Prośba o rady - kocia agresja

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 10, 2011 20:37 Prośba o rady - kocia agresja

Witajcie
Mam na imię Magda, a mój kotek to piękny, rudy dachowiec Amigo. Amigo trafił do mnie mając ok 7 tygodni. Przyszedł z fajnego domu, nie spotkało go tam nic przykrego. U mnie jest kochany i rozpieszczany - staram się zaspokajać wszystkiego potrzeby mojego rudego przyjaciela - a on gryzie.
To nie jest pierwszy kot w moim życiu, ale z takim zachowaniem jeszcze się nie spotkałam. Odróżniam jego zaczepne lekkie podgryzanie, kóre zdarza się kotom podczas zabawy, czy skakanie na nogi i łapanie ich pazurkami, ale to jest GRYZIENIE POWAŻNE.
Jego szczególną "atencją" cieszy się starsza pani - moja mama. Amigo potrafi leżeć na kanapie, mruczeć nagle podnosi się, skacze na mamy dłoń i gryzie bardzo dotkliwie. Łasi się kiedy dostaje smakołyk, po zjedzeniu skacze i boleśnie gryzie. Wskakuje w nocy do łóżka i nagle gryzie rękę - boleśnie, do krwi. Robi to znienacka, nic nie zapowiada takiego zachowania.
Przeczytałam kilka książek o kotach. Żadne rady - typu klaps w tyłek gazetą czy pryśnięcie wodą - nie pomagają - wręcz przeciwnie powodują nasilenie agresji.
Poza tym, jest to cudowny, piękny kot, który właśnie leży mi na karku kiedy to piszę. Ale kiedy gryzie zamienia się w kompletnego dzikusa.
Amigo ma ok 6 miesięcy. Powiedzcie mi, czy kastracja pomoże? Czy wyciszy jego agresję?
Macie jakieś doświadczenia z podobnym "agresorem"?

MagdaO

Od: Pon paź 10, 2011 20:21

Post » Pon paź 10, 2011 20:47 Re: Prośba o rady - kocia agresja

Witaj
Czuję się, jakbym o swoim rudym Wampirze czytała :? Wykarmiłam łobuza smoczkiem, a ten podrósł i żarł wszystkich. I też upodobał sobie moją mamę, która nie była całkiem sprawna i miała trudności z obroną. Doskonale wiem, jak to wygląda.
Kastracja nie pomogła. Pomógł wiek. Stopniowo z tego wyrastał.

Takie są kocięta za wcześnie rozdzielone z matką i rodzeństwem. Nie zdążyły nauczyć się odpowiednich zachowań.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pon paź 10, 2011 20:48 Re: Prośba o rady - kocia agresja

Mam takiego Rudka w domu. Reaguje tak samo. Próbowałam wszystkiego. Nie pomogło nic. ZUPEŁNIE NIC. Po prostu musisz go zaakceptowac :wink:

sabina1977

Od: Sob paź 02, 2010 21:56

Post » Pon paź 10, 2011 20:58 Re: Prośba o rady - kocia agresja

jaaana pisze:Witaj
Czuję się, jakbym o swoim rudym Wampirze czytała :? Wykarmiłam łobuza smoczkiem, a ten podrósł i żarł wszystkich. I też upodobał sobie moją mamę, która nie była całkiem sprawna i miała trudności z obroną. Doskonale wiem, jak to wygląda.
Kastracja nie pomogła. Pomógł wiek. Stopniowo z tego wyrastał.

Takie są kocięta za wcześnie rozdzielone z matką i rodzeństwem. Nie zdążyły nauczyć się odpowiednich zachowań.

Zgadzam się. Jeśli dodatkowo jest jedynakiem, nie miał się od kogo nauczyć.
A nie myśleliście o drugim, dorosłym, bardziej statecznym kocie? Nie za młodym i nie za starym, takim 2-3 letnim?
Kociak jest jeszcze młody i troszkę by się nauczył prawidłowych kocich zachowań, no i miał by zajęcie? (takie zachowanie u młodego kota może wynikać również z nudów).

U mnie małe kociaki pięknie uczyły się od innych kotów :wink:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Pon paź 10, 2011 21:00 Re: Prośba o rady - kocia agresja

Ja mam 2 inne koty. Stateczne. I nie nauczył się niczego :ryk:
Tylko im nie daje życ, jak są razem. Dlatego muszę je izolować, co bardzo utrudnia zycie :wink:

sabina1977

Od: Sob paź 02, 2010 21:56

Post » Pon paź 10, 2011 21:25 Re: Prośba o rady - kocia agresja

Mało to pocieszające ;-) Powiedzcie mi jeszcze czy 6-7 miesięcy to już odpowiedni czas na kastrację? Może się zbój choć trochę uspokoi....
A poza tym, że jest "gryzoniem" - to anioł wcielony.....
O drugim kocie nie ma mowy. Mama przez Amigo ledwo porusza się po mieszkaniu bo nie wie skąd nastąpi kolejny atak - więc nie mam szansy na sprowadzenie kolejnego futrzanego lokatora.

MagdaO

Od: Pon paź 10, 2011 20:21