PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 10, 2011 13:40 PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

W sobotę wybrałam się z mamą do schroniska, żeby zaadoptować małego kotka, jednak na miejscu właściciel schroniska przekonał nas do zaadoptowania 2 lub 3 tygodniowego oseska, mówiąc, że nie przeżyje on w schronisku. I tu zaczynają się kłopoty...
Poczytałam dużo na ten temat, mama kupiła jakieś mleko dla kociąt (z Whiskasa, wiem, wiem, że to niedobrze. nie mam zielonego pojęcia czy zawiera ono laktozę, ale pewnie tak..). Karmię go z butelki, jednak je on bardzo mało, około 10 ml co 3,4 godziny.. Wypróżnia się bardzo rzadką, żółtą kupką mniej więcej co 4, 5h. Czy to nie za często? Facet w schronisku powiedział, że kot jest zrowy, jednak czy powinnam zabrać go do weterynarza? Czy tak rzadkie kupki znaczą, że ma biegunkę i coś nie tak z nim? Proszę, pomóżcie! :wink:

kaassiiaa

Od: Pon paź 10, 2011 13:29

Post » Pon paź 10, 2011 13:43 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

do weta na pewno, kupić mixol dla kociąt - zaraz wpiszą się dziewczyny, które odchowywały maluchy, to więcej pomogą ... w międzyczasie zajrzyj tutaj http://www.canis.org.pl/karmienie.html i :ok: za Ciebie i malucha :ok:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon paź 10, 2011 14:02 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Też doradzam Mixol-wychowałam 2-tygodniowego maleńtaska na nim, a do wet i tak bym poszła na Twoim miejscu
Zaraz poszukam starego watku Brunonka, może do czegoś Ci sie przyda?

Znalazłam w otchłaniach :arrow:

viewtopic.php?f=1&t=100369&start=225
Ostatnio edytowano Pon paź 10, 2011 14:18 przez kropkaXL, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Pon paź 10, 2011 14:17 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Pewnie, każda pomoc mi się przyda! Dziękuję!

kaassiiaa

Post » Pon paź 10, 2011 14:23 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

A gdzie mogę kupić ten Mixol? :)
Jak powinna wyglądać jego kupka?
Jak myć mu kuperek po wypróżnieniu? On bardzo tego nie lubi i miauczy zarowno podczas mycia, jak i wypróżniania :(

kaassiiaa

Post » Pon paź 10, 2011 14:28 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Kupa powinna być taka ciemno-żółta, u maluszka raczej twardych kup sie nie spodziewaj,raczej takich miękkich, ale nie rzadkich.Mixol kupisz u weta,w srodku jest butelka i smoczek.Pupinke myj ciepłą wodą -wacikiem.Sam się załatwia,czy masujesz?
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz

kropkaXL

Post » Pon paź 10, 2011 14:40 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Właśnie gdzieś od południa z załatwianiem pojawiły się problemy - nie załatwia się "raz a porządnie", tylko co chwilę na ogonku ma żółte plamy.. :( A czy kupię ów Mixol w sklepie zoologicznym? A jeżeli nie to jakiś odpowiednik? Nie nadążam z myciem mu kuperka..

kaassiiaa

Post » Pon paź 10, 2011 14:53 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

fajnie, że zaadoptowałś takiego malucha, ale idź do weterynarza. Facet miał rację, w schronisku by nie przeżył.
Obrazek

mirmilka

Od: Śro maja 17, 2006 11:55

Post » Pon paź 10, 2011 14:57 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

kaassiiaa pisze:Właśnie gdzieś od południa z załatwianiem pojawiły się problemy - nie załatwia się "raz a porządnie", tylko co chwilę na ogonku ma żółte plamy.. :( A czy kupię ów Mixol w sklepie zoologicznym? A jeżeli nie to jakiś odpowiednik? Nie nadążam z myciem mu kuperka..

Taki maluch bardzo szybko sie odwadnia-nie czekaj tylko do weta z małym,bo może być za późno-a Mixol tylko u weta!
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

Post » Pon paź 10, 2011 15:17 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Mały ma początek biegunki.Do weta. Zmień karmę ,nie dawaj wh i tego mleka.Jak nie masz mixolu kup cowę rekonwalestente w proszku mlecznym.Podawaj jeden pokarm i nie mieszaj.
Ale idź do weta bez względnie.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Pon paź 10, 2011 15:29 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Kassiiu, czy on na pewno ma 3 tygodnie? Czy ma widoczne, maleńkie ząbki w pyszczku? Jeśli tak, to nie jest to noworodek, musi jeść o wiele, wiele więcej - na tej dawce umrze z głodu. Lepszy będzie Royal Canim Convalescens - do kupienia w lecznicy. To taki proszek, rozpuszcza się go w wodzie. Dla takiego malucha roztwór powinien być rzadszy, niż na przepisie na opakowaniu (ma on nie tylko jeść, ale i pić). Do lecznicy idź koniecznie, naprawdę koniecznie. Może być poważnie niedożywiony albo odwodniony. Z jakiego miasta jesteś? Może ktoś zgodziłby się przyjąć go do karmiącej kotki, dopóki nie zacznie sam jeść.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon paź 10, 2011 20:01 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Wet powiedział, że whiskas może być, rozcieńczony smectą. Kazał też dawać mu kleik ryżowy.. Co o tym sądzicie?
Jak skłonić go do picia większej ilości tego mleka?

kaassiiaa

Post » Pon paź 10, 2011 20:57 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Podnoszę :!:

Ja nie mam doświadczenia z maluchami, ale wydaje mi się, że powinnaś posłuchać dziewczyn, które już odchowały. Wet może nie mieć doświadczenia w karmieniu. Whiskas to chyba "ogólne" mleko dla dorosłych kotów, czy także dla maleńkich kociaków? Na Forum większość karmi mixolem i convem, o którym tu pisano. Poszukaj w wyszukiwarce wątków o oseskach.
Kleik ryżowy? Dobry na problemy żołądkowe dla ludzi, ale dla małych kotów - nie wiem. Jak miałabyś mu go podawać?

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Pon paź 10, 2011 21:00 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Dostałas odpowiedzi na swoje pytania-od Ciebie teraz zalezy jakiego wyboru dokonasz.Pamietaj jednak, że to od Ciebie zalezy zycie malenstwa,wet umyje ręce...... :(
ObrazekObrazekObrazek

kropkaXL

Post » Pon paź 10, 2011 21:19 Re: PROSZĘ O POMOC Z OSESKIEM!

Jeżeli ma biegunkę to można dodać kleiku ryżowego do mleczka czy conva , ale mleko musi być dla kocich osesków!
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

[następna]