KOTY z RUDY ŚL. Wysypisko niechcianych zwierząt.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 16, 2011 21:56 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

justyna8585 pisze:Mam poważny problem.Dostałam mandat za zaśmiecanie,a dokładnie za karmienie kotów.Ludzie mieszkający w klatce u P.Czypionki tak mnie załatwili.Wszystko było już ugrane

To normalnie skur..... stwo.
Mam nadzieję że i od tych ludzi ktoś się kiedyś odwróci plecami.
Nie można odwołania pisać do tego mandatu :?:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Nie paź 16, 2011 22:01 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

Dorota Wojciechowska pisze:
justyna8585 pisze:Mam poważny problem.Dostałam mandat za zaśmiecanie,a dokładnie za karmienie kotów.Ludzie mieszkający w klatce u P.Czypionki tak mnie załatwili.Wszystko było już ugrane

Ja sie boje już cokolwiek robić,nie mam szans z nimi,ani jedna os. mnie nie poparła.
Oni mnie szantażują otruciem tych najmniejszych,a to naprawde nie problem,bo są cały czas tam :(
Na razie chodze o 2 00 w nocy karmić i czekam aż zjedzą,nie wiem jak długo wytrzymam,bo jestem na 2. dzien nieprzytomna

Oni mnie straszyli następnym mandatem o spowodowanie uszczerbku na zdrowiu mieszkańców,bo wg nich sprowadziłam szczury i ludzie mają w domu też pchły

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Nie paź 16, 2011 22:06 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

justyna8585 pisze:

Ja sie boje już cokolwiek robić,nie mam szans z nimi,ani jedna os. mnie nie poparła.
Oni mnie szantażują otruciem tych najmniejszych,a to naprawde nie problem,bo są cały czas tam :(
Na razie chodze o 2 00 w nocy karmić i czekam aż zjedzą,nie wiem jak długo wytrzymam,bo jestem na 2. dzien nieprzytomna

Oni mnie straszyli następnym mandatem o spowodowanie uszczerbku na zdrowiu mieszkańców,bo wg nich sprowadziłam szczury i ludzie mają w domu też pchły
To jest akurat piramidalna bzdura, taki mandat się w życiu nie obroni.

Odwołać się wg mnie już nie da - bo przyjęcie mandatu jest w zasadzie przyznaniem się do winy. Jest 7 dni na odwołanie się, ale tylko wtedy, kiedy czyn, za który mandat został wystawiony nie jest wykroczeniem, a zaśmiecanie nim jest. Tu w przypadku odwołania sąd nie będzie badał, czy doszło do zaśmiecania, czy nie.
W takich sytuacjach przede wszystkim nigdy nie należy mandatu przyjmować, obojętnie, jak durne groźby stosuje policjant. Mandat został przyjęty, więc niestety jest po ptokach :( Jedyne, co można teraz zrobić to pomóc Justynie w spłacie... I oczywiście - przede wszystkim - w sterylkach. Nie ma jak łapać tych kotów, bo nie ma gdzie przetrzymywać ich po zabiegach. W Rudzie Śląskiej nie działa żadna kocia fundacja, nikt się tym bagnem nie chce zająć :(
Obrazek Obrazek Obrazek]Obrazek

Liwia_

Od: Pon wrz 03, 2007 20:01

Post » Nie paź 16, 2011 22:18 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

Liwia_ pisze:Jedyne, co można teraz zrobić to pomóc Justynie w spłacie...

Justyna podaj prosze na pw konto do wpłaty.
Ty tak wiele robisz na tej pustyni jaką jest Ruda, że myslę że forum chociaż w taki sposób ci pomoże - ja nie mam za wiele ale z chęcia sę z tobą podzielę tym co mam :1luvu: :kotek:
Obrazek
Obrazek
_______________________________________________________________________________________

Dorota Wojciechowska

Od: Czw lip 24, 2008 9:21

Post » Pon paź 17, 2011 3:23 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

Piszę pw w sprawie sterylek :wink:
Obrazek Obrazek

Patsi

Od: Pon wrz 04, 2006 23:52

Post » Pon paź 17, 2011 11:30 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

Podniosę - może ktoś jeszcze byłby w stanie pomóc Justynie? :(

Liwia_

Post » Pon paź 17, 2011 12:10 Re: Koty z Rudy Śl.,potrzebne DT,DS,WSPARCIE

[quote="justyna8585"]Mam poważny problem.Dostałam mandat za zaśmiecanie,a dokładnie za karmienie kotów.Ludzie mieszkający w klatce u P.Czypionki tak mnie załatwili.Wszystko było już ugrane .To jest 400 zł.mandat przyjęłam,bo straszyli mnie Sądem Grodzkim i zamiast 400 zł,mogłabym mieć 3-4 tys.

Koty są głodne,te najmniejsze nie potrafią zdobywać jedzenia,ja już pomijam,że nie mają gdzie sie schować:(Jak mnie tylko widzą,nawet jak ide z psami,to wychodzą i podchodzą :( Chciałam założyc wątek,ale to nie ma sensu.

Wszyscy sie cieszą,.że P.Czypionka umarła,ja co miesiąc wydaje ogromną sume na suche,mokre i mięso dla nich,boję się zostawiać im już jedzenie,bo nie mam pieniędzy na następne mandaty,z resztą na ten też.

Jestem załamana :(

Najgorsza syt. jest z najmniejszymi,bo one cały czas są pod oknem P.Czypionki,albo zaraz obok pod autami.Mają ok 4 mies.,może 5 mies.Takz wyglądu,to chyba 4 kotki.Ja już nie mam siły na nic.Niedługo dojdą następne koty.Na jedzenie przychodzi ok 15-stu kotów :( quote]
witam , tu gosiakot - bardzo prosze o pilną informację kiedy przyjęłaś mandat (data) . Jest 7 dni od daty gdy przyjęłaś mandat ,aby próbować cos zrobić . przepis mówi " prawomocny mandat karny podlega uchyleniu , jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie . uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w (...) terminie 7 dni od uprawomocnienia się mandatu ( tj od dnia kiedy go przyjęłaś). prosze o pilną informację na PW.
LUDZIE NIE PRZYJMUJCIE W TAKICH SYTUACJACH MANDATÓW - w ten sposób pozbawiacie się możliwości rozpoznania sprawy przez sąd ktory ma pojęcie o prawie i skazujecie sie na wątpliwą wiedzę i kompetencje innych organów , które mogą wcale nie mieć żadnej wiedzy :evil:

gosiakot

Od: Śro mar 24, 2010 21:08

Post » Pon paź 17, 2011 12:13 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

przyznanie sie do winy czy też nie można się od niego odwołać i tak,jest na to 7 dni od momentu pokwitowania odbioru,co innego gdybyś przebiegała przez czerwone światło,wypuściła wściekłe bydle bez smyczy i kagańca czy też waliła siekierą komuś po samochodzie...to tylko dokarmianie kotów i aż 400zł,zaśmeicanie hmm jak dla mnie wszystko zostało wyczyszczone przez koty :wink: Ja kiedyś dostałam za pouczenie policjanta odnośnie parkowania :lol: ja bym jeszcze w wsniosku o uchylenie dodała,że schronisko nie dokarmia takich zwierząt i nie przyjmuje ! sama dzwoniłam w sprawie kotki i kociat luzem biegajacych to jedynie powiedzieli że wyłapią wysterylizuja i wypuszczą ponownie!
Ostatnio edytowano Pon paź 17, 2011 12:17 przez sloneczko, łącznie edytowano 1 raz

sloneczko

Od: Czw lut 03, 2011 10:18

Post » Pon paź 17, 2011 12:17 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

To wszystko miało miejsce we czwartek, ale kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia jest tu dość jasny - jeżeli przyjęto mandat, a czyn, za który go nałożono wykroczeniem jest - odwołanie nie ma sensu.

Oczywiście, że nie należy nigdy w takich sytuacjach mandatu przyjmować, ale teraz niestety jest za późno, stąd - wielka prośba o pomoc Justynie.
Ostatnio edytowano Pon paź 17, 2011 12:20 przez Liwia_, łącznie edytowano 1 raz

Liwia_

Post » Pon paź 17, 2011 12:19 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

Liwia_ pisze:To wszystko miało miejsce we czwartek, ale kodeks wykroczeń jest tu dość jasny - jeżeli przyjęto mandat, a czyn, za który go nałożono wykroczeniem jest - odwołanie nie ma sensu.

Oczywiście, że nie należy nigdy w takich sytuacjach mandatu przyjmować, ale teraz niestety jest za późno, stąd - wielka prośba o pomoc Justynie.

w sądzie się chyba składa wniosek u uchylenie co...

sloneczko

Od: Czw lut 03, 2011 10:18

Post » Pon paź 17, 2011 12:24 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

Art. 101. § 1. Prawomocny mandat karny podlega uchyleniu, jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Uchylenie następuje na wniosek ukaranego złożony w zawitym terminie 7 dni od daty uprawomocnienia się mandatu lub z urzędu. (Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia)

Tak, składa się do sądu, ale w tej sytuacji Justyna nie będzie składać odwołania.

Jest bazarek na pomoc w zapłaceniu tych 400 zł, jeżeli ktoś może pomóc - prosimy :(

Liwia_

Post » Pon paź 17, 2011 16:32 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

Normalnie koszmar... :cry:
I te biedne, nikomu niepotrzebne, głodne koty...
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Pon paź 17, 2011 16:57 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

"Przypominamy, że zgodnie z art.1 ust.1 i 3, art. 2 , art. 4 ust 4, 8, 9, 11 i 15, a w szczególności art. 5, dalej 6, 7 i 11(osoby znęcające się nad kotami, wydające polecenie zniszczenia ich w sposób fizyczny, niedopuszczające do nich karmicieli i prześladujące opiekunów kotów podlegają karom wynikającym
z ww. ustawy) oraz art. 21, dalej art. 33-37 oraz 40 Ustawy o Ochronie Zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r. (Dz. Ustaw nr 111, poz. 724 ) obligują Was do ponoszenia odpowiedzialności za bytowanie bezdomnych zwierząt z terenu gminy.
Brak przestrzegania obowiązującego prawa i utrudnianie sprawowanie opieki (społecznej) nad bezdomnymi zwierzętami, spowoduje wyciągnięcie konsekwencje prawnych wobec winnych.
Wszelkie przypadki okrutnego traktowania zwierząt (art. 4 ust. 8) - rozumie się przez to "wymienione w Ustawie przypadki znęcania się nad zwierzętami oraz inne postępowanie prowadzące do skutków porównywalnych do znęcania się" - Towarzystwo będzie kierowało do Prokuratury jako łamanie prawa."
To jest część pisma jakie zostało przez nasz TOZ wysłane do administratorów. Karmicielom nie wolno wlepiać mandatów, jak już się jakiś uprze to w żadnym przypadku nie przyjmować!
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Pon paź 17, 2011 17:19 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

justyna8585 pisze:

moglas nie przyjac tego mandatu. Jesli to jest zasmiecanie to co powiecie na to, jesli na przystankach autobusowych zawartosc kublow wala sie po ziemi, nie ma gdzie stanac sucha noga na tymze przystanku? To nie jest zasmiecanie, dajesz niewiele karmy, koty to szybko zjedza. Co innego gdyby karma zostawala np na nastepny i jeszcze nastepny dzien a ty zamiast uprzatnac ja przed podaniem nowej, poprostu bys dolozyla jeszcze. Przyjelas mandat=przyznajesz sie do bledu, to popelnienia przestepstwa. Ale zastanow sie, czy aby na pewno jest to blad, przestepstwo, czy aby na pewno robisz cos zlego? W wielu miejscach jest to praktykowane, czy komukolwiek z karmicieli ktos cos takiego zarzucil, czy ktorykolwiek karmiciel dostal za to mandat?

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

Post » Pon paź 17, 2011 17:27 Re: Koty z Rudy Śl.,//Mandat za karmienie kotów(czyt zaśmiecanie

sloneczko pisze:przyznanie sie do winy czy też nie można się od niego odwołać i tak,jest na to 7 dni od momentu pokwitowania odbioru,co innego gdybyś przebiegała przez czerwone światło,wypuściła wściekłe bydle bez smyczy i kagańca czy też waliła siekierą komuś po samochodzie...to tylko dokarmianie kotów i aż 400zł,zaśmeicanie hmm jak dla mnie wszystko zostało wyczyszczone przez koty :wink: Ja kiedyś dostałam za pouczenie policjanta odnośnie parkowania :lol: ja bym jeszcze w wsniosku o uchylenie dodała,że schronisko nie dokarmia takich zwierząt i nie przyjmuje ! sama dzwoniłam w sprawie kotki i kociat luzem biegajacych to jedynie powiedzieli że wyłapią wysterylizuja i wypuszczą ponownie!

no wlasnie, wszystko to jest gruba przesada, a justyna tak latwo dala sie zastraszyc! Ile ty masz lat, dziewczyno, zeby tak sie dac podejsc i nie umiec sie obronic!

Kociara82

Od: Czw paź 09, 2008 22:20

[poprzednia][następna]