Budki dla kotów wolnożyjących Łódź

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 20, 2011 10:32 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

Przerpraszam za offa.
Szukam kogoś kto mógły przeprowadzić wizytę przedadopcyjną w Trzebini dla kotki z mojego podpisu. Może znacie kogos z tamtych okolic, albo poradzicie mi jak znaleźć ?
Pokaż mi swoje zwierzątko, a powiem Ci jaki jesteś.

elsia

Od: Pon wrz 10, 2007 10:25

Post » Nie paź 23, 2011 17:03 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

Kończący się weekend uważam za udany pod względem budkowym :D.
Do Dorato zawieźliśmy dziś trzy budki, które staną:
- koło Toyi przy Broniewskiego
- przy zakładach Próchnika
- na balkonie znajomej Doroty na Bandurskiego (gdzie ostatnio zaczęły zaglądać dwa bezdomniaki szukające schronienia).
Poza tym dwie duże budy czekają na Agnieszkę (koleżankę Bordo), która zawiezie je potrzebującym.

Ogólnie stwierdziliśmy, że gospodarujemy się całkiem nieźle :wink:. Wykorzystujemy, co się da, kombinujemy. Kosztem wypadnięcia zębów przy cięciu styropianu przerobiliśmy kilka tygodni temu na ósemki kilka szesnastek, które dostaliśmy jeszcze w ubiegłym roku od Annskr. Powstały z nich prawie 4 budki :ok:. Postanowiliśmy też zrobić użytek z piątek frezowanych, też od Ani. Tam gdzie budka ma kawałek zabezpieczenia czy dachu - starą komórkę, altankę czy coś w tym rodzaju - robimy z piątek. Plus ciepłe wypełnienie i musi wystarczyć.

Paragony z ostatnich dwóch tygodni:

Obrazek

Ze 165 zł, które mieliśmy na kupce, zostało zatem 95 złociszy.
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Nie paź 23, 2011 17:10 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

Łoo, ale macie pary w łapach, aż cztery budki? 8O :lol: :ok:

ciotka59

Od: Sob sie 15, 2009 15:32

Post » Nie paź 23, 2011 17:14 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

ciotka59 pisze:Łoo, ale macie pary w łapach, aż cztery budki? 8O :lol: :ok:

Lucynko, budki Jarek robił w tygodniu, pomału dłubał, kleił szkielety styropianowe, ofoliowywał, dzisiaj tylko "obstreczykowaliśmy" wszystkie i gotowe :ok:
Obrazek

pisiokot

Post » Nie paź 23, 2011 23:31 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

To wy oprócz foli dajecie strecz?
Ja narazie tylko folię na kiszonki kupiłam.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon paź 24, 2011 8:23 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

Lidka pisze:To wy oprócz foli dajecie strecz?

Tak, szkielet styropianowy owijamy folią, dokładnie kleimy taśmą, a potem jeszcze całą budkę owijamy kilka-kilkunastokrotnie streczem. Mamy wtedy dodatkowe zabezpieczenie np. dla taśmy sklejającej folię i wtedy wiemy, że wszystko się na sicher trzyma.
Obrazek

pisiokot

Post » Pon paź 24, 2011 8:41 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

pisiokot pisze:
Lidka pisze:To wy oprócz foli dajecie strecz?

Tak, szkielet styropianowy owijamy folią, dokładnie kleimy taśmą, a potem jeszcze całą budkę owijamy kilka-kilkunastokrotnie streczem. Mamy wtedy dodatkowe zabezpieczenie np. dla taśmy sklejającej folię i wtedy wiemy, że wszystko się na sicher trzyma.

Bardzo mi się podobają Wasze domki :)
Czy można u Was taką kocią willę zamówić, ile kosztuje i czy możliwe byłoby przesłanie do Krakowa ?

elsia

Post » Pon paź 24, 2011 8:56 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

Elsia, muszę Cię zmartwić, ale nie ma jak takich budek przesłać z Łodzi, bo już to sprawdzałam w ubiegłym roku kiedy pani z Warszawy chciała taką budkę od nas. Poczta tego nie prześle, bo są za duże, z tego samego powodu nie wchodzą w grę przesyłki konduktorskie. Poza tym my nie robimy tych budek "zarobkowo", robimy to w wolnych chwilach i raczej nie mamy możliwości na jakąś większą produkcję :wink: .
Nie bierzemy za budy pieniędzy, dajemy potrzebującym za darmo, chcemy chociaż w ten sposób pomóc karmicielkom. Czasem ktoś nam da kilka złotych za budkę, a częściej czekoladę czy inne słodkości :D. Materiały kupujemy dzięki wsparciu różnych dobrych duszyczek wpłacających nam pieniądze na ten cel.
Może spróbowałabyś zrobić sama, z czyjąś pomocą, to naprawdę nie jest trudne .
W wątku masz instrukcję wykonania takiej budy (tak w połowie trzeciej strony jest fotorelacja).
Obrazek

pisiokot

Post » Pon paź 24, 2011 9:05 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

Bardzo pięknie dziękuję za miłą i wyczerpującą odpowiedź :)
Niestety nie mam możliwości wykonać takiej willi sama - notoryczny brak czasu - mam rozległe obowiązki i wobec ludzi i wobec zwierząt. Chodzę spać nie wcześniej niż o godz. 23-ciej. Nie dam rady :(
Opiekuję się kotkami na działce, gdzie mam dom letni i w Krakowie, gdzie przeprowadzam się na zimę. Kilka takich domków bardzo by się moim kotkom przydało. Kupiłam im już 2 i zrobiłam latem 3, ale daleko im do Waszych ful wypas budek.
Widziałam też budki kocie w sklepie internetowym, ale to też nie to, co Wy robicie.
Świetna robota, gratuluję :)
Myślę, że kurierem dałoby się je przesłać, a nieco grosza na kolejne budki, czy karmę, myślę, że by się przydało.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników zwierzaczków :1luvu:

elsia

Post » Nie paź 30, 2011 10:55 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

elsia, a może skorzystasz z tej akcji?
http://www.facebook.com/event.php?eid=240255742690982
Fundacja Czarna Owca Pana Kota zaprasza na bezpłatne warsztaty budowy domków, które będą odbywać się cyklicznie w siedzibie Fundacji (Kraków, ul. Miodowa 41, lok. 14B) w terminach: 5 listopada, 10 grudnia 2011, 14 stycznia 2012 w stałych godzinach 11-14.

Zbliża się zima, nie wszystkie bezdomne koty mogą liczyć na ciepłe schronienie, otwarte okno piwniczne czy ludzką życzliwość. Są koty, które mieszkają pod krzakiem, lub samochodem, nie mają stałego miejsca, gdzie mogą się schronić, odpocząć, zagrzać się. Im trzeba pomóc i zdążyć to zrobić przed nastaniem zimy. Nie można pozwolić by zamarzły.

I każdy może to zrobić. Najprostszy przepis na domek dla bezdomnego kota to: minimum 2 osoby, trochę dobrych chęci, 3 wolne godziny, 3 płyty styropianowe, 2 skrzyneczki po owocach, 1 klej montażowy, 1 koc termiczny, 1 taśma klejąca, fragment plandeki. I domek gotowy, kocie życie uratowane!

A co w tym jest najfajniejsze? To, że budując domek, nie tylko ratujesz kocie życie, ale też dobrze się bawisz, relaksujesz i odpoczywasz od szumu i pośpiechu dnia codziennego! Przyjdź sam/sama, zabierz dzieci, pomóżmy razem bezdomnym kotom!

Warsztat ma charakter praktyczny – będziemy budować domki dla bezdomnych kotów, a wszyscy uczestnicy/czki otrzymają bezpłatną Owcową publikację „Kocie kwartały. Krótki przewodnik po kotach”, w której znajduje się m.in. poradnik jak budować domki dla kotów.

Materiały do budowy domków zapewni Fundacja.

Warsztaty poprowadzi Tomek Argasiński – z wykształcenia inżynier budownictwa, doświadczony budowniczy domków, autor fundacyjnej Instrukcji budowy domków dla kotów.

Serdecznie zapraszamy!

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Nie paź 30, 2011 11:04 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

mokkunia pisze:elsia, a może skorzystasz z tej akcji?
http://www.facebook.com/event.php?eid=240255742690982
...

Bardzo dziękuję za informację, ale jak już pisałam, niestety moja doba jest za krótka na to czego już się podjęłam. Nie mogę podejmować nowych wyzwań, bo ich realizacja będzie możliwa tylko kosztem, tych już podjętych wcześniej :(
Udział w tych warsztatach w moim przypadku wraz z dojazdem to 5 godzin. Nie dam rady wykroić tyle czasu. Zapytałam Was, bo chcę kupić domki dla kotów. Tylko to mogę zrobić, czy to takie złe ?
A akcja bardzo pożyteczna.

elsia

Post » Nie paź 30, 2011 13:32 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

akcja super, na warsztatach powstaną domki wykonane przez uczestników, elsia zamejluj do nich, zadzwoń i moze tam mogłabyś otrzymać/kupić jeden czy dwa kocie domki - czy to nie rewelacyjne rozwiązanie
Ostatnio edytowano Nie paź 30, 2011 17:16 przez bordo, łącznie edytowano 1 raz
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Nie paź 30, 2011 15:41 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

Dzielny TŻ wyżebrał dwie paki styropianu :ok: Maglował, maglował i wymaglował :D
Drogiemu darczyńcy niech się darzy :ok:
W piątkowy wieczór Jarek pokroił cały ten styropian, wykorzystał resztki, pokombinował i wyszło sześć małych budek.
W sobotę pojechaliśmy po taśmę (niestety dużo schodzi, bo najpierw kleimy szkielet, potem dokładnie folię, a na końcu strecz i taśma znika w okamgnieniu):

Obrazek

i dawaj do roboty :D.

Dzisiaj swoje dwie małe budki odbierze p. Basia z Radogoszcza, w tygodniu kolejne dwie małe p. Ania, też z Radogoszcza :wink:, jedna mała i jedna duża (z tych zrobionych w ubiegłym tygodniu) będzie dla Iwci, a ostatnia szósta ma trafić jutro do dwóch koteczek mieszkających przy Biedronce naprzeciwko Manufaktury. Co prawda nie ma tam jakiegoś super spokojnego i bezpiecznego miejsca na tą budkę, ale pojedziemy tam jutro z Marzeną (która je dokarmia) i będziem kombinować.

edit:elsia, nikt Ci nie ma za złe, że chcesz kupić budkę dla kota. Każdy to rozumie, że nie każdy ma możliwości czasowe, "techniczne" czy inne, żeby samemu to zrobić. Dlatego właśnie my robimy te budki - żeby wspomóc tych, którzy z wymienionych powodów się tym nie zajmą.
Myślę, że pomysł Bordo jest bardzo dobry - żeby się skontaktować z uczestnikami warsztatów, na pewno jakąś budkę uda się od nich uzyskać :ok:
Obrazek

pisiokot

Post » Nie paź 30, 2011 17:57 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

Witam, przeczytałam cały wątek i powiem, że duma mnie rozpiera, że na łódzkim podwórku dzieje się tyle dobrego dla kociambrów.

Ale w sumie, to mam kilka pytań:
Taśma pakowa ile ma metrów? 50???
Piana to taka zwykła wężykowa, niskoprężna, 750 ml?
(Handluje tym, i jak patrzę ile płacicie to wiem, że mogę załatwić taniej)

Jeśli chodzi o lumpeksy to w sobotę o 9. rano (a nawet trzeba być 8.50-8.55) na ul. Wschodniej, zaraz na początku chyba trzeci sklep po prawej stronie, łatwo można poznać bo kolejka w soboty stoi:) sprzedają wszystko po 1zł/szt. (od grubych, zimowych kurtek i polarów po prześcieradła i inne przydatne budkowe materiały).

kas1986

Od: Nie paź 30, 2011 13:04

Post » Nie paź 30, 2011 18:01 Re: Budki dla kotów wolnożyjących - Łódź fotki str.12

kas1986 pisze:Ale w sumie, to mam kilka pytań:
Taśma pakowa ile ma metrów? 50???
Piana to taka zwykła wężykowa, niskoprężna, 750 ml?
(Handluje tym, i jak patrzę ile płacicie to wiem, że mogę załatwić taniej)

Jeśli chodzi o lumpeksy to w sobotę o 9. rano (a nawet trzeba być 8.50-8.55) na ul. Wschodniej, zaraz na początku chyba trzeci sklep po prawej stronie, łatwo można poznać bo kolejka w soboty stoi:) sprzedają wszystko po 1zł/szt. (od grubych, zimowych kurtek i polarów po prześcieradła i inne przydatne budkowe materiały).

Kas1986, taśmę kupujemy tą 66-metrową, wyszło nam, że taniej wychodzi metr niż w opakowaniach 50-ciometrowych.
Pianka 1000 ml chyba, najtańsza za 9,99 zł, w Praktikerze i Liroy Merlin.
Obrazek

pisiokot

[poprzednia][następna]