Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro paź 12, 2011 21:30 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Dziś przyszły na świat małe molki :D

Na razie jest 9 sztuk i wygląda na to że samiczka(i) przestała(y) chwilowo rodzić.
Wszystkie odłowiłam do prowizorycznego kotnika (zrobionego z dużej siatki do łowienia ryb, czterech biurowych spinaczy oraz dwóch gumek recepturek :P jutro pokażę zdjęcia, bo jest śliczny, i co najważniejsze - za darmo :twisted: ).
Maluszki są jasnożółte, ale już z barwnikiem właściwym ;)
Dwa są słabsze (jakby niedorozwinięte), wolą leżeć na dnie siatki niż tkwić przy powierzchni, jak reszta. Mam nadzieję, że dogonią rozwojem rodzeństwo.

Jutro zdjęcia maluszków (dziś im zdjęcia zrobiłam jak były chwilowo w słoiku, jak tworzyłam kotnik).

I jeszcze coś, niespodzianka 8)
Kupiłam cztery samiczki bojownika, wpuściłam do dużego akwarium (tego z molkami), chyba dogadały się z samcem i ze sobą :) :dance:
Są PRZEŚLICZNE! :1luvu:

Na razie imiona i kolory:
Samba - kolor "ścierkowy" (żółto-szaro-stalowo-błękitno-zielona)
Salsa - czerwono-niebieska "łagodna" (z poziomym równym zakończeniem płetw koloru niebieskiego)
Santana* - czerwono-niebieska "ostra" (z przeplataniem czerwonego i niebieskiego na płetwie dolnej wyglądającym mniej więcej tak: ^^^^^^ )
Rumba** - różowo-fioletowo-błękitna z grafitowo-stalowym pobłyskiem na całym ciele

*jako że zabrakło tańców na literę S :roll:
**jako że zwątpiłam i odeszłam od chęci nazwania wszystkich samiczek na tą samą literę

Każda samiczka ciałko ma ciemne (czarno-szaro-granatowe, w zależności o którą chodzi). Najjaśniejsze jednak ciałko ma Rumba :)

tylko 9 :?: :D swego czasu mialam gupiczkę,która jednorazowo urodziła 54 sztuki 8O ,wszystkie odchowałam,poszły do znajomych były piekne, bo ojcowie byli niebiescy ,czerwoni i żółci wiec wyszła niezła mieszanka :D
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro paź 12, 2011 21:52 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No :wink:

Ale to molinezje, a nie gupiki (szczególnie pawie oczko - bo chyba tylko te tak licznie rodzą) i jest ich to pierwszy miot (pierwsze są zawsze mniejsze).

Tzn. molki mogą jeszcze coś "dorodzić" w nocy, ale na razie (chyba koło 20-21) przestały.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Śro paź 12, 2011 21:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:No :wink:

Ale to molinezje, a nie gupiki (szczególnie pawie oczko - bo chyba tylko te tak licznie rodzą) i jest ich to pierwszy miot (pierwsze są zawsze mniejsze).

Tzn. molki mogą jeszcze coś "dorodzić" w nocy, ale na razie (chyba koło 20-21) przestały.

moze byc jeszcze pare tzn 6-8 ,wiecej chyba nie,jesli to pierwszy miot

kotx2

Post » Śro paź 12, 2011 22:04 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

kotx2 pisze:

że godzin? 8) czy młodych?

bo ja pisałam w każdym razie o godzinach (20-21), czyli przez ostatnie 2 godziny już nie rodziły.
A młodych jest nadal 9 sztuk ;)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro paź 12, 2011 22:06 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:
kotx2 pisze:

że godzin? 8) czy młodych?

bo ja pisałam w każdym razie o godzinach (20-21), czyli przez ostatnie 2 godziny już nie rodziły.

godzin a młodych moze jedna ,dwie wiecej raczej nie

kotx2

Post » Śro paź 12, 2011 22:13 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Aha :)

Ja też mam nadzieję, że więcej niż kilka nie będzie (wolę iść w jakość, a nie w ilość).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro paź 12, 2011 22:17 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:Aha :)

Ja też mam nadzieję, że więcej niż kilka nie będzie (wolę iść w jakość, a nie w ilość).

podpowiadam imiona :D :
tango
twister
dżajf
czacza
kazaczok
mambo
morena
malibu :D :ryk: :ok:

kotx2

Post » Śro paź 12, 2011 22:21 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

myślisz, że je będę rozróżniać, te maluchy? 8)
Dobrze chociaż że te dorosłe rozróżniam :wink:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Śro paź 12, 2011 22:22 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

*anika* pisze:myślisz, że je będę rozróżniać, te maluchy? 8)
Dobrze chociaż że te dorosłe rozróżniam :wink:

:D

kotx2

Post » Czw paź 13, 2011 6:45 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zapożyczyłam jedno z powyższych imion dla mojego samca bojownika, tego któremu wpuściłam samiczki, coby weselej miał :twisted: 8)

Będzie się nazywać Tango :mrgreen:

A Rumba ma na drugie imię Satine... od początku jak na nią patrzyłam, jakie imię mi się nasuwało, ale chciałam, żeby jednak imiona były mniej więcej w jednej kategorii...

Co mnie dziwi i cieszy - wszystkie bojowniki są bardzo przyjacielsko do siebie nastawione: samiec kulturalnie podzielił się swoim akwarium z samicami, a one nie próbują go pogryźć i siebie nawzajem też. Mam nadzieję, że to się utrzyma do końca...

Jeśli chodzi o molinezje: w nocy urodził się jeszcze jeden maluszek :) Przełowiłam go już do kotnika. Nakarmiłam noworodki pyłem z tabletek dla zbrojników. Jadły.
No i smutna wiadomość: jeden z najsłabszych maluchów nie żyje :(

Drugi najsłabszy przez noc ozdrowiał i już pływa przy powierzchni razem z rodzeństwem.
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw paź 13, 2011 7:26 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

U mnie po tygodniu samice zaczęły się bić, a raczej niebieska biła białą a ta teraz chowa się po kątach ... :roll:
mamuśka

Post » Czw paź 13, 2011 7:31 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Aha :roll: no moje się raczej nie unikają nawzajem, widzą się cały czas, ale mimo tego w zgodzie na razie żyją (moje samice na 90% są z jednego miotu, to ułatwia dogadanie się, bo były ze sobą od zawsze).
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Czw paź 13, 2011 7:34 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

No tak, przez to pewnie aklimatyzacja przejdzie ok :)

Będzie dobrze ;)
mamuśka

Post » Sob paź 15, 2011 14:08 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Tola, ale zaszalałaś z akwarium, śliczne jest !
Widziałam zdjęcie na akwarium :)
mamuśka

Post » Sob paź 15, 2011 16:11 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja też chcę zobaczyć 8)
♪♫♬ ♪

*anika*

[poprzednia][następna]