ERYTROPOETYNA w leczeniu kotów - Wasze doswiadczenie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 02, 2007 13:29

My podajemy Famidynę (Famotydynę) 10mg codziennie 1x1/4 tabletki (kitka waży 3kg) już od 1,5 miesiąca. Na ulotce jest, że przy niewydolności nerek przed przyjmowaniem leku należy skonsultować się z lekarzem (a nie wprost, że nie można podawać). My się konsultowaliśmy i dowiedzieliśmy się, że lek jest dobrze tolerowany (cokolwiek to znaczy...). Trudno powiedzieć czy coś pomaga akurat ten lek ponieważ naszej Biri ogólnie bardzo się poprawiło i w wynikach i w zachowaniu, a stwierdzenie co najbardziej z leczenia pomogło nie jest łatwe. W każdym razie obecnie kitka ma coraz większy apetyt, co być może spowodowane jest m.in. podawaniem Famidyny. Chociaż osobiście uważamy, że najważniejsze jest utrzymanie prawidłowego nawodnienia i niskiego poziomu fosforu (ale to już są tylko nasze przemyślenia).
W przyszłym tygodniu będziemy robić badania kontrolne, to zapytamy jeszcze raz o Famidynę, czy podawać ją stale czy okresowo i czy jednak nie szkodzi.

Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za Filka i pozostałe nerkowe kociaki.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Śro sie 12, 2009 19:58 Erytropoetyna

Hej,

Zainteresowałam się tą tematyką, ponieważ mój kot zachorował na niewydolność nerek. Podaję ciekawy link opracowania medycznego gdzie znajduje się sporo fachowych informacji (lecz odpowiednio skomasowanych) na temat niewydolności nerek i erytropoetyny w leczeniu kotów.
http://www.lecznicazwierzat.republika.p ... hormon.pdf

kotekŁatek

Od: Sob cze 09, 2007 19:10

Post » Sob wrz 26, 2009 8:43 Re: ERYTROPOETYNA w leczeniu kotów - Wasze doswiadczenie

Dowiedziałam się ostatnio o leku o nazwie Aranesp.
Czy ktoś stosował?
Podobno koszmarnie drogi, ale lepszy od Eprexu.

Mamy kolejnego nerkowego kota.
Podaliśmy mu ostatnie 3 dawki Eprexu jakie nam zostały.
Morfologia się poprawiła, ale nie wiemy co dalej...
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt paź 14, 2011 15:59 Re: ERYTROPOETYNA w leczeniu kotów - Wasze doswiadczenie

hej,
gdzie można dostać lek z erytropoetyną? dopiero co wróciłam od weterynarza, który powiedział mi że niedokrwistość u kotka spowodowaną niewydolnością nerek można leczyć właśnie tą substancją, ale nie ma w tym doświadczenia. więc tak szukam i szukam w internecie i nic, dzwoniłam do dwóch aptek, ale nikt mi nie mógł pomóc bo albo nie ma wbazie danych, albo potrzebują konkretnych nazw leków. Więc pomyślałam, że najszybciej będzie tutaj.
ja znalazłam dwa leki epo: eprex i NeoRecormon.
wy jakich używaliście? i gdzie je można dostać?

z góry dziękuję

tenemu

Od: Pt paź 14, 2011 15:22

[poprzednia]