Wrocławskie bezdomniaki Pani Zosi

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 20, 2011 20:18 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

ciężkie dni u pani Zosi, dostała informację ze Wspólnoty ze ma wyprowadzić z domu wszystkie swoje koty, że miedszkańcy sie nie zgadzają :( ponieważ ona jest tylko najemcą, to nie ma za wiele do powiedzenia :(

jessi74

Od: Sob kwi 11, 2009 23:21

Post » Wto wrz 20, 2011 20:20 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

jessi74 pisze:ciężkie dni u pani Zosi, dostała informację ze Wspólnoty ze ma wyprowadzić z domu wszystkie swoje koty, że miedszkańcy sie nie zgadzają :( ponieważ ona jest tylko najemcą, to nie ma za wiele do powiedzenia :(

To podchodzi pod namowę do znęcania się nad zwierzetami. Może uderzcie z jakiego przepisu do wspólnoty. Dostała oficjalne pismo?
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto wrz 20, 2011 20:22 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

dostała oficjalne pismo :( wspólnota sobie nie życzy i tyle, mają takie prawo z tego co wiem

jessi74

Od: Sob kwi 11, 2009 23:21

Post » Śro wrz 21, 2011 7:57 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

Jasna du... :/
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43

Post » Śro wrz 21, 2011 8:22 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

ale jak? skąd oni wiedzą o kotach? koty są wychodzące? jak tak można :-(

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Śro wrz 21, 2011 9:03 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

EDIT... nie ważne :wink:
Ostatnio edytowano Pon wrz 26, 2011 20:56 przez Agness78, łącznie edytowano 1 raz

Agness78

Od: Śro cze 25, 2008 13:07

Post » Śro wrz 21, 2011 15:03 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

w czym im przeszkadzają koty pani Zosi? nie rozumiem :-( :-(

mawin

Post » Śro wrz 21, 2011 19:01 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

mawin pisze:w czym im przeszkadzają koty pani Zosi? nie rozumiem :-( :-(

zawiść ludzka , tylko zawiść
A nad pijakiem to się ulitują , bo pijak i tyle- ilu daje takim chociażby złotówke z wózka z marketu :twisted:
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

Post » Śro wrz 21, 2011 22:29 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

A paragraf na to jakiś maja?
O ile wiem to wspólnota może sobie uchwalać do woli wewnętrzne regulaminy, jeśli nie są podparte przepisem prawnym, nie są obowiązujące.
Od pisma trzeba się odwołać co przedłuży termin (choćby żądać podstawy prawnej) i szukać wyjścia.
Załóżcie osobny wątek w tej sprawie, na miau jest masa osób obeznana z prawem.

Piszecie że Pani jest tylko najemcą, więc jest jakiś właściciel mieszkania skoro to wspólnota? Wynajmuje od kogoś tak?
Umowę wynajmu można ponoć tak spisać, aby wynajmujący miał wobec wspólnoty prawa jak właściciel. Jakoś się to nazywa.
Natknęłam się na to szukając po necie w innej sprawie ale zabijcie nie wiem gdzie. Tyle że utknęło w pamięci.

Ogólnie z tego co wiem, jeśli np nie śmierdzi, nie zagraża itd to nic nie mogą.
Jeśli chodzi zaś o koty dokarmiane są "dobrem" miasta i jest obowiązek o nie dbać. Ktoś na miau wygrał taką sprawę, też zabijcie nie pamiętam kto, ale też mi utknęło w pamięci. :roll:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Czw wrz 22, 2011 8:21 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

phantasmagori pisze:Ogólnie z tego co wiem, jeśli np nie śmierdzi, nie zagraża itd to nic nie mogą.
Jeśli chodzi zaś o koty dokarmiane są "dobrem" miasta i jest obowiązek o nie dbać. Ktoś na miau wygrał taką sprawę, też zabijcie nie pamiętam kto, ale też mi utknęło w pamięci. :roll:

dokładnie, jeśli nie śmierdzi i nie zagraża itd to czy ja mam 10 czy też 30 kotów to moja prywatna sprawa i wspólnocie nic do tego.

mawin

Post » Pt wrz 23, 2011 10:09 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

:)
Fredzia:
Obrazek

Stanisława:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43

Post » Pt wrz 23, 2011 11:08 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

Ustawa o ochronie zwierząt
Dz.U. nr 111 poz. 724 z poprawkami wynikającymi z Dz.U. nr 106 poz. 668 z dnia 21. sierpnia 1997
Przepisy ogólne
Art. 1.
1. Zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę.
Art. 2.
Ustawa reguluje postępowanie ze zwierzętami:
1) domowymi,
2) gospodarskimi,
3) wykorzystywanymi do celów rozrywkowych, widowiskowych, filmowych, sportowych i specjalnych,
4) używanymi do doświadczeń,
5) utrzymywanymi w ogrodach zoologicznych,
6) wolno żyjącymi (dzikimi),
7) obcymi faunie rodzimej.
Art. 3.
W celu realizacji przepisów ustawy właściwe organy administracji rządowej i samorządu terytorialnego współdziałają z samorządem lekarsko-weterynaryjnym, Państwową Inspekcją Weterynaryjną oraz z innymi instytucjami i organizacjami społecznymi, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
Art. 4.
2) humanitarnym traktowaniu zwierząt - rozumie się przez to traktowanie uwzględniające potrzeby zwierzęcia i zapewniające mu opiekę i ochronę,
8.) okrutnym traktowaniu - rozumie się przez to wymienione w ustawie przypadki znęcania się nad zwierzętami oraz inne postępowanie właściciela bądź innej osoby, prowadzące do skutków porównywalnych ze skutkami znęcania się,
12) szczególnym okrucieństwie zabijającego zwierzę - rozumie się przez to przedsiębranie przez sprawcę działań charakteryzujących się drastycznością form i metod zadawania śmierci, a zwłaszcza zadawanie śmierci w sposób wyszukany lub powolny, obliczony z premedytacją na zwiększenie rozmiaru cierpień i czasu ich trwania,
15) właściwych warunkach bytowania - rozumie się przez to zapewnienie zwierzęciu możliwości egzystencji, zgodnie z potrzebami danego gatunku, rasy, płci i wieku,
16) zwierzętach bezdomnych - rozumie się przez to zwierzęta domowe lub gospodarskie, które uciekły, zabłąkały się lub zostały porzucone przez człowieka, a nie ma możliwości ustalenia ich właściciela lub innej osoby, pod której opieką trwale dotąd pozostawały,

Art. 5.
Każde zwierzę wymaga humanitarnego traktowania.
Art. 6.
1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nimi jest zabronione.
Zwierzęta wolno żyjące (dzikie)
Art. 21.
Zwierzęta wolno żyjące stanowią dobro ogólnonarodowe i powinny mieć zapewnione warunki rozwoju i swobodnego bytu, z wyjątkiem tych, o których mowa w art. 23 ust. 1.

Pogrubiłam to co może się przydać. Dodatkowo ustawa ta jest nadrzędna wobec wszelkich uchwał jakie wydaje jakikolwiek inny organ administracyjny. To można napisać w odwołaniu.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw paź 06, 2011 8:30 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

natasza25 pisze:
natasza25 pisze:A to kolejny kiciuś, przychodzi na stołówkę do p. Zosi, był bardzo chory, dostawał antybiotyk do jedzenia, znowu ktos pewnie wyrzucił takiego slicznego rudaska :cry: :cry: :cry:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Rudziaszek złapany jest w DT, syczy i dziczy, troche zaniedbany. Mam nadziję ze jest tylko przerazony bo na dzikusa nie wyglada....

natasza25

Od: Czw maja 28, 2009 11:35

Post » Pt paź 07, 2011 7:48 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

super że rudasek złapany. i jak z jego dzikością? coś wiadomo?

mawin

Post » Pt paź 07, 2011 8:54 Re: 50 kotów i1karmicielka,znowu podrzucony domowy kot:(

mawin pisze:super że rudasek złapany. i jak z jego dzikością? coś wiadomo?

wydaje nam się że ktos go wyrzucił własnie za to ze taki z niego agresor :roll: lubi przebywac blisko człowieka nawet kilka cm obok, ale jak wyciagasz rekę go pogłaskac to rzuca się na rękę i gryzie. Załatwił nas przy podawaniu środków na pchły i robaki. W poniedziałek jedziemy z nim na kastrację, jak bedzie pod narkoza to wetka go dokładnie pooglada i przebada, bo my nie mamy szanas nawet się do niego zblizyć. A Pysiu ma taki słodki jakby to miziak jakis był :mrgreen: Po odchuchaniu piekny kot by z niego był, tylko ta agresja w stosunku do człowieka nie wiem skąd sie bierze u niego bo to nie jest dzikus,
złapałam go bardzo łatwo, sam wszedł do tranporterka w którym było jedzenie i wcale sie nie bał :wink: .

natasza25

Od: Czw maja 28, 2009 11:35

[poprzednia][następna]