koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 18, 2011 16:09 koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

Mam takie pytanie do specjalistów kocich zachowań. Jak to jest z tymi kotami co wybierają sobie jednego właściciela.
Czy jeśli mieszkam w dużym domu z kilkoma osobami i odseparuje nowego małego kotka na jakiś czas tak żeby był tylko w moim towarzystwie od pozostałych domowników to czy wtedy ja stanie się tym "wybrańcem" czy to nic nie da i i tak jak później się puści na resztę mieszkania i kontakt z innymi domownikami to sobie wybierze kogo chce? Jeśli jednak teoria odseparowania jest skuteczna jaki czas musi kotek być ze mną żeby to mnie wybrał na tego jednego ulubionego :) ?

lukx

Od: Czw paź 13, 2011 19:25

Post » Wto paź 18, 2011 16:12 Re: koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

kot wybiera sobie tą osobę, którą on chce a nie tą do której ją zmusisz.. więc wydaje mi się, że odseparowaniem go nic nie wskórasz, bo jak będzie miał możliwość to dokona ponownego wyboru.. Bądź dla kota dobry, głaszcz kiedy chce, baw się kiedy ma ochotę, dawaj dobre jedzenie, sprzątaj regularnie kuwetę, to tym zdobywa się serce kota a nie odseparowaniem od innych domowników.

selya

Od: Pon sie 22, 2011 16:18

Post » Wto paź 18, 2011 16:14 Re: koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

Daj kociemu sercu wybrać samodzielnie, ja bym nie próbowała tym manipulować, ani tym bardziej z takich dziwnych przyczyn izolować kota. To już lepiej dobrym jedzonkiem "przekupić" ;) O iel to w ogóle możliwe.
Obrazek

Axa76

Od: Śro wrz 24, 2008 13:56

Post » Wto paź 18, 2011 16:33 Re: koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

hmmm to tak tylko to ja kupuje kota i za jakiś czas planuje się wyprowadzić wiec co, kotek będzie tęsknił z tym kogo sobie wybierze?
Plus 100% nie wybierze mnie bo pracuje po 8 godzin dziennie wiec wybierze tego kto jest w domu cały czas... mój dziadek :)

lukx

Post » Wto paź 18, 2011 16:36 Re: koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

To po przeprowadzce będzie musiał przyzwyczaić się do Ciebie... nie ma tak, że kot na pewno wybierze tego kto jest częściej w domu i kto na więcej pozwala... Mój TŻ więcej czasu spędzał w domu, nie gonił za wszystko a kot i tak wybrał mnie.. nie trafisz za tym.

selya

Od: Pon sie 22, 2011 16:18

Post » Wto paź 18, 2011 17:13 Re: koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

Przede wszystkim, jeśli masz na myśli zakup/adopcję kota, który został dobrze zsocjalizowany z ludźmi, nie ma obawy, że kot nawiąże więź emocjonalną jedynie z jedną osobą. Nie ma więc w ogóle powodu, by tak myśleć. To tak, jak z ludźmi - jednych polubimy bardziej, innych mniej, ale jesteśmy w stanie lubić wiele osób :) Musisz jedynie dbać, by kot miał powody, by Cię lubić :) Wspólna zabawa, pieszczoty - tym na pewno zaskarbisz kocie serce.
Izolacja na pewno nie jest dobrym pomysłem!
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Wto paź 18, 2011 17:15 Re: koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

tak kupuje kota rasowego, birmanskiego i z tego co czytałem ta rasa sobie wybiera właściciela.

lukx

Post » Wto paź 18, 2011 17:29 Re: koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

To zdecydowanie duże uproszczenie!
Przede wszystkim zwróć uwagę, by kot pochodził z hodowli, w której kocięta nie boją się ludzi, chętnie i odważnie podchodzą, pozwalają się głaskać. Zwróć uwagę na zachowanie kotki - matki kociąt. Czy jest to kot przyjazny. Jeśli koty będą trzymać się na dystans itd. wybierz inną hodowlę. Kupowanie kota rasowego ma sens tylko wtedy, kiedy jego charakter, zachowanie są takie, jakich oczekujemy.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Wto paź 18, 2011 17:38 Re: koty ktore wybieraja sobie jednego właściciela...

tak tak :) już mam zarezerwowanego kociaka z bardzo dobrej hodowli, którą odwiedziłem. Kociaki były mega towarzyskie i wspinały się na mnie :).
Matka też dawała się głaskać i podchodziła.

lukx