kocurki (4miesiące) - problem z karmieniem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 16, 2011 12:03 kocurki (4miesiące) - problem z karmieniem

Witajcie!
Mam dwa 4-miesięczne kocurki. Niestety nie jestem znawczynią kotów i nie za bardzo wiem, jak mam karmić moje szczęścia :(
Po przejrzeniu kilkudziesięciu stron na forum stwierdziłam, że nie wiem prawie nic i bardzo liczę na Waszą pomoc...
Aktualnie kotki otrzymują jedynie gotową, kocią karmę bo nie wiedziałam, że mięsko też mogą :oops: Ich posiłki wyglądają następująco:
2 x dziennie (rano i wieczorem) karma mokra (puszki, saszetki itp)
przez cały dzień w miseczkach znajduje się karma sucha

Colin podchodzi do suchej karmy w ciągu dnia i kilka chrupek pochłonie.. Ale Felix już nie za bardzo :( Martwię się, że moje kociaki są głodne.. Nie wiem co robić :cry: bardzo zależy mi, żeby jadły suchą karmę, gdyż są dni, gdy jestem w pracy cały dzień i nie ma kto kotków nakarmić.

Teraz wiem, że mogę podawać im mięsko (kurczaka, wołowinkę, indyka).. Ale czy to mięsko ma być surowe? gotowane? Jakie jest najlepsze? Bardzo Was proszę o wszelkie rady, za które będę niezwykle wdzięczna :kotek:

Vikta

Od: Nie paź 16, 2011 11:08

Post » Nie paź 16, 2011 12:07 Re: kocurki (4miesiące) - problem z karmieniem

Mięso mogą jak najbardziej, kot jest mięsożercą. Nie gotowane (wygotowują się witaminy), ale przemrożone i sparzone.
Mało mięsa, raz dziennie troszkę.
Ryba - dla odmiany zblanszowana - nie częściej, niż raz w tygodniu. To wszystko - mokre porcje - powinny być małe.
Suche stoi cały czas. Jakie suche dajesz?
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie paź 16, 2011 12:13 Re: kocurki (4miesiące) - problem z karmieniem

Jeśli chodzi o karmę mokrą to rzeczywiście dostają małe porcje, bo na jednego kotka wychodzi pół saszetki rano i pół wieczorem (gdy dawałam więcej i tak nie zjadały).
A karma sucha to:
ANIMONDA Rafine Cross Kitten oraz
MATISSE Kitten.
Trochę jednej i trochę drugiej, bo w sklepie usłyszałam, żeby kotków nie przyzwyczajać do jednego typu karmy...

Vikta

Post » Nie paź 16, 2011 15:22 Re: kocurki (4miesiące) - problem z karmieniem

Odnoszę wrażenie, że moje o ile zdecydują się podejść do miski z suchą karmą, to chrupki połykają w całości, a nie gryzą :(

Vikta

Post » Nie paź 16, 2011 15:26 Re: kocurki (4miesiące) - problem z karmieniem

Jak jedzą, nie gryzą, to trudno. Choć lepiej byłoby gryźć.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw paź 20, 2011 19:46 Re: kocurki (4miesiące) - problem z karmieniem

Ja chyba oszaleję !!! :cry:
Po kilku dobach spędzonych na forach internetowych zgłupiałam :cry: Już nie wiem, jaką karmę mam dawać swoim Lwom..
Najpierw dostawały Matisse Kitten - podobno niedobra
Kolejna Animonda - nie za bardzo smakuje kociakom
Następnie Brit Kitten - zachwalana przez panią doktor, jednak dowiedziałam się, że też nie jest dobra
Zresztą podobnie jak Perfect Fit Junior, którą już również posiadam..
Obecnie próbujemy Royal Canin, jednak przy takiej cenie i dwóch kociakach to długo nie pociągnę :( Poza tym chciałabym, żeby jadły co najmniej dwie karmy.

Błagam pomóżcie mi!! Jaką karmę polecacie? Czym Wy karmicie swoje Maleństwa? i proszę nie odsyłajcie mnie do stron, gdzie są zestawienia karm kosztujące 40 zł/kg 8O

Vikta