź 06, 2004 21:15

Persja pisze:[
Uwazam ze ta hodowla wcale nie odstaje na niekorzysc od innych, a co wiecej powiem - w wielu sprawach przesciga inne.
A to ciekawe, skad wiesz... Kociąt jeszcze z tej hodowli nie było, jak na razie byli na jednej wystawie :roll:
To, co mi sie nie podoba tam, do sposób opisywania zwierząt, świadczący o pewnym uprzedmiotowieniu zwierząt.
Jako, ze pierwsze hodowle, z jakimi się zetknęłam i które odwiedzałam, są naprawdę dobre - bo i kocięta zsocjalizowane i kochane, i koty rewelacyjnie traktowane, i osiągnięcia wystawowe, i kotki rodzące w porządnych odstępach (raz na rok), to poprzeczkę innym stawiam bardzo wysoko. Traktowanie zwierząt jako wystroju mieszkania jakoś mi sie nie mieści w pojeciu "dobra hodowla".

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Śro paź 06, 2004 21:22

Bo chyba, powiedzmy sobie to szczerze, niewiele jest hodowli kotów, które mają na względzie dobro tychże :roll:
Dlatego wolę dachowce, te nie mają takich problemów, nikt (albo prawie nikt :roll: ,chyba :roll: ) Nie bierze ich do domu w dużych ilościach ze względu na kolor tapet..Albo żeby się zwróciła ich wartość... :roll:
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Śro paź 06, 2004 21:29

anna57 pisze:Bo chyba, powiedzmy sobie to szczerze, niewiele jest hodowli kotów, które mają na względzie dobro tychże :roll:
:roll:

nie prawda, zupełnie nie podoba mi się to stwierdzenie :evil:
znasz hodowców? jakim prawem tak się wypowiadasz?
dużo czytam natym forumi powiem wam ,że jedno, co mi się tu nie podoba, to ogromna łatwość do wszelkiej krytyki i potępiania innych.
Obrazek

Hitachi

Od: Śro sie 25, 2004 19:11

Post » Śro paź 06, 2004 21:29

Zuza, wybacz, ala ta dyskusja zaczyna byc nagonka na mnie....
Nie bardzo lubie taka atmosfere jaka jest codziennoscia na grupach newsowych.
Czy dlatego ze ujelam sie za ta hodowla (a raczej osmililam sie powiedziec ze ma tez jasne strony, nie tylko ciemne!!) musze teraz ja byc atakowana?

Proponuje moze np przegladniecie linkow w 'linkowniach'' wielkich stron poswieconych kotom, z pewnoscia czesc prowadzi do hodowli ktore do Twoich idealow nie przystaja....I z pewnoscia... intencja osob jakie te linki umiescily, byla reklama a nie informacja...?

Ok, ode mnie to tyle.

Zaczelam ten watek poniewaz chcialam zwrocic uwage na to czego nalezy sie wystrzegac podczas zakupu kota, forumowicze zadecydowali ze bedzie o czyms innym i ok.

Acha, na mojej stronie umiescilam notatke ze kazdy ma prawo zglaszac mi uwagi krytyczne zarowno co do stronki, tresci jak i mnie.
I w dziale hodowli na mej stronie dopisalam zdanie jakie mysle rozwiewa watpliwosci co do moich intencji.
Pozdrawiam,
Persja

www.forum.e-wind.pl
Obrazek

Persja

Post » Śro paź 06, 2004 21:36

Persja pisze:Zuza, wybacz, ala ta dyskusja zaczyna byc nagonka na mnie....

Na Ciebie? 8O
Spytalas jak moze byc odebrane umieszczenie tam linkow. Odpowiedzialam. Ale ok, nie chcialas odpowiedzi, to nie...
Do zobaczenia w innym watku moze :-)

zuza

[poprzednia][następna]