Kontrowersyjny Whiskas

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto paź 25, 2011 9:43 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Lilianna J-wie pisze:Na Royala też Ci niektórzy mogą narzekać. Na karmy z Puriny typu Cat Chow także. Też się z tym spotkałam i ja mam ten sam problem. Royala dostawał mój kot z kamicą nerkową- pomogło i chętnie ją jadł. Whiskasa jedzą też chętnie wszystkie moje koty, zwłaszcza wybredne persy. I to suchą i mokrą. Kitekata też jedzą ale już z mniejszym entuzjazmem. Chętnie jedzą też Friskiesy z Puriny. Animonda jest dla mnie nieosiągalna przy takiej liczbie kotów i przyznam się,że nie zauważyłam oznak złego żywienia ani też nic takiego nie wykazują wyniki badań. Może dlatego,że dodatkowo daje im jeszcze wątróbkę wieprzową, kocie kiełbaski czy gotowanego kurczaka. Zresztą wybierając im karmę kieruję się przede wszystkim ich gustem, by im smakowało

8O

A więc to jest ta karma niskobiałkowa od weterynarza...
najszczesliwsza

Post » Wto paź 25, 2011 9:52 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Widzę,że znów ktoś wstał lewą nogą.. Karm swoje koty po swojemu, ja po swojemu.. I widać,że już się gubisz w wątkach , bo pisałam,że wet zalecił dietę z małą ilością białka, a karmę brałam dla kota chorego na kamicę nerkową. Za bardzo się koncentrujesz, by się mnie czepiać
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Wto paź 25, 2011 9:59 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Lilianna J-wie pisze:Miałam na myśli mięso wieprzowe jako takie.. Wątrobę owszem można dawać drobiową z tym,że moje koty jej nie jedzą..A wieprzową wątrobę zalecił mi weterynarz na zwalczanie anemii u moich 2 kotów, a że wszystkie prawie jedzą to co? Mam im teraz zabronić?

Możesz dawać wołową. Spróbuj raz, może im podejdzie.
Choroba auyeszkyego występuje rzadko, a jak już, to zabija szybko. Tylko kłopotów trochę, bo wygląda jak wścieklizna.

Pytałaś w sklepie mięsnym o tzw obrzynki z mięsa? U mnie na bazarku w budce mięsnej maja takie, niby dla psów. Tłuszcz, żyły, trochę mięsa. Samo dobre dla kotów na zimę, a kosztuje czasem trzykrotnie, albo i czterokrotnie mniej. Najtaniej kupowałam za 2 złote za kilo.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Wto paź 25, 2011 10:11 Re: Kontrowersyjny Whiskas

U mnie na to się mówi ścinki- owszem są i często kupuję i dla psów i dla kotów.U mnie cena jest 5-6 zł za kg i bywa,że są tam też kawałki kiełbas czy wędlin albo pasztetów. Często można też osobno kupić płucka. Co do wołowiny- już gdzieś pisałam,że w moim mieście nie ma jej w żadnym mięsnym sklepie. Czasem w Biedronce uda mi się dorwać taki pakowany po 0,5kg gulasz wołowy ale to naprawdę trzeba mieć szczęście, bo oni tego nie sprowadzają- mięso jest za drogie i zwyczajnie im nie schodzi
Ostatnio edytowano Wto paź 25, 2011 10:14 przez Lilianna J-wie, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Wto paź 25, 2011 10:11 Re: Kontrowersyjny Whiskas

zaznaczam

selya

Od: Pon sie 22, 2011 16:18

Post » Wto paź 25, 2011 20:01 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Lilianna J-wie pisze:Miałam na myśli mięso wieprzowe jako takie.. Wątrobę owszem można dawać drobiową z tym,że moje koty jej nie jedzą..A wieprzową wątrobę zalecił mi weterynarz na zwalczanie anemii u moich 2 kotów, a że wszystkie prawie jedzą to co? Mam im teraz zabronić?

A co takiego wet miał do powiedzenia na temat faktu że dwa domowe koty z jednego domu mają anemię?
Nie zwalcza jej się podawaniem wątroby tylko szukaniem przyczyny takiego problemu.

Wątroba drobiowa, chyba że ktoś ma dostęp do wątrób kur podwórzowych, takich zwyczajnych, ze wsi - to samo paskudztwo, rozpadające się w rękach, napakowane chemią, toksynami.
Zawiera dodatkowo tyle wit. D i A że przy regularnym podawaniu można łatwo doprowadzić do przedawkowania tych witamin.
Nic fajnego.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto paź 25, 2011 20:45 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Ferdek pisze:(...)Narazie kupuję karme Animonde dla młodych kotów 200g-5 zł . (...)
Ostatnio swojemu daje ćwierć parówki, myślicie ze zaszkodzi mu ? :)

Animonda dla młodych kotów, to rozumiem, ze carny kitten?
Strasznie drogo płacisz 8O , kupuj w sklepach internetowych, np. w zooplusie wychodzi 2,98 za puszkę 200g (czyli w cenie whiskasa), a karma dobra
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... fine_carny
tylko musisz nastawić się na tydzień czekania, zooplus niezbyt szybki jest w realizacji zamówień.
A parówek kotu nie dawaj, tam wcale nie ma mięsa, albo niewiele (czytałam gdzieś, że lekarze pediatrzy odradzają podawanie parówek dzieciom do siódmego roku życia).

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Wto paź 25, 2011 20:48 Re: Kontrowersyjny Whiskas

A co takiego wet miał do powiedzenia na temat faktu że dwa domowe koty z jednego domu mają anemię?

Bo wątroba zawiera żelazo, a moje jaśnie hrabianki mają iście francuskie podniebienie i strasznie wybrzydzają
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Wto paź 25, 2011 20:50 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Blue pisze:

Nie zwalcza jej się podawaniem wątroby tylko szukaniem przyczyny takiego problemu.

Wątroba drobiowa, chyba że ktoś ma dostęp do wątrób kur podwórzowych, takich zwyczajnych, ze wsi - to samo paskudztwo, rozpadające się w rękach, napakowane chemią, toksynami.
Zawiera dodatkowo tyle wit. D i A że przy regularnym podawaniu można łatwo doprowadzić do przedawkowania tych witamin.
Nic fajnego.

Rozwinę myśl Blue cytatem

kamari pisze:"Nieodpowiednie dawki witaminy A, aplikowanej jako uzupełnienie diety, mogą przyczynić się do groźnego w skutkach zatrucia. Najczęstszą przyczyna zatruć jest nadmierne spożycie suplementów bogatych w tę witaminę, np. oleju z wątroby dorsza czy kompleksowych preparatów witaminowych. Również karmienie psów / kotów dużą ilością surowej wątroby może spowodować zatrucie.

Zatrucie objawia się w następujący sposób. Zwierzak stopniowo zaczyna tracić apetyt, chudnie. Nie wykazuje chęci do zabawy, jest osowiały. Może przyjmować pozycje siedzącą z uniesionymi przednimi łapami – niczym kangur. W trakcie wysiłku fizycznego kuleje – kulawizna spowodowana jest rozrostami kostnymi, które uciskają okoliczne nerwy. Rozrosty kostne kręgów szyjnych mogą powodować zmniejszenie lub zwiększenie czucia skórnego na łapach przednich i szyi. Kręgosłup, zwłaszcza odcinek szyjny, oraz stawy kończyn wykazują sztywność i trudności w zgnaniu. Sierść traci połysk, częściowo wypada. W nerkach postępujące procesy zwyrodnieniowe przyczyniają się do występowania problemów w oddawaniu moczu. Niektóre psy mogą miewać trudności z wypróżnianiem. Wymienione objawy występują łącznie lub pojedynczo. Ich nasilenie zależy od czasu trwania zatrucia i stężenia witaminy A w osoczu krwi.

Zatrucie diagnozowane jest na podstawie wywiadu i uzyskanych z niego informacji o sposobie żywienia zwierzaka i ewentualnej suplementacji diety witaminą A. Poza wywiadem istotne w rozpoznaniu jest badanie RTG – widoczne na zdjęciach zmiany kościotwórcze umiejscowione na kręgach szyjnych, mostku i żebrach. Gdy zatrucie zostanie zdiagnozowane, rozpoczyna się kurację leczniczą. Leczenie przede wszystkim polega na wyłączeniu z diety pokarmów bogatych w witaminę A oraz jej suplementów. Zaleca się karmienie czworonoga karmami pełnoskładnikowymi, odpowiednio zbilansowanymi, dostosowanymi do wielkości, wieku i aktywności psa. W zależności od danego przypadku i zaawansowania zmian chorobowych choremu podawane są odpowiednie leki, np. przeciwbólowe uśmierzające ból spowodowany zmianami w stawach. "

Jeszcze o wątróbce - surowa może powodowa biegunkę, ugotowana - zaparcia.

Trzeba koniecznie powiedziec wetowi o tej wątróbce, mały jadł jej bardzo dużo w okresie intensywnego wzrostu. Wydaje mi się, że wszystkiego problemy wynikają z żywienia.

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Wto paź 25, 2011 20:56 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Dzięki ale:
1. Maluchy nie jedzą u mnie wątróbki
2. Nie dostają jej dużo- ok 20 dkg na jakieś 2 tygodnie
3. Zastrzyki z żelaza są bardzo bolesne, poza tym wiadomo,że to "sztuczne" to nie to samo co naturalne
Bądż co bądż wyniki obu się poprawiły i trzymają się na prawidłowym poziomie
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Wto paź 25, 2011 21:19 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Jeśli chcesz porady i faktycznej wiedzy, popartej naukowymi faktami to zerknij na stronę poświęconą BARFowi-BARFny świat-banerek w moim podpisie :wink: Strona poświęcona tej metodzie żywienia, która moim zdaniem i zdaniem wielu innych mądrych osób jest najlepsza. Ale jeśli to cię nie interesuje, to są tak również informacje na temat naprawdę wartościowych gotowych karm-z opisem dlaczego, z analizą składu itd. Polecam lekturę :ok:
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Wto paź 25, 2011 21:22 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Już czytałam dziękuję, co ciekawsze rzeczy sobie druknęłam,żeby zawsze mieć :wink: pod ręką
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Wto paź 25, 2011 21:31 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Odbiegając od kotów,moja matka w ciąży miała zalecenie od lekarki by jadła surową wieprzową wątrobę i...jadła,a ja myślałam jak patrzyłam że pawia puszczę.Fuuuj :mrgreen: Kotka którą miałam 12 lat lubiła bardziej wieprzową,ale mi ten smród jałowizny przeszkadzał i drobiową dawałam,od czasu do czasu i czy po tej czy innej były zaparcia,no i wiadomo kupy czarne.Serduszka i inne rzeczy nigdy nie chciała.Ogólnie jadła suchy Frieskies z wołowiną wolała.
Nigdy biegunek,tylko jak był 33% gratis to paskudzili i wtedy tylko były za grube kupy.Normalne paczki to było ok.To było kilka lat temu i nie wiem jaki Frieskies jest teraz :roll:
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Śro paź 26, 2011 9:16 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Jak moje koty go jedzą to nie jest zły :mrgreen:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Śro paź 26, 2011 9:21 Re: Kontrowersyjny Whiskas

Lilianna J-wie pisze:Jak moje koty go jedzą to nie jest zły :mrgreen:

Jest tylko mało wartościowy. Podobnie jak inne marketówki.
Matko, doczekałam na miau wątku entuzjastów whiskasa... Pora umierać :?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

[poprzednia][następna]